current views are: 1

16 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση08:58

Στην αποθεματοποίηση ποσοτήτων αερίου προχωρούν χώρες της Ευρώπης

Η αβεβαιότητα για τις τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ έχει οδηγήσει αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην αποθεματοποίηση ποσοτήτων αερίου.

Δημοσίευση 08:58’
αρθρο-newpost

Η αβεβαιότητα για τις τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ έχει οδηγήσει αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην αποθεματοποίηση ποσοτήτων αερίου.

Η αβεβαιότητα για τις τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ έχει οδηγήσει αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην αποθεματοποίηση ποσοτήτων αερίου, καθώς προετοιμάζονται για πιθανές ελλείψεις ενέργειας αυτό το χειμώνα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι Τσεχία και Πολωνία έχουν προς το παρόν γεμάτες τις υπόγειες αποθήκες τους, σε αντίθεση με τη Σλοβακία, η οποία υπολογίζει μέσα στις προσεχείς ημέρες να γεμίσει τους υπόγειους αποθηκευτικούς της χώρους.

Την ίδια στιγμή, η Σερβία ενδέχεται να ζητήσει από την Ουγγαρία να αποθηκεύσει για λογαριασμό της έως και 200 εκατ. κ.μ. αερίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Ενέργειας. Ας σημειωθεί ότι η μοναδική αποθήκη αερίου της χώρας έχει χωρητικότητα μόλις 450 εκατ. κυβικών μέτρων.

Στις βαλτικές χώρες, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας δήλωσε το Σάββατο πως η χώρα του έχει επαρκή αποθέματα έως το άνοιγμα του νέου τερματικού για LNG, που είναι προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο.

Η Λετονία έχει αποθέματα που την καλύπτουν για πάνω από ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται καν στο μάξιμουμ της χωρητικότητάς της, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας.

Η Εσθονία έχει αποθέματα που καλύπτουν την κατανάλωση μόλις λίγων ημερών. Το αέριο αντιστοιχεί μόλις στο 9% την ενεργειακών πηγών της χώρας, όμως χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του 58% της πρωτεύουσας Ταλίν.

Ιδιαίτερα κατατοπιστικά είναι και τα στοιχεία του Eurogas, όπου σημειώνονται οι ποσότητες ρωσικού αερίου που λαμβάνουν χώρες όπως οι Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία και Ουκρανία και ποιες πραγματικά είναι οι αποθηκευτικές τους ικανότητες.

Σύμφωνα με το Eurogas:

-η Βουλγαρία εισάγει το 89% του αερίου της από τη Ρωσία, με αποθηκευτική ικανότητα της τάξης του 75%

-η Τσεχία λαμβάνει το 75% του αερίου της από τη Ρωσία και αποθηκεύει το 98%

-η Γερμανία λαμβάνει ένα ποσοστό 37% από τη Ρωσία, ενώ διαθέτει αποθηκευτικές ικανότητες 91%

-στην Ουγγαρία το 80% του αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, με αποθηκευτικές ικανότητες της τάξης του 57%

-η Λετονία εξαρτάται κατά 100% από το ρωσικό αέριο, με αποθηκευτικές ικανότητες 75%

-η Πολωνία λαμβάνει 59% ρωσικό αέριο και αποθηκεύει το 99%

-η Σλοβακία προμηθεύεται το 84% του αερίου της από τη Ρωσία και αποθηκεύει το 93%

-η Ουκρανία εξαρτάται κατά 60% από το ρωσικό αέριο, με δυνατότητα να αποθηκεύσει το 50%.

 


σχετικα αρθρα