current views are: 2

1 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:24

Χορήγηση υποκατάστατων για πρώτη φορά σε φυλακισμένους χρήστες

Σε πλήρη εφαρμογή από σήμερα είναι το πρόγραμμα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με τη χορήγηση υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Δημοσίευση 15:24’
αρθρο-newpost

Σε πλήρη εφαρμογή από σήμερα είναι το πρόγραμμα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με τη χορήγηση υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Σε πλήρη εφαρμογή από σήμερα είναι το πρόγραμμα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με τη χορήγηση υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα για φυλακισμένους με εξαρτήσεις έπειτα μάλιστα από υπογραφή σχετικής κοινής απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και της συναρμόδιας υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα.

Το πρόγραμμα άρχισε με τη χορήγηση μεθαδόνης στους εννέα πρώτους εξαρτημένους από οπιοειδή, οι οποίοι έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε τοξικολογικό έλεγχο.

Στόχος πάντως είναι το πρόγραμμα να παρέχει υπηρεσίες θεραπείας σε 150 κρατουμένους με βιοψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στα μέλη του και ξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Η θεραπευτική μονάδα ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού των κρατουμένων, καθώς περίπου 4.000 κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικά. Μάλιστα, ο επόμενος «σταθμός» είναι η λειτουργία αντίστοιχης μονάδας στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου σε δηλώσεις του επεσήμανε «ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι η πρώτη που δημιουργείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Η Ελλάδα “συναντά” τις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ που διαθέτουν προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές και εναρμονίζεται με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό».