current views are: 1

25 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση18:14

Το Ισραήλ συμφώνησε για 12ωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

«Πυρετός» διαβουλεύσεων πραγματοποιείται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 848.

Δημοσίευση 18:14’
αρθρο-newpost

«Πυρετός» διαβουλεύσεων πραγματοποιείται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 848.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων πραγματοποιείται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 848.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα στις 07.00, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) αύριο Σάββατο, ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος.

Η πηγή αυτή, που μίλησε στους δημοσιογράφους υπό τον όρο να τηρηθεί η ανωνυμία της, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει νωρίτερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έκανε δεκτή την πρόταση του αμερικανού υπουργού Τζον Κέρι για την κατάπαυση του πυρός, αν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άφησε «παράθυρο» συμβιβασμού.

Η ισραηλινή πλευρά ζητεί περισσότερες ρυθμίσεις στην πρόταση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να προχωρήσει σε συμφωνία και να σταματήσει τις επιθέσεις.

«Το συμβούλιο ασφαλείας (της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου) απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εκεχειρίας του Αμερικανού υπουργού Τζον Κέρι», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα μέλη του συμβουλίου θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους για το θέμα αυτό.

Έκκληση εκεχειρίας

Λίγο αργότεραμ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου έκαναν έκκληση για τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Γάζα για διάστημα επτά ημερών.

Μιλώντας από το Κάιρο, ο Τζον Κέρι είπε ότι έχει επιτευχθεί «σοβαρή πρόοδος» στις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Γάζα, όμως απαιτείται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά. Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.

Για το θέμα της πρότασή τους, είπε υπάρχουν ακόμη διαφωνίες όσον αφορά τη «διατύπωση» για την εκεχειρία, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει το πλαίσιο που θα οδηγήσει σε μια επιτυχή λύση του προβλήματος. Ο ίδιος ωστόσο υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μόνο κάποιες διατυπώσεις, καθώς δεν του είχε υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο συνομίλησε με τον Νετανιάχου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απόρριψη του σχεδίου από το Ισραήλ είναι λανθασμένες. Ο Τζον Κέρι είπε ότι «πρόκειται για λάθος, για ανακρίβεια. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε». 

Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ζήτησε επίσης να κηρυχθεί επταήμερη εκεχειρία στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, με την ευκαιρία και της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ, την επόμενη εβδομάδα. «Κάνουμε έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία (. . .) στο τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για μια περίοδο 7 ημερών», είπε ο Σούκρι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κέρι και τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Σημείωσε, όπως και ο Κέρι, ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά για να επιτευχθεί μια ευρύτερη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπαν από την πλευρά του έκανε έκκληση για επταήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει με μια 12ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.

Ο Κέρι θα μεταβεί αύριο Σάββατο στο Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.

Δεν έχουν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης εκεχειρίας, όμως σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ.

Αυτός ο όρος είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτός από την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα από το 2007. Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή της στην πρόταση για εκεχειρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, οι νεκροί έφτασαν τους 848, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 5.000 ενώ, ο απολογισμός των νεκρών του ισραηλινού στρατού φτάνει τα 38 άτομα.

Νωρίτερα, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Χεβρώνα και τη Νάμπλους, ανέφεραν πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Τα τέσσερα από τα θύματα χτυπήθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού.


σχετικα αρθρα