current views are: 2

30 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση16:31

Μειωμένα ενοίκια και «παγίδες» για φοιτητές που αφήνουν τον τόπο διαμονής τους

Εκτός της πατρικής τους οικίας αναμένεται να βρεθούν πολλές χιλιάδες επιτυχόντων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Δημοσίευση 16:31’
αρθρο-newpost

Εκτός της πατρικής τους οικίας αναμένεται να βρεθούν πολλές χιλιάδες επιτυχόντων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι φετινές βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων εκτοξεύτηκαν σε πολλά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Περιφέρειας και πολλές χιλιάδες επιτυχόντων θα βρεθούν εκτός της πατρικής τους οικίας.

Και μπορεί στην εν λόγω άνοδο των βάσεων να συντέλεσε η επέκταση του μέτρου των μετεγγραφών και αρκετοί πλέον φοιτητές να ελπίζουν ότι θα βρεθούν πίσω στον τόπο διαμονής τους, ωστόσο οι πρωτοετείς που θα περάσουν τα φοιτητικά τους χρόνια μακριά από το σπίτι των γονιών τους εν μέσω κρίσης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ιδιαίτερα της… μόδας φαίνεται ότι είναι σε καιρούς οικονομικής στενότητας η συγκατοίκηση ώστε τα έξοδα του ενοικίου αλλά και της διαβίωσης να μοιράζονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιλογή συγκατοίκου που ήδη δεν είναι γνωστό ή φιλικό πρόσωπο χρειάζεται πολύ προσοχή και φυσικά μια… δοκιμαστική περίοδο.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), συνιστά οι υποψήφιοι ενοικιαστές να κάνουν μια βόλτα στην πόλη, να προμηθευτούν τοπικές εφημερίδες και παράλληλα να συλλέξουν τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών. Τα μεσιτικά γραφεία θα μπορούσε να αποτελέσουν λύση αν διασφαλιστεί η ελάχιστη δυνατή ή καθόλου προμήθεια.

Το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει πως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές ότι τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με εκείνα εκτός κέντρου. Βέβαια είναι σημαντικό να υπάρχουν κοντά στο σπίτι τράπεζες, σούπερ μάρκετ, τακτική αστική συγκοινωνία και φυσικά κοντά στη σχολή τους.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ οι φοιτητές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση του σπιτιού. Πρέπει να φροντίσουν να είναι ακριβείς στις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια συνεπείς στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν. Προσοχή πρέπει να δίνεται στις προφορικές συμφωνίες. Η συμφωνία πρέπει να είναι σε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο, αντίγραφο του οποίου, θεωρημένο από την εφορία, θα πρέπει να απαιτήσουν να έχουν και οι ίδιοι.

Μεταξύ άλλων, το ΚΕΠΚΑ υπενθυμίζει ότι από το 2008 έχει καταργηθεί το χαρτόσημο, ενώ σημειώνει ότι η καταβολή της εγγύησης που συνήθως ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή βάσει νόμου, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

Σύμφωνα με στοιχεία από μεσιτικά γραφεία, οι φοιτητές μπορούν να βρουν σπίτια με ενοίκιο από 150 ως 350 ευρώ αναλόγως αν πρόκειται για γκαρσονιέρες ή δυάρια στην επαρχία. Το ίδιο ισχύει και για φοιτητές που θα μετακομίσουν από την επαρχία στην Αθήνα.

Εκτιμάται ότι  η πλειονότητα των διαμερισμάτων, τα οποία ικανοποιούν τις ανάγκες των φοιτητών, θα ενοικιαστούν από 5% έως 10% φθηνότερα σε σχέση με τον περσινό χρόνο.

ΑΝ. ΓΑΛ.


σχετικα αρθρα