current views are: 2

24 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση18:06

Έκδοση Γριβέα – Βάτσικα στην Ελλάδα αποφάσισε το βρετανικό δικαστήριο

Την έκδοση του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα αποφάσισε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εκδόσεων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο

Δημοσίευση 18:06’
αρθρο-newpost

Την έκδοση του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα αποφάσισε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εκδόσεων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο

Την έκδοση του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα αποφάσισε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εκδόσεων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, προκειμένου να δικαστεί για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως έχουν ζητήσει με ευρωπαϊκό ένταλμα οι ελληνικές αρχές.
 
Η υπεράσπιση κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει έφεση, όπως έχει δικαίωμα, εντός επτά ημερών, διαφορετικά ο κ. Γριβέας και η κυρία Βάτσικα θα πρέπει να παραδοθούν στην Ελλάδα.

Τι ειπώθηκε στην ακροαματική διαδικασία

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι με τις αγορεύσεις του δικηγόρου υπεράσπισης και του εισαγγελέα που εκπροσωπούσε τις ελληνικές αρχές.
 
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ανήκει στα 32 αδικήματα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τα οποία δεν απαιτείται να αποτελούν αδίκημα και στις δύο χώρες που εμπλέκονται στην έκδοση των εκζητουμένων. Έτσι, όπως εξήγησε, είναι άνευ σημασίας να εξεταστεί αν οι κατηγορίες για τις οποίες έχει ζητηθεί η έκδοση των κατηγορουμένων αποτελούν παράνομες πράξεις και για το βρετανικό δίκαιο. Επίσης, υπογράμμισε πως η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές της κατηγορίας 1, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως παρά τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων δεν υπάρχει λόγος να εξεταστούν οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας. Και γι’ αυτούς του λόγους, μεταξύ άλλων, ζήτησε την έκδοση του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα.
 
Ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι για να παραδεχτούμε πως οι κατηγορούμενοι διέπραξαν το έγκλημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, πρώτα θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπήρξε απάτη. Πράγμα το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, δεν αποδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Συνεπώς, όπως τόνισε, η κατηγορία είναι αίολη και με αυτό το σκεπτικό οι πελάτες του θα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία.
 
Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, υπογραμμίζοντας τα στοιχεία που κατέθεσαν τις προηγούμενες μέρες οι δύο εμπειρογνώμονες. Επικαλέστηκε σημεία της έκθεσης του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Τέλος, αναφέρθηκε και στη γραπτή επιστολική εγγύηση που έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την οποία, ο κ. Αθανασίου εγγυάται πως αν οι δύο εκζητούμενοι εκδοθούν και κριθούν προφυλακιστέοι στην Ελλάδα, τότε θα κρατηθούν ο μεν κ. Γριβέας στην πτέρυγα 6 των φυλακών Κορυδαλλού και η δε κα Βάτσικα στις γυναικείες φυλακές. Ο συνήγορος του ζεύγος, για μια ακόμη φορά, αμφισβήτησε αυτή τη γραπτή εγγύηση του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, λέγοντας πως πουθενά «στο γράμμα του υπουργού δεν γίνεται αναφορά σε νόμο της Ελλάδος που να δίνει στον υπουργό τη δικαιοδοσία να πάρει μια τέτοια απόφαση».

Γριβέας: Θα επιστρέψουμε

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο κ. Γριβέας μίλησε στους Έλληνες ανταποκριτές του Λονδίνου λέγοντας πως προτίθεται να επιστρέψει στην Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Ακόμη και αν η υπόθεση πάει στο εφετείο», όπως επισήμανε, «εγώ θέλω να επιστρέψω για να καταθέσω στις ελληνικές αρχές πριν ολοκληρωθεί η ανάκριση για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου».
 
Μάλιστα, όπως τόνισε, ήδη έχει δρομολογήσει τις οικογενειακές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις για να μπορεί να τις διευθετεί από την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε, θα ασκήσει έφεση για να κερδίσει χρόνο και να προετοιμάσει την επιστροφή του.

Νωρίτερα, το πρωί, δήλωνε:

«Όπως είναι γνωστό, ακολουθείται ενώπιον της αγγλικής δικαιοσύνης η προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη εκκίνηση της ποινικής διαδικασίας με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος μας πριν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, όπου και θα δώσουμε εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη. Ανεξαρτήτως της απόφασης αυτού του δικαστηρίου και της όποιας πορείας της διαδικασίας, σύντομα θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα και θα συνεισφέρουμε στην ολοκλήρωση της έρευνας, όπου και θα αποδειχτεί η αλήθεια».

 


σχετικα αρθρα