current views are: 1

5 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση06:58

Πέρασε το νομοσχέδιο με την τροπολογία για τα ΜΜΕ (Βίντεο)

Υπερψηφίστηκε στο β’ θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η τροπολογία για αλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Δημοσίευση 06:58’
αρθρο-newpost

Υπερψηφίστηκε στο β’ θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η τροπολογία για αλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Υπερψηφίστηκε στο β’ θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η τροπολογία για αλλαγές στον χώρο ΜΜΕ, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Από την αρχή, η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να αποχωρούν, καταγγέλωντας την κυβέρνηση ότι προχωρά σε έγκλημα στο χώρο του Τύπου.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα καταστούμε συνένοχοι σε ένα έγκλημα στον χώρο του Τύπου. Η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές και θέλει να διαμορφώσει νέες σχέσεις με το μιντιακό σύστημα».

 

Παρόμοια ήταν και η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος αφού ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΚΟ του κόμματος από τη συζήτηση κατέθεσε και αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία. 

Για «θεόσταλτο δώρο» στους μεγαλονακαλάρχες έκανε λόγο ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, προσθέτοντας με σκωπτικό ύφος ότι «οι Άγιοι Ανάργυροι που επουλώνουν τις πληγές όλων να επουλώσουν και τις πληγές μεγαλοκαναλαρχών».

Κριτική στην κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που γινόταν αποδεκτό σε όλους «σε μια ακόμη περιπέτεια» άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος υποστήριξε ότι λείπει και το ουσιαστικό και το τυπικό της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την επίμαχη τροπολογία.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Οδυσσέας Βουδούρης. Ο ανεξάρτητος βουλευτής έκανε λόγο για ένα «νομοσχέδιο-φύλλο συκής» που έχει ως στόχο «την διευκόλυνση της λειτουργίας των ολιγοπωλίων, την οικονομική διευκόλυνση και ενίσχυση των κυρίαρχων Μέσων με το κούρεμα των χρεών τους και την διευκόλυνση στις απολύσεις προσωπικού».

Στη συζήτηση παρενέβη και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη η οποία σχολίασε αρχικά ότι «όταν θέλεις να κάνεις μια συζήτηση δεν φεύγεις». Στη συνέχεια επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «αν καθόταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να καταγγείλλει τα «αμαρτωλά« ΜΜΕ όταν όλα τα στελέχη του βρίσκονται πρώτο τραπέζι πίστα σε αυτά». «Δεν ζουν χωρίς αυτούς», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι από την τροπολογία αφαιρούνται οι παράγραφοι 2 και 3 και προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθούν θεσμικά προβλήματα των δημοσιογράφων αφού δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει σύμβαση από το 2009 για τα θεσμικά όχι τα οικονομικά θέματα. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2 προέβλεπαν να λαμβάνεται υπ´ όψιν στον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένων και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με τον οργανισμό επιχειρήσεις. Επίσης αποσύρθηκαν άρθρα που προέβλεπαν το πλαίσιο μετακίνησης των εργαζομένων και άλλες λειτουργίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, λέγοντας: «Αν είναι επιλήψιμο το να είσαι μεγαλονακαλάρχης τότε γιατί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δίνει συνεντεύξεις σε αυτούς “τους κακούς μεγαλοεκδότες”». 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης, δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».

Σημειώνεται ότι η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο που κυρώνει τη σύμβαση για τη δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχου προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων με σκοπό τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας συγγενών καρκινοπαθών.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία αναμορφώνεται ο τρόπος λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς και καθιερώνεται η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις.

Επιπλέον, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου, του αγγελιοσήμου, του ΦΠΑ, των άμεσων και έμμεσων φόρων για τις διαφημιστικές πράξεις, καθώς και για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως Μέσων για την προβολή αυτών.

Ακόμη, ρυθμίζει και ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και ορίζει ποιες συμπράξεις (οριζόντιες ή κάθετες) δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Όσον αφορά στο ζήτημα των συμπράξεων, «στόχος ίναι να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να καταστεί δυνατό στα ηλεκτρονικά Μέσα να πραγματοποιούν οικονομίες κλίμακας (όπως με τη χρήση κοινών στούντιο ή με την ίδρυση κοινής εταιρείας παραγωγής) τηρώντας πάντοτε την ισχύουσα νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού», όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεων που συνοδεύει την τροπολογία.

Αναφέρεται ακόμη ότι οικονομίες κλίμακος μπορεί να υπάρξουν και από τη δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο του προσωπικού που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζομένων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ.


σχετικα αρθρα