current views are: 1

21 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:05

Τι θα πει ο Σαμαράς στη Μέρκελ στο… τετ α τετ του Βερολίνου

Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας αναμένεται να τραβήξει ο Αντώνης Σαμαράς στην συνάντηση που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο. 

Δημοσίευση 09:05’
αρθρο-newpost

Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας αναμένεται να τραβήξει ο Αντώνης Σαμαράς στην συνάντηση που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο. 

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας αναμένεται να τραβήξει ο Αντώνης Σαμαράς στην συνάντηση που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι πάση θυσία στο τέλος του μήνα μετά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να είναι σε θέση να ανακοινώσει τις φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει .Και για να γίνει αυτό ένας δρόμος μόνο υπάρχει. Να αξιολογηθεί θετικά η πορεία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Και να εγκριθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές στην φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων . Ήδη το υπουργείο οικονομικών έχει έτοιμες τις αλλαγές και περιμένει το πράσινο φως από τους Σαμαρά και Βενιζέλο που θα συναντηθούν αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Γερμανία .

Άρα η τακτική Σαμαρά στο Βερολίνο θα είναι συγκεκριμένη. Τραβάει το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας και ζητά απο την Άνγκελα Μέρκελ το πράσινο φως για την αλλαγή στην φορολογία . Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις κινδυνεύει η σταθερότητα της θα πει ο πρωθυπουργός και θα τονίσει ότι σε αντίθετη περίπτωση το προγράμματα θα συνεχιστεί κανονικά και οι δανειστές θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά τα χρήματα τους.

Επιχείρημα βασικό του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι η απόλυτη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που παραδέχονται όλοι οι διεθνείς οίκοι αλλά και η συνεχείς αναβαθμίσει στης ελληνικής οικονομίας που δηλώνουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική κυβέρνηση.

Επόμενο επιχείρημα του Αντώνη Σαμαρά ο πλεονασματικός προϋπολογισμός τα στοιχεία του οποίου έχει στα χέρια της η τρόικα .

Σε αυτό το σημείο ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκμεταλλευθεί και την επιθυμία του Βερολίνου για σταθερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη που θα συνεχίσουν τις πολιτικές που ακολουθεί η ΕΕ και θα επισημάνει Ότι μη ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες θα προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές και τους ξένους επενδυτές ενώ θα θέσει σε κίνδυνο και την πορεία του ελληνικού προγράμματος .

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο κ Σαμαράς και στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους . Η έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ηρεμίας στην εγχώρια πολιτική σκηνή θα πει ο Αντώνης Σαμαράς .

Όμως ιδιαίτερη σημασία έχει να επισημάνουμε και τι αναμένει η ελληνική πλευρά από τις δηλώσεις Μέρκελ.

Δεδομένα θεωρούν στην ελληνική κυβέρνηση τρία πράγματα :

Η Άνγκελα μερκελ θα προχωρήσει σε δήλωση στήριξης της ελληνικής οικονομίας

Δεύτερον, η Γερμανίδα καγκελάριος θα αναγνωρίσει της θυσίες του ελληνικού λαού και θα μιλήσει για την αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος τωρα που αυτό φτάνει στο τέλος του

Τρίτο, η Άνγκελα Μερκελ θα ζητήσει πολιτική σταθερότητα για να ξεκινήσει η συζήτηση για την έναρξη της διευθέτησης του ελληνικού χρέους θέτοντας ως επιχείρημα ότι οι δανειστές δεν μπορούν να συζητήσουν για το χρέος με μια κυβέρνηση η οποία εχει ημερομηνία λήξης .


σχετικα αρθρα