current views are: 4

2 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση06:00

Belle amie

Στο ισόγειο ενός επιβλητικού νεοκλασικού είχε ανοίξει το 1968 και το περίφημο ουζερί «Belle Amie» ή αλλιώς «του Μπελαμή», όπου -όπως τραγουδούσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης- τα παλικάρια έκλαιγαν τις αγάπες τους, ο βαρύ γλυκός εναλλασσόταν με το ούζο και οι διανοούμενοι συνυπήρχαν με τους εργάτες του λιμανιού.

Δημοσίευση 06:00’
αρθρο-newpost

Στο ισόγειο ενός επιβλητικού νεοκλασικού είχε ανοίξει το 1968 και το περίφημο ουζερί «Belle Amie» ή αλλιώς «του Μπελαμή», όπου -όπως τραγουδούσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης- τα παλικάρια έκλαιγαν τις αγάπες τους, ο βαρύ γλυκός εναλλασσόταν με το ούζο και οι διανοούμενοι συνυπήρχαν με τους εργάτες του λιμανιού.

Το πολυτραγουδισμένο ουζερί άνοιξε ξανά – με εξαιρετικούς μεζέδες και «άρωμα» από τον παλιό Πειραιά.

Η θέσηΣτον πεζόδρομο πίσω από την πλατεία Κανάρι στο Πασαλιμάνι, ο οποίος είναι γνωστός και ως Πασαρέλα. Εύλογο το γιατί. Καφενεία, καφετέριες, φαγάδικα, όλα εκεί, το ένα δίπλα στο άλλο, με τους μέσα να χαζεύουν τους έξω και τούμπαλιν.

Η ατμόσφαιρα Στο ισόγειο ενός επιβλητικού νεοκλασικού είχε ανοίξει το 1968 και το περίφημο ουζερί «Belle Amie» ή αλλιώς «του Μπελαμή», όπου -όπως τραγουδούσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης- τα παλικάρια έκλαιγαν τις αγάπες τους, ο βαρύ γλυκός εναλλασσόταν με το ούζο και οι διανοούμενοι συνυπήρχαν με τους εργάτες του λιμανιού. Σήμερα, την εποχή της παντοκρατορίας του φρέντο, η επαναλειτουργία του «Belle Amie» (είχε κλείσει στα μέσα της δεκαετίας του ’80) στο ανακαινισμένο κτίριο, με τους πολυελαίους, τις βιεννέζικες καρέκλες, τις παλιές απλίκες και τα φερ φορζέ, επιχειρεί να μας επιστρέψει στην café society εκείνης της εποχής.

Το φαγητό Παραγγέλνοντας ένα κατοσταράκι χύμα τσίπουρο Τυρνάβου, πιάσαμε να μελετάμε το μενού του Χρήστου Τζιέρα. Φανερή η διάθεση της επιστροφής στον παλιό, καλό μεζέ, με έμφαση στα ντόπια υλικά: φάβα Φενεού, αλλαντικά από τη Θράκη, ηπειρώτικο χέλι, τυριά από τη Ρούμελη. Διαλέξαμε μια πατατοσαλάτα με πέστροφα, η οποία ήταν αρωματική και νόστιμη. Το μαριναρισμένο κοκκάλι ήταν επίσης εξαιρετικό, σπάνιος μεζές, ενώ το τονάκι Αλοννήσου μάς θύμισε πόσο γευστικά ανώτερο είναι από τους τόνους του συρμού. Το ζυμωτό ψωμί ήταν ό,τι πρέπει για βουτιές στο ζουμάκι από τα αχνιστά μύδια Χαλκιδικής, ενώ η σκοπελίτικη τυρόπιτα με το σπιτικό φύλλο, που πήραμε για τη λιγούρα στο τέλος, μας έκαψε τη γλώσσα, αλλά μας πήρε την καρδιά.

Ο λογαριασμός Περί τα 15 ευρώ το άτομο, ανάλογα με το μεζέ. 

Η κάβα Διαθέτει μεγάλη κάβα κρασιών και σκληρών αλκοόλων, μπίρες, ούζο και τσίπουρο, μέχρι και σουμάδα.

Επιπλέον πληροφορίες Ανοιχτά καθημερινά από νωρίς το πρωί. Η κουζίνα κλεινει τα μεσάνυχτα. Εκτός από φαγητό, μπορείτε να το επισκεφθείτε για νόστιμο πρωινό (κέικ, βούτυρο, μαρμελάδες και ωραία σάντουιτς).

Κείμενο APPETIT-ΙΚΕΣ
Φωτογραφίες GEORGE FAKAROS

Belle amie, Αγγέλου Μεταξά 11, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, τηλ.: 210 41 75 740.


σχετικα αρθρα