Breaking News

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική

current views are: 2

9 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:17

Αμφίπολη: Σπουδαίο και πλούσιο πρόσωπο στο ταφικό μνημείο- Τι δείχνουν τα γλυπτά

Το μόνο σίγουρο πλέον για τους αρχαιολόγους που συμμετέχουν στις ανασκαφές της Αμφίπολης είναι ότι το ταφικό μνημείο ανήκει σε πολύ σπουδαίο και επιφανές πρόσωπο. 

Δημοσίευση 10:17’
αρθρο-newpost

Το μόνο σίγουρο πλέον για τους αρχαιολόγους που συμμετέχουν στις ανασκαφές της Αμφίπολης είναι ότι το ταφικό μνημείο ανήκει σε πολύ σπουδαίο και επιφανές πρόσωπο. 

Το μόνο σίγουρο πλέον για τους αρχαιολόγους που συμμετέχουν στις ανασκαφές της Αμφίπολης είναι ότι το ταφικό μνημείο ανήκει σε πολύ σπουδαίο και επιφανές πρόσωπο

Οι ανασκαφές με επικεφαλής την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στον τύμβο Καστά αγωνιώντας για την επόμενη αποκάλυψη καθώς κάθε βήμα οδηγεί σε νέα στοιχεία. 

Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Βαλαβάνης σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο», υποστηρίζει ότι η αποκάλυψη εντυπωσιακών γλυπτών δεν θα σταματήσει στις Καρυάτιδες, αλλά θα βρεθούν και στην τρίτη και κύρια είσοδο του τάφου. «Πρόκειται για μνημείο μοναδικό, από όποια πλευρά κι αν το κοιτάξεις, στο οποίο εμφανίζεται ένα σύνθετο πρόγραμμα γλυπτικού διακόσμου», τονίζει ο καθηγητής. 

Μάλιστα, ο κ. Βαλαβάνης, αναφέρει ότι είναι ο πρώτος μακεδονικός τάφος που έχει τόσο ευρύ γλυπτικό διάκοσμο. 

Το λιοντάρι, οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες 

Ο καθηγητής αρχαιολογίας κάνει λόγο για ένα σύνθετο πρόγραμμα γλυπτικού διακόσμου σε όλο το ταφικό οικοδόμημα, με καθένα από τα γλυπτά να ενέχει τους δικούς του συμβολισμούς. «Εγώ πιστεύω ότι θα εντοπιστούν γλυπτά και στην τρίτη, κύρια είσοδο του τάφου. Διότι εδώ βλέπουμε οτι υπάρχει μια ολόκληρη σύνθεση. Δεν μπορεί στην κύρια είσοδο να μην υπάρχουν γλυπτά. Αλλά αυτό αποτελεί προς το παρόν εικασία», τονίζει ο κ. Βαλαβάνης ο οποίος δεν αποκλείει να βρεθούν και τοιχογραφίες.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλαβάνη το λιοντάρι στην κορυφή του λόφου που ήταν το επιτύμβιο μνημείο, τοποθετήθηκε εκεί για να δείχνει ότι εκεί είναι θαμμένος ένας σπουδαίος νεκρός. 

Οι Σφίγγες στην πρώτη είσοδο του τάφου συμβολίζουν την αποτροπή της σύλησης, καθώς όπως όλα δείχνουν τοποθετήθηκαν εκεί για να αποτρέπουν συμβολικά τους τυμβωρύχους

Οι, δε, Καρυάτιδες για τον κ. Βαλαβάνη δεν είχαν τα χέρια τους παρατεταμένα με σκοπό να αποτρέπουν συμβολικά τους εισβολείς, κάτι το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ως συμπέρασμα στην ανακοίνωση της Κυριακής, αλλά εκφράζει την άποψη ότι τοποθετήθηκαν εκεί προκειμένου να «συγκρατούν» το μνημείο  και να αποτρέψουν την κατάρρευσή του είτε από σεισμό είτε από ανθρώπινη ενέργεια. 

Η… σεισμική τομογραφία

«Ενιαίο κτίριο με ενδιάμεσες διαιρέσεις, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, που διαφέρει από τους μακεδονικούς τάφους της εποχής» κρύβει ο Λόφος Καστά σύμφωνα με γεολόγους. Την περίοδο 1998-99 διενεργήθηκε έρευνα στον τύμβο από τρεις γεωφυσικούς και την αρχαιολόγο Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη. 

Με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σεισμικής τομογραφίας οι τέσσερις επιστήμονες αποπειράθηκαν να ανιχνεύσουν το εσωτερικό του τεχνητού λόφου. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε το 2004 σε ειδικό βρετανικό περιοδικό αρχαιολογίας, τα σημεία «υψηλής ταχύτητας» που σημειώνονται με το γράμμα «H» μαρτυρούν την εκτεταμένη ύπαρξη λίθινων κατασκευών, αναφέρει το xronometro.com που δημοσιεύει την «τομογραφία».

Αντιθέτως, οι υπόλοιποι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι εάν η έρευνα δεν είχε διακοπεί το 1999 λόγω έλλειψης πόρων, θα είχαν καταστήσει τον τύμβο «διάφανο».


σχετικα αρθρα