current views are: 3

21 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:05

Η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, τα αιτήματα και ο προβληματισμός στο Βερολίνο

Καθώς η κρίσιμη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της Άνγκελα Μέρκελ πλησιάζει, τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο είναι αρκετά αντιφατικά.

Δημοσίευση 16:05’
αρθρο-newpost

Καθώς η κρίσιμη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της Άνγκελα Μέρκελ πλησιάζει, τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο είναι αρκετά αντιφατικά.

Καθώς η κρίσιμη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της Άνγκελα Μέρκελ πλησιάζει, τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο είναι αρκετά αντιφατικά.

Ο πρωθυπουργός – παρότι αποφάσεις στο ραντεβού δεν θα υπάρξουν- οδεύει στο Βερολίνο με συγκεκριμένα αιτήματα, και ατζέντα. Θα θέσει επί τάπητος τις σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις, συζήτηση θα κάνει για το χρέος και τις κινήσεις ελάφρυνσης, ενώ θα αναφερθεί και στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας.

Τα Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης ωστόσο και ενόψει της συνάντησης προσπαθούν… να φτιάξουν κλίμα, με το Der Spiegel, σε ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο του, να υπογραμμίζει ο άλυτο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το οποίο η Deutche Welle σε ξεχωριστό δημοσίευμα της φαίνεται να συνδέει αυτό το ζήτημα με το αίτημα για φοροελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με το Der Spiegel πάντως, άνθρωποι που ζητούν αποδείξεις, δέχονται… προσβολές, ακόμη και βρισιές, με τον αρθρογράφο να εκτιμά πως το ελληνικό δημόσιο χάνει 10 δισ. ευρώ ετησίως αποκλειστικά από τον μη καταβληθέντα ΦΠΑ.

Η φοροδιαφυγή είναι στην Ελλάδα ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα, σημειώνει ο συντάκτης που περιγράφει λεπτομερώς τις… περιπέτειες που έζησε στις καλοκαιρινές του διακοπές.

Σε εκ διαμέτρου αντίθετο μήκος κύματος είναι το δημοσίευμα της Deutsche Welle η οποία επικαλούμενη δηλώσεις του αναλυτή Νιλς Καντρίτσκε τονίζει πως η Μέρκελ θα δείξει κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις κατά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με την DW, το Βερολίνο έχει περιθώρια ευελιξίας σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, και όπως τονίζει ο αναλυτής, σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα αντιμετώπιζε θετικά μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Η DW στην ανάλυσή της αναφέρεται πως η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την καγκελάριο, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν συμβαίνει το ίδιο και με το Βερολίνο το οποίο, «από την πλευρά του, προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία της επίσκεψης, κάνοντας λόγο για μια συνάντηση στο πλαίσιο «εντατικών και συχνών επαφών» και υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος».

Ο Γερμανός αναλυτής και γνώστης των ελληνικών θεμάτων, Νιλς Καντρίτσκε, σχολιάζει πως η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρή όμως θεωρεί δύσκολο η καγκελάριος να συζητήσει λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος.

Ο γερμανός αναλυτής θέτει το ερώτημα κατά πόσο μπορεί ο κ. Σαμαράς «να συγκινήσει» το Βερολίνο επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των κυβερνητικών κομμάτων.

«Αυτό είναι δυνατό σε περιορισμένη κλίμακα, για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πότε θα γίνουν οι εκλογές και η παραπομπή στο ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη δεν εκλαμβάνεται ως κάτι συγκεκριμένο από το Βερολίνο. Αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι άλλος. Η μορφή Τσίπρας δεν συνιστά πλέον μπαμπούλα για το γερμανικό πολιτικό κόσμο» απαντά ο ίδιος.

Διευκρινίζει ταυτόχρονα πως στους κυβερνητικούς κύκλους της Γερμανίας και κυρίως στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο, οι ιθύνοντες γνωρίζουν καλά ότι το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τσίπρα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος των σχέσεων της Ε.Ε με την Ελλάδα.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του Γιάννη Δραγασάκη  με γερμανούς οικονομολόγους, αλλά και τον μέχρι πέρυσι εκτελεστικό σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και νυν υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ, Γιόργκ Ασμουσεν.


σχετικα αρθρα