current views are: 4

14 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση06:10

Μπακλαβάς «Βολιώτικος»

Λιώνουμε το βούτυρο σ’ ένα τηγανάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τον πάτο ενός ταψιού και στρώνουμε πάνω του 4 φύλλα Βηρυτού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με αρκετό βούτυρο.

Δημοσίευση 06:10’
αρθρο-newpost

Λιώνουμε το βούτυρο σ’ ένα τηγανάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τον πάτο ενός ταψιού και στρώνουμε πάνω του 4 φύλλα Βηρυτού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με αρκετό βούτυρο.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
  • 500 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 φλ. βούτυρο (1/2 φρέσκο και 1/2 μαργαρίνη)
  • 1 κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο
  • 1 κ.γλ. κανέλα σκόνη

Για το σιρόπι

  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 250 γρ. μέλι ανθέων
  • 2 φλ. νερό
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σ’ ένα τηγανάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τον πάτο ενός ταψιού και στρώνουμε πάνω του 4 φύλλα Βηρυτού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με αρκετό βούτυρο. Ρίχνουμε πάνω από το τελευταίο φύλλο, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται, το 1/3 περίπου του μείγματος καρυδόψιχας, κανέλας και γαρίφαλου.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και το υπόλοιπο μείγμα καρυδόψιχας. Κρατάμε 2-3 φύλλα για το τέλος, περιχύνουμε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω και χαράσσουμε μ’ ένα μαχαιράκι (σε ρόμβους) τον μπακλαβά.

Ψήνουμε στους 170οC για 40-45’ περίπου.

Για το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα κατσαρολάκι για 5’ περίπου. Αφού βγει ο μπακλαβάς από το φούρνο, τον περιχύνουμε με το σιρόπι και τον αφήνουμε να «τραβήξει» για μία ώρα περίπου.


σχετικα αρθρα