current views are: 3

26 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση14:54

O «μαγικός» αριθμός 180 δεν μπορεί να συμπληρωθεί χωρίς τη ΔΗΜΑΡ

Εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται ο Φώτης Κουβέλης από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ για το θέμα της εκλογής του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας  είναι καθοριστικοί.  

Δημοσίευση 14:54’
αρθρο-newpost

Εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται ο Φώτης Κουβέλης από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ για το θέμα της εκλογής του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας  είναι καθοριστικοί.  

Γράφει η Βασιλική Σιούτη

Εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται ο Φώτης Κουβέλης από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ για το θέμα της εκλογής του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας είναι καθοριστικοί.  

Ο ίδιος ουδέποτε διέψευσε κατηγορηματικά ότι ενδιαφέρεται  για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, τον απασχολεί ωστόσο σοβαρά και η υστεροφημία του. 

Το θέμα της εκλογής του επόμενου προέδρου κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας εδώ και πολύ καιρό. Το όνομα του Φώτη Κουβέλη ως υποψήφιου προέδρου υπάρχει από την πρώτη στιγμή στο τραπέζι.  Το μόνο ζητούμενο εξακολουθεί να είναι αν η κυβέρνηση καταφέρει να βρει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται για την εκλογή του προέδρου,  ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Και από ότι φαίνεται, για την ώρα, χωρίς τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει.

Παρά τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για εισηγήσεις  συνεργατών του πρωθυπουργού περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο,  καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ούτε που το σκέπτεται με τα σημερινά δεδομένα. Και πράγματι, σύμφωνα και με πολιτικό αναλυτή που συνεργάζεται με το Μέγαρο Μαξίμου «θα ήταν πολιτική αυτοκτονία αν αυτή τη στιγμή, μετά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, την οργή των ιδιοκτητών ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ και την απογοήτευση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη λιτότητα, ο Αντώνης Σαμαράς οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές . Επίσης η  κυβέρνηση δεν  έχει ακόμα κάτι  χειροπιαστό σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους που της είχαν υποσχεθεί οι δανειστές».  

«Για ποιο λόγο να θέλει πρόωρες εκλογές; Για να πετύχει τι;» αναρωτιέται ευλόγως. «Αν οι συνθήκες αλλάξουν και η κυβέρνηση είναι σε θέση να παρουσιάσει θετικές και χειροπιαστές αλλαγές, ίσως. Αλλά προς το παρόν δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει». Για αυτό και η πρώτη της προτεραιότητα είναι η εξεύρεση των 180 βουλευτών.

Αν υπάρχει μια «είδηση» κι αν μπορεί να την πει κανείς έτσι, είναι ότι η εξεύρεση τους δεν αποδεικνύεται τόσο εύκολη υπόθεση. Με δυο λόγια: Οι 180 δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Ή αλλιώς: Για την ώρα ο μαγικός αριθμός δεν μπορεί να συμπληρωθεί χωρίς την σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ.  Αυτός είναι ο βασικός λόγος που επανήλθε πιο «ζωηρά» το σενάριο Κουβέλη, αν και δεν έπαψε στιγμή να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Ο στόχος είναι να εκδηλωθούν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για να «μετρηθούνε» εγκαίρως , αλλά και να πιεστεί ο Φώτης Κουβέλης να αποφασίσει τελικά προς τα πού θα πάει.

Οι πληροφορίες λένε ότι το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας δεν αφήνει καθόλου αδιάφορο τον Φώτη Κουβέλη.

Τον απασχολεί όμως πάρα πολύ η υστεροφημία του και αντιλαμβάνεται ότι η αποδοχή του συγκεκριμένου αξιώματος κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να του στοιχίσει πολλά. Το περιέγραψε καλά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης μιλώντας για τις τραγελαφικές στιγμές  που θα υπάρξουν σε αυτή την περίπτωση,  όταν η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίζει νομοσχέδια που θα περνάει ως  πρόεδρος ο Φ. Κουβέλης! 

Ποια θα είναι δηλαδή η στάση του Φ. Κουβέλη ως προέδρου, αν κληθεί να περάσει προεδρικά διατάγματα, νέα μνημόνια, αποφάσεις α λα ΕΡΤ; Αυτά σκέφτεται και προβληματίζεται εντόνως, καθώς η στιγμή που του  προσφέρεται το «ύπατο αξίωμα»  δε μοιάζει ιδανική. Από την άλλη,  παρά την έντονη κριτική που έχει δεχθεί από τα αριστερά, ο Φ. Κουβέλης δεν θέλει να καταγραφεί ως «προδότης» της αριστεράς. Αν δεχόταν, θα ζητούσε αρκετές πολιτικές προϋποθέσεις που να μη μοιάζουν μόνο επικοινωνιακές και να σηματοδοτούν το πραγματικό τέλος της πολιτικής των μνημονίων, αλλά κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα δεν είναι εφικτό. 

Η μισή ΔΗΜΑΡ άλλωστε λοξοκοιτάει ήδη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι θα προηγείται με διαφορά στις νέες δημοσκοπήσεις που αναμένονται το Σεπτέμβριο. Επίσης και τα ανταλλάγματα που του προσφέρει ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι λίγα: από επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις) και συνεργασία  στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει (αν βγει πρώτος και τα καταφέρει) μέχρι την ανάδειξή του στο ίδιο αξίωμα,  του προέδρου, αλλά μετά από εκλογές (αν συμφωνήσουν τότε και οι υπόλοιποι). 

Ο Φώτης Κουβέλης δεν κάνει τίποτα άλλο αυτή την περίοδο από το να μετράει τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε πιθανής απόφασής του. Αισθάνεται ότι το ρίσκο είναι μεγάλο και στις δύο περιπτώσεις.  Οι πιέσεις είναι πολλές και από ότι φαίνεται θα τον περιμένουν αρκετά ακόμη μέχρι να αναφωνήσει «ο κύβος ερρίφθη!». 


σχετικα αρθρα