current views are: 1

25 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση09:37

Ολάντ: Δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του MD83 – Βρέθηκε το ένα «μαύρο κουτί»

Σε εξέλιξη είναι το νέο αεροπορικό θρίλερ, με την πτήση ΑΗ5017 της Air Algerie, η οποία συνετρίβη βόρεια του Μαλί. 

Δημοσίευση 09:37’
αρθρο-newpost

Σε εξέλιξη είναι το νέο αεροπορικό θρίλερ, με την πτήση ΑΗ5017 της Air Algerie, η οποία συνετρίβη βόρεια του Μαλί. 

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Σε εξέλιξη είναι το νέο αεροπορικό θρίλερ, με την πτήση ΑΗ5017 της Air Algerie, η οποία συνετρίβη βόρεια του Μαλί

Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, γαλλικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης Reaper εντόπισε τα συντρίμμια του αεροπλάνου, που εξαφανίστηκε χθες με 110 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, μεταξύ τους 51 Γάλλοι. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του αεροσκάφους, ενώ γαλλικά στρατεύματα βρήκαν και περισυνέλεξαν το ένα από τα δύο «μαύρα κουτιά», το οποίο θα σταλεί στη Γκάο, προκειμένου να εξεταστεί. 

«Αυτό που ξέρουμε ήδη είναι ότι τα συντρίμμια του αεροπλάνου είναι συγκεντρωμένα σ’ ένα περιορισμένο χώρο, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα, αυτά θα έρθουν. Υπάρχουν υποθέσεις και κυρίως κλιματικές, αλλά δεν αποκλείουμε καμιά διότι θέλουμε να μάθουμε τα πάντα γι’ αυτό που συνέβη”, πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι τα συντρίμμια εντοπίστηκαν τη νύχτα στην περιοχή Γκόσι του Μαλί «κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο», καθώς στις 02:00 δύναμη γάλλων στρατιωτών μετέβη στην περιοχή και αναγνώρισε το αεροσκάφος.

Από την πλευρά του, ο Ζιλμπέρ Ντιεντέρ, στρατηγός της Μπουρκίνα Φάσο, έκανε λόγο για εικόνες φρίκης που αντίκρισαν οι ομάδες έρευνας, ενώ δήλωσε πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες για την τύχη των επιβατών, αλλά οι ομάδες μας εργάζονται σκληρά». «Βρήκαν ανθρώπινα μέλη και τα συντρίμμια του αεροπλάνου ήταν εντελώς καμένα και διασκορπισμένα», δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press.

Ο καιρός αιτία της συντριβής

Παράλληλα, ερευνητές στη Γαλλία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος των Αλγερινών Αερογραμμών συνετρίβη όταν κατέπεσε στο έδαφος, όπως ανακοίνωσαν γάλλοι αξιωματούχοι υποδηλώνοντας ότι μοιάζει απίθανο το αεροσκάφος να δέχθηκε επίθεση ή η πτώση του να οφείλεται σε πυρά από το έδαφος.

Ο υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κουβιγέ ανακοίνωσε ότι το Παρίσι απορρίπτει «εξ αρχής την πιθανότητα να ερρίφθησαν πυρά από το έδαφος, θεωρώντας την εξαιρετικά απίθανη, αν όχι αδύνατη» ως αιτία της συντριβής του αεροσκάφους στο Μαλί.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο Κουβιγέ, ιδιαίτερα προσεκτικός, υπενθύμισε ότι στην περιοχή επικρατούσαν «εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες. Αυτή ήταν η βασική αιτία; υπήρχε τεχνικό πρόβλημα; ή ένας συνδυασμός τέτοιου είδους παραγόντων; αυτό μένει να διαπιστωθεί», τόνισε.

Διευκρίνισε ακόμη πως είναι «σχεδόν απίθανο, αν όχι αδύνατο να υπάρχουν επιζήσαντες» από το δυστύχημα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που βρέθηκε το αεροσκάφος, είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχουν επιζώντες», επεσήμανε διευκρινίζοντας ότι γάλλοι στρατιώτες έχουν μεταβεί στην περιοχή για να διασφαλίσουν την «προστασία» της, αναμένοντας την άφιξη των ερευνητών μεταξύ των οποίων μέλη της γαλλικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ατυχημάτων (BEA).

«Η έντονη οσμή της κηροζίνης» του αεροσκάφους στον τόπο της συντριβής και το γεγονός ότι το αεροσκάφος βρέθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την εξαφάνισή του είναι πολύ σημαντικά στοιχεία, το γεγονός αυτό θα επιτρέψει να συλλεχθούν μαρτυρίες που μπορεί να δίνουν εξηγήσεις, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών.

«Φαίνεται ότι τα συντρίμμια είναι σκορπισμένα σε σχετικά περιορισμένη έκταση, αυτό είναι σημαντικό προκειμένου η έρευνα να διεξαχθεί γρήγορα και τα μαύρα κουτιά να βρεθούν πιο εύκολα», είπε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL δήλωσε ότι «το αεροσκάφος συνεντρίβη τη στιγμή που κατέπεσε στο έδαφος».

«Πιστεύουμε ότι η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες αλλά καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί επί του παρόντος, καθώς δεν έχουν βγει όλα τα πορίσματα της έρευνας», πρόσθεσε.

Η πτήση AH5017 ξεκίνησε από το αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου με προορισμό το Αλγέρι και μετέφερε 110 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. 

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, από τους επιβάτες 51 ήταν Γάλλοι, ένας από το Μάλι, δύο από το Βέλγιο, δύο από το Λουξεμβούργο, πέντε από το Καμερούν, τέσσερις από τη Γερμανία, ένας από τη Νιγηρία, οκτώ από τον Λίβανο, ένας από την Αίγυπτο, ένας από την Ουκρανία, ένας από την Ελβετία, επτά από την Αλγερία και 26 από την Μπουρκίνα Φάσο. Και τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν ισπανοί υπήκοοι. 


σχετικα αρθρα