current views are: 2

19 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:17

Για επιπλέον παροχή αζέρικου αερίου στην Ελλάδα συζήτησαν Σαμαράς – Αλίγιεφ

Το ενδεχόμενο επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στην χώρα μας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν Ιλχάν Αλίγιεφ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο επιβλητικό προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Μπακού. 

Δημοσίευση 15:17’
αρθρο-newpost

Το ενδεχόμενο επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στην χώρα μας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν Ιλχάν Αλίγιεφ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο επιβλητικό προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Μπακού. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Το ενδεχόμενο επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στην χώρα μας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγιεφ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο επιβλητικό προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Μπακού. 

Το θέμα έθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός και ο κ. Αλίγιεφ συμφώνησε να συζητήσουν περαιτέρω οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών τις τεχνικές δυνατότητες. Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, διήρκεσε 20 λεπτά αλλά οι δύο ηγέτες είχαν πιο εκτεταμένη συζήτηση στο δείπνο που παρέθεσε στην συνέχεια ο κ. Αλίγιεφ. 

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαική Ένωση ενώ επισήμαναν τον σημαντικό ρόλο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού. 

Παράλληλα έγινε επισκόπηση των συμφωνιών των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και συζητήθηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης του TAP εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος. Οι κ.κ. Σαμαράς και Αλίγιεφ μίλησαν και για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με την μεταφορά του 66% των μετοχών στην SOCAR. Είναι σημαντικό ότι μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει και επισήμως την πιστοποίηση ότι η εξαγορά είναι σύμφωνη με το ευρωπαικό ενεργειακό δίκαιο και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Σαμαράς και Αλίγιεφ συμφώνησαν να επιταχυνθούν τα έργα και να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα. 

Ο Αζέρος Πρόεδρος σημειωσε επίσης ότι η αυριανή ημέρα είναι σημαντική επέτειος και νέα αρχή για την χώρα του και τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχε για τα ενεργειακά και με τους άλλους ηγέτες που έχουν έλθει στο Μπακού. Ο κ. Αλίγιεφ αναφέρθηκε στις ενεργειακές δυνατότητες του Αζερμπαιτζάν και στην επάρκεια των εγκατάστασεων ώστε να επωφελούνται και οι γείτονες και σημείωσε ότι το Σαχ Ντενίζ δεν έχει δώσει όλες του τις δυνατότητες. 

Μετά το «τετ α τετ» των δύο ηγετών ακολούθησε διμερής με τους υπουργούς των δύο χωρών. Από την ελληνική πλευρά ήταν η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, οι κύριοι Μανιάτης και Παπαγεωργίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βουλτεψη.

Αύριο, μετά την τελετή για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, οι ηγέτες θα επισκεφθούν και τον καινούριο τερματικό σταθμό, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, όπου θα γίνει τελετή νέας γεώτρησης.

Παρόντες θα είναι επίσης και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ροσέν Πλέβνελιεφ, οι πρωθυπουργοί της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς και οι υπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Κροατίας.


σχετικα αρθρα