current views are: 1

23 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση19:37

Τα πολλά λιπαρά καταστρέφουν την… όσφρηση

Τα πλούσια σε λίπη φαγητά δεν απειλούν μόνο την καρδιά και την σιλουέτα μας, αλλά και την αίσθηση της όσφρησης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
 

Δημοσίευση 19:37’
αρθρο-newpost

Τα πλούσια σε λίπη φαγητά δεν απειλούν μόνο την καρδιά και την σιλουέτα μας, αλλά και την αίσθηση της όσφρησης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
 

Τα πλούσια σε λίπη φαγητά δεν απειλούν μόνο την καρδιά και την σιλουέτα μας, αλλά και την αίσθηση της όσφρησης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (FSU) ανακάλυψαν ότι η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε λίπη σχετίζεται με σοβαρές δομικές και λειτουργικές αλλοιώσεις του ρινικού συστήματος.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως όσα έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναγνωρίζουν συγκεκριμένες μυρωδιές, διότι με τον καιρό έχασαν το 50% των εγκεφαλικών κυττάρων που αναγνωρίζουν τα οσφρητικά ερεθίσματα.

Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κακή διατροφή και την απώλεια της όσφρησης, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» που εκδίδει η αμερικανική Εταιρεία Νευροεπιστήμης (SFN), χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων τρεφόταν με πολλά λιπαρά και η άλλη όχι.

Οι ερευνητές άρχισαν να εκπαιδεύουν τα ποντίκια να συσχετίζουν μία συγκεκριμένη μυρωδιά με μία επιβράβευση (όταν αναγνώριζαν τη μυρωδιά, τους έδιναν νερό), διαπιστώνοντας κατ’ αρχήν πως η εκπαίδευση αυτή ήταν πιο δύσκολη σε εκείνα που έτρωγαν τα πολλά λιπαρά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές άλλαξαν τη μυρωδιά, για να αξιολογήσουν την προσαρμοστική ικανότητα των ζώων. Και πάλι, τα ποντίκια που έτρωγαν πολλά λιπαρά δυσκολεύτηκαν να μάθουν τη νέα μυρωδιά.

Όταν, εξάλλου, οι ερευνητές άλλαξαν τη διατροφή των ζώων, ώστε όλα να τρέφονται φυσιολογικά, δεν βελτιώθηκε η όσφρηση εκείνων που είχαν ταϊστεί επί μήνες με πολλά λιπαρά.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, αυτό οφειλόταν στο ότι τα ποντίκια αυτά διέθεταν 50% λιγότερα εγκεφαλικά κύτταρα κωδικοποίησης των οσφρητικών μηνυμάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νικολά Τιμπό, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Πρόγραμμα Νευροεπιστήμης του FSU, συνεχίζουν τις έρευνές τους για να εξακριβώσουν εάν η γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές συνέπειες της κακής διατροφής στην όσφρηση.