current views are: 2

17 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση21:40

Νεκροί στην Ουκρανία – Λαβρόφ: Διατηρείται η ανακωχή

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία συνεχίζει να τηρείται, όμως τα θύματα αυξάνονται.

Δημοσίευση 21:40’
αρθρο-newpost

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία συνεχίζει να τηρείται, όμως τα θύματα αυξάνονται.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία συνεχίζει να τηρείται, όμως τα θύματα αυξάνονται.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε ότι οι παραβιάσεις που έχουν παρατηρηθεί πιθανόν να μειωθούν αριθμητικά, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Σε γενικές γραμμές, η εκτίμησή μας αλλά και η εκτίμηση των συναδέλφων μας άλλων χωρών είναι ότι η ανακωχή τηρείται και ότι τα περιστατικά που σημειώνονται αναμένεται να μειωθούν» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, την Αντίς Αμπέμπα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στην ανατολική Ουκρανία, όμως, τουλάχιστον δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά πυροβολικού, με την κυβέρνηση στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Στο μεταξύ τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ρωσία ανακοίνωσαν πως ελπίζουν ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο την Τρίτη και προβλέπει τη χορήγηση στους αυτονομιστές ευρείας αυτονομίας, θα ενισχύσει την ειρηνευτική διαδικασία.

Εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν τώρα από τη Ρωσία και τους αυτονομιστές να «ανταποδώσουν σύντομα» εφαρμόζοντας τα εκκρεμή 12 σημεία της συμφωνίας του Μινσκ, μεταξύ των οποίων είναι η απόσυρση των παράνομων ένοπλων ομάδων και ο «εφαρμόσιμος έλεγχος» των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο νόμος παρέχει τη βάση για μια «ουσιαστική συνταγματική διαδικασία» στην Ουκρανία αλλά και για την εθνική συμφιλίωση. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ακύρωσης ή αλλαγής του νομικού πλαισίου θα προκαλέσει επέκταση των συγκρούσεων.


σχετικα αρθρα