current views are: 1

28 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση08:16

Ανέμελες διακοπές στην Ίο

Ένας από τους πιο νεανικούς και δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς στις Κυκλάδες, η όμορφη Ίος σας υποδέχεται για διακοπές γεμάτες διασκέδαση, ανεμελιά, θετική ενέργεια και αξέχαστες στιγμές!

Δημοσίευση 08:16’
αρθρο-newpost

Ένας από τους πιο νεανικούς και δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς στις Κυκλάδες, η όμορφη Ίος σας υποδέχεται για διακοπές γεμάτες διασκέδαση, ανεμελιά, θετική ενέργεια και αξέχαστες στιγμές!

Ένας από τους πιο νεανικούς και δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς στις Κυκλάδες, η όμορφη Ίος σας υποδέχεται για διακοπές γεμάτες διασκέδαση, ανεμελιά, θετική ενέργεια και αξέχαστες στιγμές!

Το όνομα της σημαίνει λουλούδι, από τη λέξη “ίον” και είναι αναμφισβήτητα ένας εναλλακτικός προορισμός, που μπαίνει επάξια στο χάρτη των αγαπημένων ελληνικών νησιών.

Η Χώρα της Ίου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, κάτω από τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου.

Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με τα λευκά σπιτάκια να ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά και τα στεγασμένα σοκάκια, τα “στιγάδια”, να δίνουν μια γοητευτική πινελιά.

Στο ψηλότερο σημείο της Χώρας δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας Γκρεμιώτισσας, που πήρε το όνομα της από την εντυπωσιακή τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένη, στο χείλος του γκρεμού.

Από εκεί θα θαυμάσετε μια μαγευτική θέα στη Χώρα και τη θάλασσα και αν είστε τυχεροί και βρεθείτε εκεί στη γιορτή της, το 15Αύγουτστο θα απολαύσετε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι με χορούς και τραγούδια.

Στο βυζαντινό οχυρό του Παλαιόκαστρου, χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, θα δείτε το παρατηρητήριο των Βυζαντινών, που χρησιμοποιούνταν για την επιτήρηση των θαλάσσιων οδών από την Κωνσταντινούπολη στην Κρήτη. Από το οχυρό σώζονται κάποια μέρη των τειχών και η εκκλησία της Παναγίας Παλαιοκαστρίτισσας.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο για επίσκεψη είναι ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός του Σκάρκουστα βορειοδυτικά του νησιού, που χρονολογείται στο 2.800 π.Χ.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι βραβευμένος για την υποδειγματική του αναστήλωση και ανάδειξη διώροφων σπιτιών που περιτριγυρίζονται από φαρδείς δρόμους. Το κουβάρι της ιστορικής διαδρομής του νησιού θα ξετυλίξετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας.

Δοκιμάστε τα παραδοσιακά ντόπια τυριά, το σκωτύρι, ένα μαλακό κατσικίσιο τυρί με μυρωδικά, το σκληρό κεφαλοτρύρι και τη μυζήθρα.

Οι κυκλαδίτικοι μεζέδες έχουν εδώ την τιμητική τους και θα γευτείτε από ρεβυθοκεφτέδες και γεμιστούς κολοκυνθοανθούς (τσιμέτια), έως ομελέτα με κολοκύθι και ντολμαδάκια τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα. Την τιμητική τους έχουν και οι γλυκιές λιχουδιές, η κολοκυθόπιτα, η καρπουζόπιτα, τα παστωτά σύκα, η μυζηθρόπιτα και τα παστέλια.

Κολύμπι σε σμαραγδένια νερά

Το νησί διαθέτει πάνω από 30 παραλίες για όλα τα γούστα. Από τις πιο διάσημες του νησιού είναιο Μυλοπότας, μια μεγάλη αμμουδιά, μήκους δυο χιλιομέτρων, που διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες, beach bars και είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ.

Στο Μαγγανάρι θα βρείτε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, που είναι επίσης οργανωμένη και προσφέρει πολλές επιλογές για διασκέδαση και φαγητό.

Επισκεφθείτε ακόμα την Κουμπάρα, τον Γιαλό, τη Βαλμά, το Κλίμα, την Ψάθη, τον Κάλαμο και τόσες ακόμα.

Ιδανικός προορισμός για νέους

Η Ίος είναι ένας κατεξοχήν νεανικός προορισμός, αφού προσφέρει πολλές ευκαιρίες για καλοκαιρινό ξεφάντωμα, αλλά και εναλλακτικές επιλογές τουρισμού. Κάθε βράδυ η Χώρα πλημμυρίζει από νέους, που κατακλύζουν τα μπαράκια και τα σοκάκια της, στήνοντας ξέφρενα πάρτι.

Παράλληλα, το φυσικό τοπίο της Ίου ενδείκνυται για αναρρίχηση, ορειβασία και βόλτες με ποδήλατο. Στις παραλίες Μυλοπόταμος και Μαγγανάρι θα βρείτε εξαιρετική υποδομή γιαθαλάσσια σπορ, όπως wind surfing, water ski και kite surfing, ενώ μπορείτε ακόμη να παρακολουθήσετε μαθήματα κατάδυσης και ιστιοπλοΐας.

Κάντε μια εξερεύνηση στο εσωτερικό του νησιού από τα μονοπάτια, που χρησιμοποιούν οι βοσκοί, και δείτε από κοντά τις φυσικές ομορφιές της Ίου.