current views are: 2

20 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση08:02

Σαμαράς: Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη

«Με έργα, όπως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, η Ελλάδα ενδυναμώνει τη θεση της και ενισχύει το ρόλο της στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη» τόνισε ο πρωθυπουργός απο το Μπακού, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή για τα 20 χρόνια απο την εξόρυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ.

Δημοσίευση 08:02’
αρθρο-newpost

«Με έργα, όπως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, η Ελλάδα ενδυναμώνει τη θεση της και ενισχύει το ρόλο της στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη» τόνισε ο πρωθυπουργός απο το Μπακού, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή για τα 20 χρόνια απο την εξόρυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Με έργα, όπως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, η Ελλάδα ενδυναμώνει τη θέση της και ενισχύει το ρόλο της στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη» τόνισε ο πρωθυπουργός απο το Μπακού, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή για τα 20 χρόνια απο την εξόρυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ.

«Ο Νότιος Διάδρομος είναι περισσότερο από ένα έργο ενεργειακής υποδομής, είναι ενα όραμα που γίνεται πραγματικότητα σήμερα, ένα όραμα που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη μέσω της παροχής ενέργειας και της ενεργειακής ασφαλείας. Ενα όραμα συνεργασίας μακράς πνοής ανάμεσα σε χώρες και ανθρώπους μιας ευρύτερης περιοχής», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς για τη σημασία του ενεργειακού έργου.

Μάλιστα, όπως υπενθύμισε στους άλλους ηγέτες, που ήταν παρόντες στο εντυπωσιακό Συνεδριακό Κέντρο Αλίγιεφ, «η Ελλάδα ήταν απο την αρχή, από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές του Νοτίου Διαδρόμου».

Υπενθυμίζεται οτι ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος περιλαμβάνει τον αγωγό φυσικού αερίου TANAP, που ξεκινά απο το Αζερμπαϊτζάν και φθάνει μέχρι την Τουρκία, και στα σύνορα της Ελλάδας συνεχίζει με τον TAP που φθάνει μέχρι την Ιταλία.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η προοπτική σύνδεσης του TAP με άλλους αγωγούς έχει πολλα πλεονεκτήματα και ανοίγει πολλές δυνατότητες, όπως τη σύνδεση με τον Κάθετο Αγωγό (IGB), που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία. «Στα χρόνια που έρχονται ο TAP, μαζί με την επιπλέον προμήθεια LNG απο την Ελλάδα, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Κάθετου Αγωγού», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε η Ελλάδα δεν περιορίζει την ενεργειακή της διαφοροποίηση στον TAP, αλλα προωθεί και την αναβάθμιση του τερματικού Σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, αυξάνοντας την χωρητικότητα αποθήκευσης κατά 73%, για να φτάσει τα 225.000 κυβικά μέτρα και την ταχύτητα μεταφοράς κατα 40%, βελτιώνοντας τις υποδομές. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και τη δημιουργία στα επόμενα χρονια ενός δεύτερου τερματικού Σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο τέλος της ομιλίας του, προς ενα κοινό που εκτός από τους ηγέτες συμμετείχαν και οι επικεφαλής των 11 μεγαλύτερων πολυεθνικών στο χώρο της ενέργειας, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα 20 ελληνικά θαλάσσια «οικόπεδα» για τα οποία έχουν προχωρήσει οι συμφωνίες εξόρυξης, αλλα και στις συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή των ενεργειακών έργων.

Αμέσως μετά την τελετή για τα 20 χρόνια, οι ηγέτες μετέβησαν στον τερματικό σταθμό πετρελαίου και φυσικού αερίου Sangachal, έναν από τους μεγαλυτερους στον κόσμο, όπου έγινε και τελετή νέας γεώτρησης για το Νότιο Διάδρομο.

Χθες, στην κατ´ιδίαν συνάντηση που είχε με τον αζέρο πρόεδρο Ιλχάν Αλίγιεφ στο Μπακού, ο Αντώνης Σαμαράς συζήτησε το ενδεχόμενο επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στην χώρα μας σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Στο «τετ α τετ» που κράτησε περίπου 20 λεπτά και έγινε σε πολυ θερμό κλίμα, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν οι τεχνικές δυνατότητες για το θέμα αυτό να συζητηθούν απο τους αρμόδιους υπουργούς των δυο χωρών. Μάλιστα οι κ.κ. Σαμαράς και Αλίγιεφ είχαν μια πιο εκτεταμένη συζήτηση στο δείπνο που παρέθεσε στην συνέχεια ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πως είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ επισήμαναν τον σημαντικό ρόλο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού. 

Παράλληλα, έγινε επισκόπηση των συμφωνιών των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και συζητήθηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης του TAP εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος. Οι κ.κ. Σαμαράς και Αλίγιεφ μίλησαν και για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με την μεταφορά του 66% των μετοχών στην SOCAR


σχετικα αρθρα