current views are: 4

22 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:02

Αμφίπολη: Ο τέταρτος θάλαμος είναι υπόγειος- Τι εκτιμούν οι αρχαιολόγοι

Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και τα ευρήματα εντυπωσιάζουν. 

Δημοσίευση 09:02’
αρθρο-newpost

Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και τα ευρήματα εντυπωσιάζουν. 

Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και τα ευρήματα εντυπωσιάζουν. 

Η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξή της στα Παραπολιτικά Fm σημείωσε ότι ο τάφος της Αμφίπολης έχει ακόμη ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, κάτι που δεν μοιάζει να ακολουθεί την διαμόρφωση του υπόλοιπου χώρου.

Η τέταρτη πύλη που αποκαλύφθηκε χτες δεν βρίσκεται στο κέντρο, αλλά αριστερά και είναι πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες.

Η κυρία Μενδώνη δεν θέλησε να πει πολλά «αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε με τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχει ένα μαρμάρινο θύρωμα» και «πρέπει να προηγηθεί η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου για να πούμε περισσότερα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κατεβαίνει προς τα κάτω. Αυτό φαίνεται».

Εωτηθείς αν μπορεί να οδηγεί η πύλη σε ακόμη μια στοά με μια κλίμακα προς τα κάτω και στη συνέχεια να υπάρχει ο νεκρικός θάλαμος απάντησε ότι «Δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι φαίνεται πως πάει προς τα κάτω. Φαίνεται ότι είναι σε χαμηλότερο επίπεδο».

Την εκτίμηση ότι δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί το μυστικό που κρύβει ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, σε συνέντευξή του. «Η απάντηση δεν θα είναι πολύ μακριά. Ο ένοικος του μνημείου θα είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μνημείου» είπε στο Mega, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τι… μαρτυρούν οι ψηλές Καρυάτιδες

Οι ομοιότητες των Καρυατίδων της Αμφίπολης με τα γλυπτά της Αθήνας στο Ερέχθειο είναι αρκετές, υπάρχουν όμως και διαφορές.

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης είναι εντός ταφικού μνημείου (τύμβος Καστά), ενώ οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου ήταν σε περίοπτη θέση, ορατές από πολλά σημεία του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Και οι Αθηναίες Κόρες, όμως, φρουρούσαν κατά την παράδοση έναν τάφο, τον τάφο του μυθικού βασιλιά της Αθήνας, του Κέκροπα.

Πρόκειται για μορφές που παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης, αγάλματα με ελαφρύ χαμόγελο, βοστρύχους, ενώτια και χειριδωτό χιτώνα. Οι βόστρυχοι παριστάνονται πλούσιοι, για να μη μένει ο λεπτός λαιμός σαν αδύνατο σημείο, το οποίο ήταν εύκολο να σπάσει, αλλά το κεφάλι να στηρίζεται και στην κόμμωση.

Στις μορφές των Καρυατίδων της Αμφίπολης σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, επειδή ήταν καταχωμένες και διατηρήθηκαν. Και οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου ήταν επιφανειακά ζωγραφισμένες στην αρχαία εποχή, αλλά τα χρώματα χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.


σχετικα αρθρα