current views are: 1

31 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση11:23

Αβραμόπουλος: «Σταδιακά και σε βάθος χρόνου οι αλλαγές στο εφάπαξ των αξιωματικών»

Σε δήλωση παρέμβαση προέβη, πριν από λίγη ώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς η εκρηκτική κατάσταση στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και στα Σώματα Ασφαλείας δεν αποφορτίστηκε μετά από τη «ρήτρα αξιόμαχου» που πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.  

Δημοσίευση 11:23’
αρθρο-newpost

Σε δήλωση παρέμβαση προέβη, πριν από λίγη ώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς η εκρηκτική κατάσταση στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και στα Σώματα Ασφαλείας δεν αποφορτίστηκε μετά από τη «ρήτρα αξιόμαχου» που πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.  

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σε δήλωση παρέμβαση προέβη, πριν από λίγη ώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς η εκρηκτική κατάσταση στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και στα Σώματα Ασφαλείας δεν αποφορτίστηκε μετά από τη «ρήτρα αξιόμαχου» που πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο πολυνομοσχέδιο για τα Μετοχικά Ταμεία και η οποία αφορά ακόμα και τα εφάπαξ των αξιωματικών.

Η «ρήτρα του αξιόμαχου» δεν έγινε κατανοητή ή δεν ικανοποίησε τους ένστολους και σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προέβη σε σχετική δήλωση:

«Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και οι δρομολογημένες αποφάσεις είναι αποτέλεσμα έντονης και προσεκτικής μελέτης, ώστε να προστατευθούν οι στρατιωτικοί, οι οποίοι, κάτω από δύσκολες συνθήκες, επιτελούν το ύψιστο καθήκον τους για την πατρίδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι αποφάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εργασίας, που στηρίζονται στη δεδομένη αρχή της βιωσιμότητας των ταμείων, την αυτονομία διαχείρισής τους και την παραμονή τους υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των ταμείων, έχει προβλεφθεί ρήτρα αξιομάχου, κατά τρόπον ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου, για να ανταποκρίνονται στην αυτονόητη αρχή της συνέχειας και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών».

Με απλά λόγια το εφάπαξ των στρατιωτικών αλλά και των αξιωματικών στα Σώματα Ασφαλείας θα μειώνεται σιγά- σιγά και λίγο-λίγο. Και η μείωση αυτή ίσως να μη συμβεί αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Όπως δημοσίευσε και χτες το newpost.gr υπήρξε μεγάλη αντίδραση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δυο μέρες πριν όταν διαπιστώθηκε ότι το υπουργείο Εργασίας δεν βελτίωνε στο πολυνομοσχέδιο της διατάξεις για τα Μετοχικά Ταμεία και για τα εφάπαξ. Υπήρξε κατευθείαν επικοινωνία με το μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση ακόμα και του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο θέμα.

Τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι ανώτατοι αξιωματικοί δήλωναν πολύ απογοητευμένοι αν περνούσε το πολυνομοσχέδιο όπως ήταν. Μεγάλο ποσοστό ένστολων δήλωνε ότι σε ένδειξη δυσαρέσκειας θα υπόβαλλαν παραίτηση και ας είχαν εγκλωβιστεί στην αναδρομική ισχύ της μείωσης του εφάπαξ τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην άμυνα της χώρας και κατ΄ επέκταση στη εύρυθμη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ενοχλημένες εμφανίστηκαν και οι ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων στο Πεντάγωνο , σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες , καθώς το υπουργείο Οικονομικών τους ενημέρωσε μόλις …τρεις μέρες πριν για το τι τους «ξημερώνει» και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.


σχετικα αρθρα