current views are: 1

24 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση09:16

Εντοπίστηκαν στο Μάλι τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Air Algerie

Η αλγερινή αεροπορική εταιρεία Air Algerie έχασε επαφή με ένα από τα αεροσκάφη της, 50 λεπτά μετά την απογείωσή του από την Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο.

Δημοσίευση 09:16’
αρθρο-newpost

Η αλγερινή αεροπορική εταιρεία Air Algerie έχασε επαφή με ένα από τα αεροσκάφη της, 50 λεπτά μετά την απογείωσή του από την Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο.

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Στο Μάλι συνετρίβη τελικά η πτήση AH5017 της Air Algerie με τους 116 επιβαίνοντες, καθώς γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη εντόπισαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. 

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συντρίμμια του αεροσκάφους MD83 εντοπίστηκαν σε μια ερημική περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Αγκελόκ και Κιντάλ, στα βόρεια της χώρας.

«Μόλις με ενημέρωσαν ότι τα συντρίμμια βρέθηκαν μεταξύ του Αγκελόκ και του Κιντάλ», είπε ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, σε μια συνάντηση που είχε στο Μπαμακό με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες. Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Λίγο αργότερα, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια στο νότιο τμήμα της χώρας, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Μπουρκίνα Φάσο.

Σύμφωνα με την Air Algeria, το αεροπλάνο συνετρίβη στην περιοχή Tilemsi, 70 χλμ. από την πόλη Γκάο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως έχει συντριβεί», δήλωσε νωρίτερα ο αξιωματούχος, χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται το αεροπλάνο και το τι προκάλεσε τη συντριβή. 

Το αεροσκάφος ήταν τύπου MD-83 και η Air Algeria το είχε νοικιάσει από την ισπανική SwiftAir. Σε αυτό επέβαιναν 116 άτομα, συμπεριλαμβανομένου εξαμελούς πληρώματος, ενώ η πλειονότητα των επιβατών ήταν γάλλοι υπήκοοι.  Διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετέδιδαν ότι μεταξύ των επιβατών ήταν και η ανιψιά του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, Μαριέλα. Ωστόσο, η ίδια μίλησε σε τηλεοπτικό κανάλι της Βενεζουέλας και διέψευσε την είδηση, λέγοντας: «Είμαι ζωντανή και είμαι καλά».

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, από τους επιβάτες 51 ήταν Γάλλοι, ένας από το Μάλι, δύο από το Βέλγιο, δύο από το Λουξεμβούργο, πέντε από το Καμερούν, τέσσερις από τη Γερμανία, ένας από τη Νιγηρία, οκτώ από τον Λίβανο, ένας από την Αίγυπτο, ένας από την Ουκρανία, ένας από την Ελβετία, επτά από την Αλγερία και 26 από την Μπουρκίνα Φάσο. Και τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν ισπανοί υπήκοοι. 

Θρίλερ με τον τόπο συντριβής

Για πολλές ώρες ο τόπος συντριβής του αεροπλάνου ήταν άγνωστος, με άλλους να αναφέρουν ότι κατέπεσε στον Νίγηρα και άλλους στο Μάλι.

Σύμφωνα με τον αλγερινό πρωθυπουργό, Αμπντέλ-Μαλέκ αλ-Σελάλ,«το αεροπλάνο εξαφανίσθηκε στην Γκάο, 500 χλμ. από τα αλγερινά σύνορα. Έχουμε θύματα πολλών εθνικοτήτων». Ο πρωθυπουργός της Αλγερίας πάντως είπε πως η πτήση μετέφερε 119 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επαφή με το αεροπλάνο χάθηκε ενώ πετούσε πάνω από το νότιο Νίγηρα.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο πως το αγνοούμενο αεροπλάνο κατέπεσε στο κεντρικό Μάλι, αντιφάσκοντας με προηγούμενες πληροφορίες ότι συνετρίβη στον Νίγηρα.

Το αεροπλάνο συνετρίβη ανάμεσα στην Γκάο και την Τεσαλίτ, δήλωσε ο ταξίαρχος Κόκο Εσιέν, ο διοικητής της επιχείρησης του ΟΗΕ στο Μαλί που έχει την έδρα της στο Τιμπουκτού.

«Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με ένα αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, 50 λεπτά της ώρας μετά την απογείωσή του», ανακοίνωσε η αλγερινή αεροπορική εταιρεία.

Στο μεταξύ, γάλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δύο μαχητικά αεριωθούμενα της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν τη βάση τους στη Δυτική Αφρική, αναπτύχθηκαν για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν την πτήση της Air Algerie.

«Δύο αεριωθούμενα Μιράζ 2000 που έχουν τη βάση τους στην Αφρική εστάλησαν για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν το αεροπλάνο της Air Algerie που εξαφανίσθηκε σήμερα», δήλωσε ο γάλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος Ζιλ Ζαρόν. «Θα ερευνήσουν μια περιοχή από το τελευταίο σημείο που είχε εντοπιστεί το αεροπλάνο και κατά μήκος της οδού που πιθανόν ακολούθησε».

 Αλλαγή πορείας λόγω κακοκαιρίας

Νωρίτερα, πηγή της Air Algerie, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως το αεροσκάφος πετούσε κοντά στον εναέριο χώρο του βόρειου Μάλι, όταν ζητήθηκε από τον πιλότο να αλλάξει σχέδιο πτήσης, προκειμένου να μην συγκρουστεί με άλλο αεροπλάνο, καθώς υπήρχε μικρή ορατότητα λόγω καικοκαιρίας. Αμέσως μετά την αλλαγή πορείας, το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. 

Η τελευταία επαφή του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου ήταν στις 1:55 ώρα Γκρίνουιτς, ενώ επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 05:10 (τοπική ώρα).

Αρχικά, υπήρχαν αναφορές ότι το αεροσκάφος ήταν ένα Boeing 737, ωστόσο στη συνέχεια γνωστοποιήθηκε πως η εταιρεία είχε ενοικιάσει αεροπλάνο, τύπου MD-83, από την ισπανική εταιρεία Swiftair. Την είδηση επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η τελευταία, η οποία μάλιστα ανέφερε πως, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, ήταν αδύνατη η επικοινωνία με το πλήρωμα.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος τη διετία 2007-2009 μετέφερε την ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Air Algerie είναι ο εθνικός αερομεταφορέας της Αλγερίας και ένας από τους σημαντικότερους για τις μετακινήσεις σε χώρες της Δυτικής Αφρικής. 

Αυτή είναι η δεύτερη αεροπορική τραγωδία για την Αλγερία από τις αρχές του έτους. Τον Φεβρουάριο, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό Hercules C-130 συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ επικρατούσε κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 77 άνθρωποι.

Η είδηση αυτή έρχεται στον απόηχο της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και της χθεσινής συντριβής του αεροπλάνου στην Ταϊβάν.


σχετικα αρθρα