current views are: 2

29 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση14:19

Σταϊνμάγερ: Η κρίση στην Ουκρανία κινδυνεύει να βγει «εκτός ελέγχου»

«Εκτός ελέγχου» κινδυνεύει να βγει η κατάσταση στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Δημοσίευση 14:19’
αρθρο-newpost

«Εκτός ελέγχου» κινδυνεύει να βγει η κατάσταση στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Εκτός ελέγχου» με μια «απευθείας σύγκρουση» μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών στρατευμάτων κινδυνεύει να βγει η κατάσταση στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Κατά την έναρξη της συνόδου με τους ευρωπαίους ομολόγους του στο Μιλάνο, ο Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι «πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση, που ήταν ήδη επικίνδυνη στην ανατολική Ουκρανία, έχει περάσει σε νέα διάσταση». 

«Οι παραβιάσεις τω συνόρων, τις οποίες παρατηρούμε, μας κάνουν να φοβόμαστε ότι η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου. Γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε ένα τέλος, αν θέλουμε να αποφύγουμε μια απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Ο Σταϊνμάγερ ζήτησε από τη Ρωσία να αφήσει «τη λογική να πρυτανεύσει» και να παίξει «με τα χαρτιά που βρίσκονται στο τραπέζι», προχωρώντας σε διαπραγματεύσεις με το Κίεβο για μια πολιτική λύση προτού είναι αργά.

«Αν παραταθεί η κατάσταση, η εξεύρεση πολιτικών λύσεων θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη (. . .) η Ρωσία έχει μια ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά τη συμβολή της τουλάχιστον σε μια εκεχειρία ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί ο διάλογος», υπογράμμισε ο ίδιος.

Με στόχο να αυξηθεί η πίεση προς την κατεύθυνση αυτή πολλοί ευρωπαίοι υπουργοί ζήτησαν να ενισχυθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στα μέσα Ιουλίου εναντίον της Ρωσίας.

«Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να εξετάσουμε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων», η ΕΕ «δεν μπορεί να μην αντιδρά μπροστά στην κλιμάκωση», δήλωσε ο δανός υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Λίντεγκορντ.

Να σημειωθεί ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί στη διάρκεια της σημερινής άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, καθώς το θέμα των πιθανών νέων κυρώσεων αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή σύνοδο κορυφής των 28 ηγετών στις Βρυξέλλες.


σχετικα αρθρα