current views are: 2

22 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση11:20

Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως σταθεροποιητικός παράγοντας σε Βαλκάνια- Μέση Ανατολή

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ στο Πεντάγωνο. 

Δημοσίευση 11:20’
αρθρο-newpost

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ στο Πεντάγωνο. 

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ στο Πεντάγωνο

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα των συζητήσεων ήταν εποικοδομητικό κάτι που φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου, όσο και από την δήλωση που έκανε για έκανε για λογαριασμό του Αμερικανού υπουργού ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπυ.

Η ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ότι κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του κ. Αβραμόπουλου στο ΥΠΑΜ συνέβαλε ώστε να καλυφθεί το κενό που είχε προκληθεί μεταξύ των δύο πλευρών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και τον κ. Αβραμόπουλο προσωπικώς, για την έμπρακτη στήριξη που παρέχουν σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις και ενέργειες που παγιώνουν το αίσθημα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.

Όπως εξηγούσαν στρατιωτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον, οι αναφορές της αμερικανικής πλευράς καθιστούν την Ελλάδα προνομιακό συνομιλητή της Ουάσινγκτον και τη θέτουν ένα βήμα πιο μπροστά από την Τουρκία στη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία. 

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η αναφορά που έκανε ο υποναύαρχος Κίρμπυ:

«Ο υπουργός Άμυνας κ. Χέιγκελ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την ισχυρή αμυντική σχέση με την Ελλάδα και για τη φιλοξενία που επιφυλάσσει ο ελληνικός λαός στις δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Βάση της Σούδας, στην Κρήτη».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική πλευρά σε γεωστρατηγικό επίπεδο, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Τουρκία από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, επιλέγει να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα που αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε με την επισήμανσή του ο κ. Αβραμόπουλος. «Συμφωνήσαμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επικαιροποιηθεί ο «Ελληνο-αμερικανικοός Οδικός Χάρτης Αμυντικής Συνεργασίας» οπότε και αναμένεται να συνεχιστούν οι εκπαιδεύσεις, οι ασκήσεις και η κοινή διεξαγωγή επιχειρήσεων την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, του κυβερνοπολέμου και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το επόμενο ραντεβού του Τσακ Χέιγκελ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αναμένεται στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτοι καρποί της συνάντησης που έγινε στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιμένουν να μάθουν νεότερα σχετικώς με το αμυντικό υλικό που έχουν ζητήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.


σχετικα αρθρα