current views are: 2

1 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση15:11

Σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνδικαλιστές ψάχνει στήριξη ο Βενιζέλος

Τα 40 κλείνει σε έναν περίπου μήνα το ΠΑΣΟΚ και στη Χαριλάου Τρικούπη ξορκίζουν τα μακάβρια αστεία που κάνουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι για «καλά σαράντα».

Δημοσίευση 15:11’
αρθρο-newpost

Τα 40 κλείνει σε έναν περίπου μήνα το ΠΑΣΟΚ και στη Χαριλάου Τρικούπη ξορκίζουν τα μακάβρια αστεία που κάνουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι για «καλά σαράντα».

Γράφει η Βασιλική Σιούτη

Τα 40 κλείνει σε έναν περίπου μήνα το ΠΑΣΟΚ και στη Χαριλάου Τρικούπη ξορκίζουν τα μακάβρια αστεία που κάνουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι για «καλά σαράντα».  

Κάνοντας ένα μίνι απολογισμό, λίγο πριν κατεβάσουν ρολά λόγω θερινών διακοπών, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι σε μια πολύ δύσκολη για αυτούς χρονιά κατά την οποία παιζόταν ακόμα και η επιβίωσή τους, κατάφεραν, εν μέσω τρικυμίας κι ενώ είχαν μπει νερά, να διασώσουν  το σκάφος. Αυτός και μόνο ο λόγος είναι αρκετός για να νιώθουν ικανοποίηση.   

Πριν τις πρόσφατες ευρωεκλογές,  τόσο οι εχθροί του όσο και οι φίλοι διέβλεπαν τον κίνδυνο του αφανισμού  και την πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να μην καταφέρει να εκλέξει σχεδόν ούτε έναν ευρωβουλευτή. Τελικά κατάφερε να εκλέξει δύο και το πενιχρό 8%  ήταν μια πραγματική ανακούφιση για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, καθώς τον κράτησε  στο παιχνίδι της εξουσίας.

Η επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στα παλαιά του ποσοστά του 40% όχι μόνο δεν υπάρχει στους σημερινούς στόχους του κόμματος,  αλλά ούτε καν στα όνειρα των ηγετικών του στελεχών. Ο στόχος είναι η διατήρηση τους σε αυτά τα ποσοστά και θα ξεπερνούσε ευχάριστα τις προσδοκίες τους, αν η συγκυρία τους επέτρεπε να ανεβούν μια δυο μονάδες πιο πάνω. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχουν μαξιμαλιστικές προσδοκίες στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς έχει επικρατήσει η «ρεάλ πολιτίκ».

«Βλέπουμε το πάθημα της ΔΗΜΑΡ και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που κρατήσαμε. Αυτό δικαιώνει τις επιλογές μας, άρα δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τακτική» λένε.

Στην ίδια γραμμή λοιπόν θα βαδίσουν και από Σεπτέμβριο. Μαζί με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο ο Βαγγέλης Βενιζέλος τα έχει βρει, αλλά επιχειρώντας  να φαίνεται ότι αυτοί  είναι  η «φωνή της κοινωνίας» στην κυβέρνηση  που θα ζητάει πάντα ένα κλικ πιο «φιλολαϊκή» πολιτική.

«Η πολιτική αυτή τους βγήκε και πλέον δεν έχουν στα πόδια τους και τη ΔΗΜΑΡ για να ανταγωνίζονται για τον ίδιο ρόλο» επισημαίνει πολιτικός αναλυτής.  

Υπάρχουν όμως και αυτοί που διαφωνούν, τόσο με την εκτίμηση περί επιτυχίας όσο και με την πολιτική γραμμή την οποία θεωρούν ότι χαράζει σχεδόν αυθαίρετα ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο Θάνος Μωραΐτης, από τους νεότερους βουλευτές που έχει αποφασίσει να βγει μπροστά, χαρακτηρίζει φιάσκο την Ελιά και προειδοποιεί ανοιχτά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα ανεχτεί ένα  «προκάτ συνέδριο». Το ερώτημα είναι εάν θα τον αμφισβητήσει  πράγματι στο συνέδριο, καθώς και αν οι δυνάμεις που διαφωνούν μπορούν πραγματικά να αλλάξουν ρότα στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Θάνος Μωραΐτης πάντως είναι ένα από τα πρόσωπα που προετοιμάζονται να παίξουν ρόλο την επόμενη μέρα όπως και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής πλέον Νίκος Ανδρουλάκης, οι σχέσεις του οποίου με τον Βαγγέλη Βενιζέλο δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Ο Ν. Ανδρουλάκης θεωρείται αρκετά αυτονομημένος και με δικές του δυνάμεις, πράγμα που τον καθιστά «επικίνδυνο».  

Ρόλο για την επόμενη μέρα θα ήθελε να παίξει και ο Φίλιππος Σαχινίδης ο οποίος όμως αδυνατεί να εκφέρει έναν έστω κι ελάχιστα διαφοροποιημένο πολιτικό λόγο και σε αντίθεση με τους άλλους δύο, δε διαθέτει ισχυρά ερείσματα στο ΠΑΣΟΚ.

Παρά την αμφισβήτηση των νεότερων στελεχών που τον θεωρούν εμπόδιο, η αυτοπεποίθηση του Β. Βενιζέλου έχει τονωθεί μετά τις πρόσφατες εκλογές και δεν δείχνει να φοβάται τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Ένα από τα συμπεράσματα που έχει βγάλει  από τις κάλπες του Μαΐου είναι ότι πρέπει να εμπλουτίσει τις τάξεις του κόμματος με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδείχθηκαν με τους συνδυασμούς που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ. «Θα αναζητήσουμε και θα φέρουμε κοντά μας τις ζωντανές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ από την τοπική αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό. Αυτούς πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι» αναφέρει στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος.

Είναι γεγονός ότι οι μόνες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που άντεξαν και διατηρούν μεγάλο κομμάτι  του μηχανισμού τους ακέραιο είναι αυτές του συνδικαλισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάνω σε αυτές τις βάσεις σκοπεύει να χτίσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος το νέο οικοδόμημα της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης».

Η «ταμπέλα» του ΠΑΣΟΚ δηλαδή θα σβήσει στα 40; «Όχι» διαβεβαιώνουν τα ηγετικά στελέχη του, επιμένοντας ότι τα 40χρονα του ΠΑΣΟΚ στη φετινή 3η του Σεπτέμβρη θα γιορταστούν κανονικά χωρίς να αλλάξει τίποτα. «Το ΠΑΣΟΚ θα μείνει όπως ήταν. Και το όνομα και τα σύμβολα, όλα. Η ΠΔΠ θα είναι η ομπρέλα» λένε.  Κι αυτό επειδή κάποιοι από τους συνομιλητές και «συνοδοιπόρους» δεν θέλουν να φαίνεται ότι επιστρέφουν ή συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ. «Είναι ένα κόλλημα, αλλά αποφασίσαμε να το σεβαστούμε» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη.

Όσο για τη ΔΗΜΑΡ, που δέχεται ταυτόχρονα το φλερτ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα με ποιον τελικά θα συνάψει σχέσεις,  δε μοιάζει να δίνουν και πολύ σημασία στον υποτιθέμενο διάλογο που έχει αρχίσει. «Όλα θα κριθούν από το τι θα αποφασίσει ο Φώτης Κουβέλης για την εκλογή προέδρου» επισημαίνουν με νόημα. 


σχετικα αρθρα