current views are: 1

29 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση15:50

Από τη Θεσσαλονίκη ελπίζει να αλλάξει το αρνητικό κλίμα ο Σαμαράς

Από το βήμα της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει ο Αντώνης Σαμαράς να αλλάξει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων που επέτειναν οι αλλεπάλληλοι φόροι και το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ.

Δημοσίευση 15:50’
αρθρο-newpost

Από το βήμα της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει ο Αντώνης Σαμαράς να αλλάξει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων που επέτειναν οι αλλεπάλληλοι φόροι και το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Από το βήμα της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει ο Αντώνης Σαμαράς να αλλάξει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων που επέτειναν οι αλλεπάλληλοι φόροι και το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ.

Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα έχει αίσιο αποτέλεσμα και γι’ αυτό το λόγο έχουν προετοιμάσει την ατζέντα των φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του newpost τα ανακοινώσιμα μέτρα φοροελαφρύνσεων είναι περισσότερα από επτά και θα ανακοινωθούν ανεξαρτήτως της έκβασης της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής προσπάθειας για μείωση των φόρων είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Εκεί το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει μείωση από 15εως 20% και η ισχύς αυτού του μέτρου να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Αλλαγές υπάρχουν και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία λήγει στο τέλος του 2014. Μπορεί η τρόικα να επιμένει  αυτή η εισφορά να μείνει και το 2015 ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανακοινώσει μείωση των συντελεστών κατά 50% αλλά και παράλληλη αύξηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ.

Σημαντικές αναμένεται να είναι οι φοροελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα ανακοινώσει την μείωση από το 42% που ισχύει σήμερα στο 33%. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 33% που είναι σήμερα έως και το 15% αλλά σταδιακά και με κλίμακες που θα οριστούν τις επόμενες εβδομάδες από το οικονομικό επιτελείο.

Ακολουθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το μέτρο απέδωσε και επομένως  δεδομένη πρέπει να θεωρείται η διατήρηση και μετά το τέλος του 2014 της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ 13%  Επίσης ο Αντ. Σαμαράς είχε εξαγγείλει και σταδιακή μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 12%, με τα σενάρια να προβλέπουν σε πρώτη φάση τη μείωσή του στο 18% – 19%.

Από την Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθεί και η κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με μηδενικά ακαθάριστα έσοδα. Επιπλέον το αφορολόγητο όριο από τις 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα θα διαμορφωθεί στις 11.500 ευρώ.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλους φόρους και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Η εντολή προς το οικονομικό επιτελείο αλλά και τους υπουργούς που θα συμμετάσχουν στην διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σαφής να μην υπάρξει ανακοίνωση που δεν θα εφαρμοστεί άμεσα.


σχετικα αρθρα