current views are: 1

8 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση08:11

Ο Μπρέιβικ θέλει να ιδρύσει τη δική του «Χρυσή Αυγή»

Την πρόθεσή του να ιδρύσει ένα «φασιστικό κόμμα» γνωστοποίησε ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Δημοσίευση 08:11’
αρθρο-newpost

Την πρόθεσή του να ιδρύσει ένα «φασιστικό κόμμα» γνωστοποίησε ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Την πρόθεσή του να ιδρύσει ένα «φασιστικό κόμμα» γνωστοποίησε ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος το 2011 δολοφόνησε 77 άτομα στο Όσλο και το νησί Ουτόγια.

Σύμφωνα με τη «Monde», ο Μπρέιβικ διαβεβαιώνει ότι έχει προσχωρήσει στο δημοκρατικό σύστημα και εμπνέεται από την εκλογική επιτυχία του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα».

Σε επιστολή 33 σελίδων που έστειλε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» ο 35χρονος Μπρέιβικ υπογράφει ως γραμματέας και κοινοβουλευτικός υποψήφιος του «Νορβηγικού Φασιστικού Κόμματος» και της «Σκανδιναβικής Λίγκας».

Στην επιστολή, η οποία είναι γραμμένη στα νορβηγικά, ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 21 ετών Μπρέιβικ αναφέρει εκτενώς την επιθυμία του να διαδώσει την ιδεολογία με μη βίαια μέσα και ισχυρίζεται ότι «προσηλυτίστηκε» στη δημοκρατία, μετά τον Αύγουστο του 2012, οπότε και φυλακίστηκε.

«Η καρδιά μου ματώνει ως πρώην μαχητή για τη βαρβαρότητα  που διέπραξα στις 22 Ιουλίου» γράφει ο Μπρέιβικ, αναφερόμενος στην ημέρα της σφαγής. «Το πιο σημαντικό πράγμα στη  ζωή μου τώρα είναι να εξασφαλίσω ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Και γι’ αυτό προτίθεμαι να δημιουργήσω το κόμμα και τη λίγκα».

Θέτει μάλιστα και τελεσίγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Νορβηγίας, απαιτώντας να αρθούν μέσα σε 30 ημέρες αυτά που αποκαλεί «εμπόδια» για τη δημιουργία του κόμματός του.

Αλλιώς, λέει ο ακροδεξιός τρομοκράτης, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταθέσει μήνυση. Μάλιστα, έγραψε ότι είναι διατεθειμένος «να ζητήσει συγγνώμη για τις «πράξεις» του, εάν του επιτραπεί η δημιουργία του κόμματος.


σχετικα αρθρα