current views are: 1

27 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση19:35

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου είχε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος.

Δημοσίευση 19:35’
αρθρο-newpost

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου είχε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος.

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου είχε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κύριο θέμα ήταν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, «οι οποίες στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του λόγου του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, η οποία απαιτεί την πειστική απάντηση της οργανωμένης κοινωνίας στις ακραίες και μειωτικές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας συμπεριφορές».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ ο υπουργός «συμφώνησε με τις προτάσεις και ανέλαβε τη δέσμευση να καταθέσει σχετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα».

Ειδικότερα, τέθηκαν τα εξής θέματα:

1. Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αναμένεται να αλλάξει ριζικά την πολιτική δίκη, με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τον εκσυγχρονισμό της αναγκαστικής εκτέλεσης.

2. Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, που εισάγουν σημαντικές καινοτομίες στην αντιμετώπιση του ποινικού φαινομένου.

3. Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας, ο οποίος επιφέρει ευρύτατες αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των κρατουμένων.

4. Το νέο Οικογενειακό Δίκαιο με ουσιαστικές τομές στο καθεστώς της επιμέλειας τέκνων και της υιοθεσίας και η θέσπιση του Οικογενειακού Δικαστηρίου με εξειδικευμένους δικαστές, υποχρεωτική προδικασία Οικογενειακής Διαμεσολάβησης και την υποστήριξη ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

5. Η προώθηση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων, ηλεκτρονική κατάθεση και παρακολούθηση υποθέσεων, Εθνικό Ποινικό Μητρώο κ.α.).

6. Η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης και των λοιπών μεθόδων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

7. Η επανεξέταση του θεσμού των Στρατοδικείων.


σχετικα αρθρα