current views are: 2

28 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση07:02

Άμεση εκεχειρία στη Γάζα ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός καλεί το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη συενδρίασή του στη Νέα Υόρκη.

Δημοσίευση 07:02’
αρθρο-newpost

Σε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός καλεί το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη συενδρίασή του στη Νέα Υόρκη.

Σε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός καλεί το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη συενδρίασή του στη Νέα Υόρκη.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου του ΟΗΕ οι 15 χώρες που συμμετείχαν εξέφρασαν την «ισχυρή υποστήριξή τους στην άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που να επιτρέπει την παροχή αναγκαίας και επείγουσας βοήθειας».

Παράλληλα ζητούν από το Ισραήλ και τη Χαμάς να «εφαρμόσουν πλήρως» την εκεχειρία καθ΄όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ-Φιτρ του τέλους του μήνα της νηστείας τους Ραμαζανιού «και πέραν αυτής». 

Επίσης, καλούν και τις δύο πλευρές να «σεβαστούν πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κυρίως αυτό που αφορά την προστασία των αμάχων» καθώς και να προσπαθήσουν «να εφαρμόσουν μια εκεχειρία διαρκή και πλήρως σεβαστή, στη βάση της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας διαμεσολάβησης». 

Οι 15 χώρες μέλη “τονίζουν την ανάγκη για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας”, κυρίως αυξάνοντας τις συνεισφορές στην UNRWA (Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες).

Σχετικά με τον βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στην Γάζα, το Συμβούλιο τόνίζει ότι «οι ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις και αυτές για την εξυπηρέτηση των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΟΗΕ, πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και να προστατεύονται» και καλεί όλες τις πλευρές να ενεργούν βάσει αυτής της αρχής. 

Η ανακοίνωση του συμβουλίου, προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροσώπου των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ ο οποίος εξέφρασε την λύπη του που το Συμβούλιο δεν υιοθέτησε απόφαση αλλά εξέδωσε μια απλή δήλωση. «Δεν μπορεί να κρατούνται 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι παγιδευμένοι σε μια μεγάλη φυλακή” που είναι η Γάζα. «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε την πόρτα του Συμβουλίου», τόνισε επικρίνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «σέρνει τα πόδια του».

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής του Ισραήλ Ρον Προσόρ εξέφρασε τη λύπη του που η δήλωση του Συμβουλίου «δεν αναφέρει ούτε τη Χαμάς, ούτε τις ρουκέτες, ούτε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και κατηγόρησε εκ νέου τη Χαμάς ότι κρύβεται πίσω από τον λαό της Γάζας.


σχετικα αρθρα