current views are: 1

19 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση05:00

Ετησίες και Θάλασσες ( πλατεία ψαράκι)

Με ευδαιμονία αναγνωρίζω και πραγματικά χτυπώ παλαμάκια στο καλό φαΐ – όσοι με ξέρουν μπορούν να το πιστοποιήσουν. Κι όταν πάω σε ένα εστιατόριο με έναν εξαίρετο σεφ, περιμένω τέτοια σπουδαιότητα στο φαγητό. 

Δημοσίευση 05:00’
αρθρο-newpost

Με ευδαιμονία αναγνωρίζω και πραγματικά χτυπώ παλαμάκια στο καλό φαΐ – όσοι με ξέρουν μπορούν να το πιστοποιήσουν. Κι όταν πάω σε ένα εστιατόριο με έναν εξαίρετο σεφ, περιμένω τέτοια σπουδαιότητα στο φαγητό. 

Ο executive chef Γιάννης Στανίτσας επέστρεψε από τα νησιά όπου δούλευε στα καλύτερα ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια και προσγειώθηκε στην Νέα Σμύρνη, σε ένα εστιατόριο που θα ξετρελάνει πολλούς! 

Με ευδαιμονία αναγνωρίζω και πραγματικά χτυπώ παλαμάκια στο καλό φαΐ – όσοι με ξέρουν μπορούν να το πιστοποιήσουν. Κι όταν πάω σε ένα εστιατόριο με έναν εξαίρετο σεφ, περιμένω τέτοια σπουδαιότητα στο φαγητό. Δεν περιμένω το φαγητό που μπορώ να φτιάξω και μόνη μου στο σπίτι μου. Περιμένω την ανατροπή κάθε πιάτου που ήδη γνωρίζω. Αυτό σημαίνει για μένα να είσαι μεγάλος σεφ.

Ο Γιάννης Στανίτσας είναι από τους σεφ που τέτοια συναισθήματα μου προκαλεί το φαγητό του. Ήταν ανέκαθεν για μένα από τους καλύτερους σεφ της Αθήνας, που όμως επειδή έκανε καριέρα στα μεγάλα ξενοδοχεία δεν πήρε την δημοσιότητα που πήραν άλλοι συνάδελφοι του. Δεν είχα την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να γευτώ τα φαγητά του, μια και δούλευε εκτός Αθηνών . Επιτέλους παντρεύτηκε, νοικοκυρεύτηκε και επέστρεψε στην βάση του! Έτσι μπορούμε πια και πάλι να  απολαύσουμε γεύσεις που πιστέψτε με,  δρουν ψυχοθεραπευτικά και μάλιστα χωρίς ο λογαριασμός να μας προκαλεί ψυχρολουσία. Το καλό με την μαγειρική του Γιάννη είναι ότι η τιμιότητα της. Δεν έχει φιοριτούρες και υπερβολές, αλλά την ίδια στιγμή σε απογειώνει.

Στο καινούργιο μαγαζί του Γιάννη Στανίτσα,  “Ετησίες και Θάλασσες”, θα φάτε υπέροχα! Ετησίες σημαίνει Μελτέμια, κάτι που δεν ήξερα κι αν και στην αρχή μου φάνηκε περίεργο σαν όνομα, τελικά μου αρέσει.  

Το μαγαζί είναι επικεντρωμένο στο φρέσκο ντόπιο ψάρι κι αυτό σας το εγγυώμαι – διότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για ένα ψαρομάγαζο.  Κεφάλια, σπάραχνα  που μυρίζουν θάλασσα. Τα ψάρια έρχονται ολόφρεσκα, και πολλές φορές αν είστε τυχεροί κι είναι αυγωμένα, θα γευτείτε και τα υπέροχα amuse bouche που φτιάχνει με τα αυγουλάκια τους. Όπως και γαρδουμπάκια από συκώτι μπακαλιάρου. Δοκιμάστε την Αθερίνα, φτιαγμένη με τον δικό του τρόπο, ψιλοκομμένη με κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα και κόλιανδρο. Τα λουκουμαδάκια γαρίδας – τέλειος μεζές για τσίπουρο. Με ενθουσίασε επίσης η τερίνα σαρδέλας με ντοματάκι κονφί και πατάτα.  Για ορεκτικό να δοκιμάσετε την ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς και τρίμμα αυγοτάραχου Τρικαλινού. Ένα τραχανά με γιουβαρλάκια γαρίδας φτιαγμένο με bouillon ψαριών.

 Αν σας αρέσουν οι ζαργάνες, εδώ θα τις βρείτε παναρισμένες με μια ισορροπημένη σάλτσα λεμονιού. Από σαλάτες δοκίμασα την σαλάτα με όσπρια, φρέσκα βότανα και αυγά μπάφας.  Αλλά κι όλες οι πρασινάδες του ήταν ολόφρεσκες και φέρνει ό,τι πιο ιδιαίτερο κυκλοφορεί στην αγορά από δροσουλίτη μέχρι ξινήθρα, ασκολύμπρους, κι άλλα άγρια χόρτα. Το σταμναγκάθι  με πικραλίδες και μυρώνια είναι στα 7.50 ευρώ για να σας δώσω και μία εικόνα των τιμών. Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι αυστηρά Ελλήνων παραγωγών.  Οι χυλοπίτες με την σκορπίνα είναι επίσης ένα πιάτο που ευχαριστήθηκα πολύ.  Το ταρτάρ σολομού εμπλουτίζεται με ένα αρωματικό λάδι λουΐζας, που φτιάχνει ο ίδιος , αφρολέμονα και τσίλι.  Το λαυράκι ποσάρεται σε ζωμό από μύδια και σερβίρεται με αγριόχορτα τσιγαριστά. 
Τελειώστε την ψαροφαγία με μια κρύα σούπα με μήλο, σέλερυ, λεμόνι και μέντα – το πιο απίθανο ελαφρύ γλυκό που θα σας κάνει κι εσάς να χαμογελάσετε!

Ελ. Βενιζέλου 83 & Βιθυνίας 2, Ν. Σμύρνη
τηλ 210 9355561
Κυριακή μεσημέρι ανοιχτά και όλη τη Δευτέρα κλειστά
25 ευρώ το άτομο περίπου


σχετικα αρθρα