current views are: 10

30 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση10:25

Κάλυμνος: Το ροκ νησί του Αιγαίου!

Ένας τόπος με περίφημους σφουγγαράδες, ένα πεδίο με διάσημες αναρριχητικές διαδρομές, μία περιοχή με κορυφαίους δύτες, ένα νησί με απάτητες κορυφές και γοητευτικά ναυάγια.

Δημοσίευση 10:25’
αρθρο-newpost

Ένας τόπος με περίφημους σφουγγαράδες, ένα πεδίο με διάσημες αναρριχητικές διαδρομές, μία περιοχή με κορυφαίους δύτες, ένα νησί με απάτητες κορυφές και γοητευτικά ναυάγια.

Ένας τόπος με περίφημους σφουγγαράδες, ένα πεδίο με διάσημες αναρριχητικές διαδρομές, μία περιοχή με κορυφαίους δύτες, ένα νησί με απάτητες κορυφές και γοητευτικά ναυάγια. Όταν τα δύο άκρα συναντώνται αναδύεται η Κάλυμνος: το νησί του ύψους και του βάθους!

Μία από τις ομορφότερες Χώρες των Δωδεκανήσων μας καλωσορίζει άμα της αφίξεώς μας στο λιμάνι, η περίφημη Πόθια. Τα παραδοσιακά στενά δρομάκια της προσφέρονται για περιπλάνηση στην ιστορική εξέλιξη του τόπου, με τα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίσματα να μαρτυρούν τις επιρροές των κατακτητών ανά τους αιώνες. Κατευθυνόμενοι στην ενδοχώρα ανακαλύπτουμε το πιο όμορφο φιορδ του Αιγαίου, το λιμανάκι της Ρήνας, το πιο εύφορο χωριό του νησιού (το Βαθύ, 12 χλμ. ΒΑ της Πόθιας), ενώ μας ελκύει ο βορειότερος κατοικημένος οικισμός, ο Εμπορειός (24 χλμ. Β της Πόθιας) με την ανεμοδαρμένη παραλία του, ιδανική για kitesurf. Φυσικά δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στη γοητεία και την ευχάριστη οχλαγωγία των τουριστικών θέρετρων του Μασουρίου (στο κεντροδυτικό τμήμα) και του Πανόρμου (λίγο νοτιότερα), ενώ στο τέλος ξαφνιαστήκαμε από την ίδια μας την ανάσα καθώς γαληνεύαμε στη νηνεμία της Τελένδου (κατοικημένο νησάκι απέναντι από το Μασούρι), αφού τον ήχο της, σαν γνήσια τέκνα της πόλης, τον είχαμε από καιρό λησμονήσει.

Τι θα δείτε

Στην Πόθια:

Τ. 22430 29443

  • Τα ιταλικά κτήρια του παλιού Διοικητηρίου του 1930 με μορφολογικά στοιχεία (τρούλοι, τόξα) μεσογειακού ρασιοναλισμού και οριενταλισμού, στα οποία σήμερα στεγάζονται το Επαρχείο και το Δημαρχείο. Συνεχίζοντας τον παραλιακό δρόμο θα συναντήσετε το Πνευματικό Κέντρο & Αναγνωστήριο«Αι Μούσαι» με τη δημοτική βιβλιοθήκη.
  • Το μαρμαρένιο τέμπλο της εκκλησίας του Χριστού (ή Σωτήρα) στην παραλία, έργο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.
  • το Κάστρο Χρυσοχεριάς (15ος αι.), χτισμένο από Ιωαννίτες ιππότες. Στο εσωτερικό του υπάρχει η εκκλησία της Χρυσοχέρας με τα εντοιχισμένα μαρμάρινα οικόσημα, ενώ 65μ. ΒΑ στις παρυφές του θα συναντήσετε τρεις πετρόκτιστους ανεμόμυλους, σήμα κατατεθέν του νησιού.

Δίπλα στο Δημαρχείο, Τ. 22430 51361

Το Ναυτικό Μουσείο, με αντικείμενα από ναυάγια που εξιστορούν την παράδοση και τις μεθόδους σπογγαλιείας. (Ελεύθερη είσοδος. Ανοιχτά Δευτ.-Παρ. 07:00-13:00, Σάβ.-Κυρ. 10:00 -12:30).

Τ. 22430 23113

Την «Κυρά της Καλύμνου», ακέραια γυναικεία μορφή από χαλκό κολοσσιαίων διαστάσεων, κεντρικός πόλος έλξης των επισκεπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου. Το μουσείο βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού αρχοντικού «Κατερίνα Βουβάλη» με ευρήματα από το ιερό του Δήλιου Απόλλωνα αλλά και εκθέματα μέχρι την μεταβυζαντινή εποχή. (Ανοιχτά: Τρ.-Κυρ. 08:30-15:00).

Στις υπόλοιπες περιοχές

Το καστρομονάστηρο της Παναγιάς της Κυρά-Ψηλής (6 χλμ. Β από το Βαθύ), χτισμένο σε απόκρημνη τοποθεσία, προσβάσιμο από μονοπάτι μήκους 1 χλμ. Μην χάσετε την ημέρα γιορτής του, ανήμερα του 15 Αύγουστου, όπου στα κελιά φιλοξενούνται προσκυνητές.

Τ. 22430 51635

Το βραβευμένο από τη Hata Καλύμνικο Σπίτι στους Βοθύνους. Πρόκειται για ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα λαϊκού πολιτισμού και οικοσκευής παλαιών νοικοκυριών. Αν το βρείτε κάποια στιγμή της ημέρας κλειστό, χτυπήστε το κουδούνι της φιλόξενης ιδιοκτήτριας, η οποία θα σας κάνει μία αξέχαστη ξενάγηση που ολοκληρώνεται με κέρασμα «ανάμα»(τοπικός οίνος). (Ανοιχτά καθημερινά 09:00-20:00. Είσοδος: €3).

Τους αρχαίους κίονες ιωνικού ρυθμού από τον Ναό του Δήλιου Απόλλωνα που σώζονται στο ναό της Παναγιάς της Κεχαριτωμένης στην παλιά πρωτεύουσα της Καλύμνου, το Χωριό, λίγο έξω από την Πόθια. Μάλιστα έχουν χρησιμοποιηθεί και για να οικοδομηθεί η σημαντικότερη εκκλησία του νησιού, ο Χριστός της Ιερουσαλήμ.

Τα 10 εκκλησάκια που βρίσκονται στη θέση Προφήτης Ηλίας, στο εσωτερικό του βυζαντινού φρουρίου Μεγάλο Κάστρο Χώρας, το οποίο υπήρξε τον 15ο αιώνα το κατεξοχήν οικιστικό σύνολο του νησιού.

Τι θα κάνετε

Περιήγηση στα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής σοκάκια στην Πόθια, που είναι η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι της Καλύμνου. Η Χώρα της έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις ωραιότερες των Δωδεκανήσων.

Βόλτα στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Πανόρμου (5 χλμ βορειοδυτικά της Πόθιας) για μακροβούτια στις παραλίες του, ενώ θα παρασυρθείτε στην τουριστική πολυχρωμία τουΜασουρίου (9 χλμ. δυτικά της Πόθιας) για αγορές και γεύματα με θέα την Τέλενδο.

Ανακαλύψετε το ιδιαίτερο φιόρδ που σχηματίζει το γαλήνιο λιμανάκι της Ρήνας, στο Βαθύ, το οποίο μπορεί να αποτελέσει το ορμητήριό σας για τις θαλάσσιες εξορμήσεις στις τριγύρω απομονωμένες παραλίες και σπηλιές.

Δοκιμάστε «σπινιάλο», το μεζέ των βουτηχτάδων από πίνες, αχινούς και σαλάχια συντηρημένα σε θαλασσινό νερό και το «μούρι» (γεμιστό αρνί ή κατσίκι στη γάστρα). Συνοδεύστε το με το γλυκόπιοτο «ανάμα», το τοπικό κρασί, ακούγοντας τον μύθο για το δύσκολα προαβάσιμοΣπήλαιο των Επτά Παρθένων. 

Περιηγηθείτε στα σπήλαια: της Κεφάλας (ή Διός) (ελεύθερη είσοδος, ΝΔ Πόθιας, απαραίτητος ο εφοδιασμός με δικούς σας φακούς, οδική πρόσβαση) με τον πλούσιο σταλακτικό διάκοσμο, και το Δασκαλειό (λιμάνι Ρήνας, προσβάσιμο μόνο διά θαλάσσης από το λιμάνι της Ρήνας και με ανάβαση στα χτιστά σκαλοπάτια).

Για ερασιτέχνες της σπηλαιολογίας που αναζητούν δυνατές συγκινήσεις, το Σπήλαιο Σκαλιών (Ν του Εμπορειού, με περιπετειώδη πρόσβαση μέσω μίας οπής στο βουνό) αποτελεί ιδανική επιλογή! Περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Χατζησμάλλης, Τ. 22430 29299.

Πού θα κολυμπήσετε

Αμμώδεις παραλίες: στη δημοφιλή οργανωμένη του Μασουρίου (9χλμ. δυτικά της Πόθιας), στο νεανικό Καντούνι με τα beach bars (8,5χλμ. από Πόθια) και, δίπλα του, στα πιο ήρεμα και οικογενειακά Λινάρια που είναι γεμάτα ψαροταβέρνες.

Βοτσαλωτές ακτές: στον γαλήνιο Πλατύ Γυαλό (Β του Καντουνίου), στα ρηχά νερά στις Μυρτιές(κοντά στο Μασούρι), στον εναλλακτικό Εμπορειό (24 χλμ. Β Πόθιας) με τα πλατάνια και τους αέρηδες που είναι ιδανικοί για windsurf, και στον απομονωμένο κόλπο των Αργινώντων (16 χλμ. ΒΔ Πόθιας).

Στα «διχασμένα» Βλυχάδια (5 χλμ. από την Πόθια) με τις δύο παραλίες, μία αμμώδη και μία με βότσαλο. Και στις δύο θα δείτε δένδρα, εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ διαθέτουν και κέντρο καταδύσεων.

Για βουτιές στα Θέρμα, την πιο κοντινή παραλία στην Πόθια, σε απόσταση 2 χλμ., η οποία είναι οργανωμένη, διαθέτει αποβάθρα και έχει βαθιά νερά.

Στις ψαγμένες Αλμύρες, Καμπί και Δασώντα, παρθένες παραλίες με αλμυρίκια και ψιλό βότσαλο στο ανατολικό τμήμα της Καλύμνου. Προσβάσιμες μόνο διά θαλάσσης με το καΐκι του Ζαχαρία «Αγία Ειρήνη» που μπορεί να μεταφέρει μέχρι 12 άτομα. Τιμή (διαφοροποιείται ανάλογα με την απόσταση και τα άτομα): €20 για το Καμπί (10′) τα 4 άτομα, Τ. 6945 250907.

Πού θα μείνετε

Plaza Hotel

Μασούρι, Τ. 22430 47156/ www.plazahotel.gr

Το πλήρως ανακαινισμένο 3 * ξενοδοχείο βρίσκεται στην καρδιά του κοσμοπολίτικου Μασουρίου, μόλις 8,5χλμ από την Πόθια. Τα 59 εξοπλισμένα δωμάτια με πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι δύο πολυτελείς σουίτες, το bar της πισίνας και η μοναδική θέα προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο διαμονής. Μπορείτε να αγοράσετε αναρριχητικό εξοπλισμό από το κατάστημα Wild Sport (www.climbing.gr) που φιλοξενείται στο ισόγειο. Τιμή: από €65 το δίκλινο με πρωινό και θέα τη θάλασσα.

Philoxenia

Αρμεός, Τ. 22430 59310/ www.philoxenia-kalymnos.com

Aριστερά από τον κόλπο του Γαλησσά βρίσκεται χτισμένο το 3* παραθαλάσσιο ξενοδοχείο δυναμικότητας 27 δωματίων. Σε προνομιακή τοποθεσία λόγω της θέας, αλλά και της εγγύτητας σε 8 ορειβατικούς τομείς, περιλαμβάνει στις παροχές του πισίνα, εστιατόριο και τη δυνατότητα μεταφοράς από και προς το λιμάνι/αεροδρόμιο. Τιμή: από €55-65 το δίκλινο με πρωινό.

Πού θα φάτε

Aegean Tavern

Μασούρι, Τ. 22430 47146

Τα κοχύλια, μα και οι λιαστές ντομάτες και τα σφουγγάρια που ευωδιάζουν σε αυτό το μπαλκόνι που αιωρείται με θέα το Αιγαίο, σε οδηγούν σχεδόν αυτόματα να καθίσεις στο φημισμένο εστιατόριο. Από τις απολαυστικές δημιουργίες του σεφ Γιώργου Μπιζάνια, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε την καλυμνιώτικη σαλάτα «μιρμιζέλι», ξεχωρίζουν το παραδοσιακό αρνάκι με σάλτσα μαντζουράνας, η φάβα, οι τοπικοί ντολμάδες, η χειροποίητη τυρόπιτα και φυσικά οι λαχταριστοί λουκουμάδες με μέλι. Τιμή από €15 το άτομο με κρασί. Ανοιχτά: 16:00-00:00.

Καφές και Αλάτι

Λινάρια, Τ. 22430 48771

Ήρθε και θα μείνει το νέο café-εστιατόριο που άνοιξε στον πεζόδρομο των Λιναριών! Οι ποικιλίες finger food, οι δροσιστικοί χυμοί, τα παγωτά ντόπιας παραγωγής, και οι πολύχρωμε σαλάτες σερβίρονται σε γενναίες δόσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η t-bone μπριζόλα, οι «hangover» σούπες, οι βάφλες και η κρέπα μπουγάτσα του σεφ Θεοφίλη θα σας απογειώσουν. Τιμή: ποτό €5, cocktail €6. Ανοιχτά από 12:00.

Betty Boop

Πόθια, Τ. 22430 51173

Το πάθος για το καλό φαγητό είναι το μόττο του εστιατορίου που καλωσορίζει φέτος για πρώτη χρονιά τους πεινασμένους ταξιδιώτες στο λιμάνι. Δυνατά του χαρτιά τα ψητά σούβλας, η κυπριακή πίτα με χαλούμι και οι πληθωρικές μερίδες σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα ευφάνταστο και προσεγμένο περιβάλλον. Τιμή: από €15-17 το άτομο. Ανοιχτά: 09:00-01:00.

Ψαροταβέρνα του Ψυρή

Μυρτιές, Τ. 22430 24035/

Στο δρόμο προς Μελιτσάχα είναι απαραίτητη η στάση στη βραβευμένη παραθαλάσσια ταβέρνα. Ψάρια και θαλασσινά απευθείας από το ιδιόκτητο ενυδρείο και την τράτα, σαγανάκι γαρίδες, κοπανιστή και δροσιστική αχινοσαλάτα είναι λίγες από τις προτάσεις μιας δυνατής γευστικής εμπειρίας. Τιμή: από €15 το άτομο. Ανοιχτά από 12:00.

Βουνοπλαγιά

Αρμεός, Τ. 22430 47787/

Την οικεία ατμόσφαιρα του σπιτιού σας θα σας θυμίσει αυτή η γραφική ταβέρνα στον Αρμεό. Απολαύστε με πανοραμική θέα στην Τέλενδο σπιτικές γεύσεις παραδοσιακών φαγητών όπως μούρι, κοτόπουλο με σος πορτοκάλι, γεμιστό καλαμάρι με φέτα, πιπεριά και γιαούρτι, όλα από τον δεξιοτέχνη μάγειρα Αντώνη και σερβιρισμένα με την ευδιαθεσία της Παρασκευής. Κάθε Σαββατοκύριακο ζωντανή μουσική με νησιώτικα. Ενοικιάζονται και δωμάτια από €25 το δίκλινο (χωρίς πρωινό). Τιμή: από €15 το άτομο με κρασί. Ανοιχτά: 08:30-01:00.

Γαλήνη

Βαθύ, Τ. 6977 271297

Στο πανέμορφο λιμανάκι της Ρήνας, το εστιατόριο με το όνομα που συνάδει με τη νηνεμία του περιβάλλοντος καλωσορίζει από το 1987 τους επισκέπτες του νησιού. Στον κατάλογο θα βρείτε φρέσκα λαχανικά και φρούτα ημέρας από τον κήπο του ιδιοκτήτη, ντόπια κρεατικά, αλλά και φρέσκες συναγρίδες και τσιπούρες. Έξυπνη επιλογή η παραγγελία μίας από τις πέντε ολοκληρωμένες προτάσεις μενού με μόλις €10. Οι πελάτες της Γαλήνης είναι τυχεροί, καθώς το φιλόξενο καΐκι του κυρ-Γιάννη τους μεταφέρει δωρεάν στις απομονωμένες παραλίες. Ανοιχτά: 07:00-01:00.

Πού θα διασκεδάσετε

Rock & Blues

Καντούνι, Τ. 22430 47533/

Οι λάτρεις της κλασικής rock έχουν βρει από το 1978 τον τόπο αναφοράς, έκφρασης και εκτόνωσής τους στο ιστορικό bar που μοιάζει να ισορροπεί μεταξύ των απόκρημνων βράχων και της θάλασσας. Εξαιρετικές μουσικές επιλογές και καθαρά ποτά, φροντισμένα από τον Κώστα Γαβαλά σε ένα χώρο γεμάτο αφίσες συγκροτημάτων, βινύλια και ατμοσφαιρικό φωτισμό. Τιμή: ποτό €5. Ανοιχτά από 11:00.

Καλαμιές Beach bar

Καλαμιές, Τ. 22430 28713

Αιώρες, φοίνικες, μπαμπού, beach parties, δωρεάν ξαπλώστρες, ομπρέλες και κανό: περιγραφή μέρους εξωτικού ή στα όρια του φανταστικού; Και όμως, στη βοτσαλωτή παραλία Καλαμιές θα βρείτε το ομώνυμο beach bar που συνδυάζει όλα αυτά τα στοιχεία με επιτυχία. Ανεβασμένη μα συνάμα χαλαρή διάθεση σε ένα μέρος που μοιάζει με επίγεια Εδέμ. Τιμή: ποτό και cocktail €5. Ανοιχτά από 09:00.

Domus

Καντούνι, Τ. 22430 47760/

Σε προνομιακή τοποθεσία ακριβώς πάνω στο κύμα βρίσκεται το café-bar Domus αποτελώντας σημείο συνάντησης και αναφοράς της νεολαίας και όχι μόνο. Χυμοί, καφέδες, ποτά, cocktails, live performances και δυνατά house-dance events σε ένα ευρύχωρο και φιλόξενο περιβάλλον με θέα στην ακρογιαλιά. Μουσική lounge, μετά τις 23:00 mainstream. Τιμή: cocktail €7. Ανοιχτά από 11:00.

Πώς θα πάτε

Αεροπορικώς, με την Olympic Air (τηλ. 210-3550500, www.olympicair.com) και κόστος από €100 το άτομο με επιστροφή και φόρους. Διάρκεια πτήσης: 1ώρα. Εναλλακτικά, ακτοπλοϊκώς με την Blue Star Ferries (τηλ. 210 8919800, www.bluestarferries.com), από €48,50 το άτομο. Διάρκεια: 12 ώρες.