current views are: 1

1 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση03:56

Που ποντάρει ο Σαμαράς για χρέος και φοροελαφρύνσεις

Χείρα βοηθείας από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ ζητεί επί της ουσίας η ελληνική κυβέρνηση για την κρίσιμη μάχη της με την τρόικα στο Παρίσι, αλλά και για την επόμενη μέρα ενόψει της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δημοσίευση 03:56’
αρθρο-newpost

Χείρα βοηθείας από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ ζητεί επί της ουσίας η ελληνική κυβέρνηση για την κρίσιμη μάχη της με την τρόικα στο Παρίσι, αλλά και για την επόμενη μέρα ενόψει της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Χείρα βοηθείας από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ ζητεί επί της ουσίας η ελληνική κυβέρνηση για την κρίσιμη μάχη της με την τρόικα στο Παρίσι, αλλά και για την επόμενη μέρα ενόψει της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα. 

Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι όλα μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο και να υπάρξει ανοχή της τρόικας σε μια σειρά αιτήματα, όπως είναι το βασικό για τις φοροελαφρύνσεις έως το πιο δύσκολο αυτό για μια καλή λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.  

Ο Αντώνης Σαμαράς κυρίως αναμένει μια πιο θετική στάση, όχι τόσο από το ΔΝΤ, αλλά από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βλέποντας και το κλίμα στην έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σάββατο

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρεις ευρωπαϊκές σύνοδοι που θα είναι αφιερωμένες στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση. 

Η Ιταλία θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7 Οκτωβρίου «για θέματα ανάπτυξης» και «απασχόλησης», έπειτα από δική της πρωτοβουλία και η Αθήνα αναμένει να υπάρξουν καλά νέα και για την ελληνική οικονομία. 

Στα τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη σύνοδος αφιερωμένη στην ευρωζώνη, την οποία έχει ζητήσει η Γαλλία, ενώ θα ακολουθήσει μια τρίτη σύνοδος τον Νοέμβριο αφού αναλάβει καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη διάρκεια αυτής της συνόδου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της υπέρ των επενδύσεων, μια από τις προτεραιότητές της. 

Ως ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, τάχθηκε αμέσως μετά τον διορισμό του υπέρ ενός μείγματος λιτότητας και μέτρων για την προώθηση της ανάπτυξης. 

Το μείζον όμως θέμα για τον Πρωθυπουργό είναι ότι υπάρχει αλλαγή πλεύσης από την ΕΚΤ καθώς η κίνηση του προέδρου της Μάριο Ντράγκι που εξόργισε την Ανγκελα Μέρκελ να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από τα κράτη σε μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας μάλλον παρά στις πολιτικές λιτότητας, προκειμένου να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, είναι από αυτές που αναμένει η Αθήνα. 

Ακόμα και η επιλογή του Ισπανού Ντε Γκίνδος στη θέση του προέδρου του Eurogroup αλλά και η άρση του βέτο του Βερολίνο, ώστε να οριστεί επίτροπος Οικονομικών ο Γάλλος Πιέρ Μοσχοβισί, θεωρούνται ως καλές ειδήσεις για την Αθήνα, ανεξάρτητα εάν ο πρώτος έτυχε της έγκρισης της Καγκελαρίας. 


σχετικα αρθρα