current views are: 1

17 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση15:48

«Ανοίγουν τα κελιά» για κρατούμενους που έχουν μικρές ποινές

Σε εφαρμογή έχει τεθεί ήδη το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή, το οποίο έχει σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Δημοσίευση 15:48’
αρθρο-newpost

Σε εφαρμογή έχει τεθεί ήδη το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή, το οποίο έχει σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί ήδη το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή, το οποίο έχει σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Στα πλαίσια του νέου νόμου σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το τελευταίο διάστημα 741 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται να πάρουν ακόμη 1.000.

Ορισμένες ρυθμίσεις έχουν χρονικό ορίζοντα «ζωής» μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις φθάνουν και έως τα μέσα του επόμενου, δίνοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης και σε άλλους, που θα συμπληρώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθετικό πλαίσιο το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει οι εφημερίδα.

Σύμφωνα λοιπόν με το Νόμο 4274/14 δυνατότητα αποφυλάκισης απέκτησαν όσοι είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 10 ετών, εφόσον κατά τη δημοσίευση του νόμου είχαν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο τα 2/5 της ποινής τους.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι εκτίουν ποινές φυλάκισης για τρομοκρατία, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, αρπαγή, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, πορνογραφία ανηλίκων, μαστροπεία, σωματεμπορία, ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής, ληστεία με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εισαγγελείς έχουν τη δυνατότητα να θέτουν περιοριστικούς όρους σε όσους αποφυλακίζονται. Χαρακτηριστικά μπορούν να επιβάλουν την εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, το όρο της μη απομάκρυνσης από τον τόπο διαμονής τους χωρίς άδεια, κλπ.

Ταυτόχρονα ο νόμος προβλέπει ότι εάν μέσα σε πέντε χρόνια από την αποφυλάκισή τους υποπέσουν σε νέο αδίκημα από δόλο, τότε θα εκτίσουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της παλιάς ποινής που απέφυγαν.

Σχετικά τώρα με το νέο κύμα αποφυλακίσεων μέχρι τα μέσα του 2015, χρήση της νέας ρύθμισης μπορούν να κάνουν όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή έως πέντε έτη.

Χρήση της διάταξης μπορούν να κάνουν όσοι έχουν καταδίκες έως τρία έτη αρκεί να έχουν εκτίσει το 1/10 με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ σε καταδίκες από τρία έως πέντε χρόνια, το διάστημα αυτό ορίζεται στο 1/5 της ποινής. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται και πάλι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για τα αδικήματα που προαναφέρθηκαν.

Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διάταξη όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινές κάθειρξης άνω των 10 ετών για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών (Ν.3459/06). Η υπό όρους αποφυλάκισή τους μπορεί να γίνει εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους, ενώ σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η διάταξη αυτή επιχειρεί να δώσει διέξοδο σε όσους λειτούργησαν στην πραγματικότητα σαν απλά «βαποράκια» και τιμωρήθηκαν με βαριές ποινές.

Τέλος μπορούν να διεκδικήσουν αποφυλάκιση όσοι έχουν ποινές έως 10 έτη αλλά πάσχουν από βαριές ασθένειες (ημιπληγία, παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, νεφρού, και άλλα) ή είναι μητέρες που έχουν μαζί τους τα ανήλικα παιδιά τους ή έχουν αναπηρία 67%. Για να κάνουν χρήση της ρύθμισης θα πρέπει να έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, ενώ εξαιρούνται της εφαρμογής οι ίδιες περίπου περιπτώσεις αδικημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω.


σχετικα αρθρα