current views are: 3

29 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση04:30

Η επιλογή Αβραμόπουλου, οι συσχετισμοί στο κόμμα και η αντίδραση της Ντόρας

Νέα εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά δεδομένα δημιουργεί η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να επιλέξει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του νέου Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απορρίπτοντας την Ντόρα Μπακογιάννη. 

Δημοσίευση 04:30’
αρθρο-newpost

Νέα εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά δεδομένα δημιουργεί η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να επιλέξει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του νέου Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απορρίπτοντας την Ντόρα Μπακογιάννη. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Νέα εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά δεδομένα δημιουργεί η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να επιλέξει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του νέου Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απορρίπτοντας την Ντόρα Μπακογιάννη. Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προσδιορίσει το βαθμό αντίδρασης της Ντόρας Μπακογιάννη που μέχρι στιγμής έχει επιλέξει τη σιωπή. Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος για την οικογένεια Μητσοτάκη που πάλευε μέχρι τις τελευταίες ημέρες για την καρέκλα του Επιτρόπου, αλλά ο Πρωθυπουργός είπες διαφορετική άποψη και έκανε μια κίνηση με πολιτικό συμβολισμό στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς. 

Η απόφασή του να ενδυναμώσει την πολιτική του σχέση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, δια μέσω της τοποθέτησης του στην Κομισιόν, έχει και στόχο την επόμενη μέρα στη ΝΔ και ευρύτερα στην κεντροδεξιά. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε με αυτή την επιλογή να δείξει ότι είναι ο βασικός παίκτης και δεν δέχεται πολιτικούς εκβιασμούς. Πολλοί θυμούνται ότι το προηγούμενο διάστημα η Ντόρα Μπακογιάννη έστελνε εμμέσως μηνύματα στο Μαξίμου μέσω ΜΜΕ ότι από την εξέλιξη της υπόθεσης “επίτροπος” θα εξαρτηθεί και η εσωκομματική της στρατηγική και στάση έναντι του Πρωθυπουργού. 

Με το “κόψιμο” της Ντόρας Μπακογιάννη θέλησε να δείξει ότι παραμένει ισχυρός, δεν εξαρτά την τύχη του από κανέναν και πως αυτός θα ορίσει τις συντεταγμένες στο χώρο της κεντροδεξιάς την επόμενη μέρα. Παράλληλα, όσο και εάν αμφισβητείται από πολλούς, αποδυναμώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την μελλοντική προοπτική να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εσωκομματικό πεδίο η Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό το ενδεχόμενο τίθεται υπό αμφισβήτηση, διότι υπάρχει και ο αντίλογος ότι η οικογένεια Μητσοτάκη θα αντεπιτεθεί από τον Σεπτέμβριο και ο Πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση.  

“Όλα θα αξιολογηθούν με κρύο αίμα…” τονίζει έμπειρο κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος που προβλέπει όπως και αρκετοί άλλοι μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο από το φθινόπωρο σε εσωκομματικό πεδίο, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι θα δημιουργηθούν ετερόκλητες εσωκομματικές συμμαχίες.  

Από την άλλη πλευρά, η μετακίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες δεν τον θέτει εκτός…”παιχνιδιού” στο εσωκομματικό πεδίο όπως πολλοί πιστεύουν αντίθετα με ευρωπαϊκό αέρα θα αποτελεί τη «χρυσή εφεδρεία» για οποιοδήποτε κρίσιμο ρόλο τον χρειαστεί ο πρωθυπουργός.  

Επίσης το γεγονός ότι επαναβεβαιώθηκε η στρατηγική του συμμαχία με τον Αντώνη Σαμαρά και η διατήρηση της θέσης του αντιπροέδρου της ΝΔ, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην όποια προσπάθεια της οικογένειας Μητσοτάκη για αμφισβήτηση του Πρωθυπουργού.


σχετικα αρθρα