current views are: 1

23 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:22

ΙΚΑ: 6.031 κατασχέσεις και 987 πλειστηριασμοί για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε 6.031 ανέρχονται οι κατασχέσεις και σε 987 οι πλειστηριασμοί για ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχει πραγματοποιήσει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) από το Νοέμβριο του 2013 έως τον περασμένο Αύγουστο.

Δημοσίευση 10:22’
αρθρο-newpost

Σε 6.031 ανέρχονται οι κατασχέσεις και σε 987 οι πλειστηριασμοί για ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχει πραγματοποιήσει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) από το Νοέμβριο του 2013 έως τον περασμένο Αύγουστο.

Σε 6.031 ανέρχονται οι κατασχέσεις και σε 987 οι πλειστηριασμοί για ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχει πραγματοποιήσει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) από το Νοέμβριο του 2013 έως τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ φθάνουν τα 7,8 δισ. ευρώ, ενώ τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από την εφαρμογή των ρυθμίσεων «Νέα Αρχή» και «Πάγια Ρύθμιση», δεν ξεπέρασαν, από την αρχή του έτους, τα 249.000.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, έως τις 12 Σεπτεμβρίου από τις δύο ρυθμίσεις είχαν εισπραχθεί 248.546.831,26 ευρώ, από 29.749 οφειλέτες, οι οποίοι είτε εξόφλησαν εφάπαξ το χρέος τους, είτε καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις. Ταυτόχρονα, βγήκαν εκτός ρύθμισης 8.018 οφειλέτες, οι οποίοι σταμάτησαν να καταβάλουν τις δόσεις με οφειλές 373.858.959,38 ευρώ.

Επιπλέον, κατά το τελευταίο διάστημα, αποστέλλονται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ομαδικά ειδοποιητήρια προς οφειλέτες του ΟΑΕΕ του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑΑ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ.

Έως σήμερα, στο ΚΕΑΟ έχουν διαβιβαστεί οφειλές 10,59 δισ. ευρώ από συνολικά 210.260 οφειλέτες. Από το ποσόν αυτό, τα 7,9 δισ. ευρώ, αφορούν οφειλές προς το ΙΚΑ και τα 2,35 δισ. ευρώ προς τον ΟΑΕΕ. Χρέη 197.140 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλέτες του ΟΓΑ, και 54,95 εκατ. ευρώ από οφειλέτες του ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΚΕΑΟ έχει αποστείλει συνολικά 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις – προσκλήσεις και 93.406 ατομικές ειδοποιήσεις, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο ενημέρωσης για την τακτοποίηση των οφειλών.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Παρόλο που ο ΟΑΕΕ δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα σε κατασχέσεις, από το σύνολο των οφειλών που φθάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ, έχουν αποσταλεί προς το ΚΕΑΟ ειδοποιήσεις για τα 2,35 δισ. ευρώ.

Επιφυλάξεις ΔΝΤ για το ΚΕΑΟ

Εν τω μεταξύ, ενώ η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών τη δυνατότητα νέας ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της λειτουργίας του ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην έκθεσή του, ο ειδικός εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ για την πορεία της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, Πάτρικ Ντε Μετς, αναφέρει ότι, μόνο για το 42,5% των οφειλετών, έχουν γίνει ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης και ζητεί την επέκταση των μέτρων και για τους οφειλέτες με οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι κπρόσωποι των επαγγελματιών και των εμπόρων, υποστηρίζουν ότι η αυστηροποίηση των πολιτικών που εφαρμόζονται για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα αποδώσουν λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία και ζητούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πάντως, ότι δεν ευθύνεται αποκλειστικά η κρίση για την εκτίναξη των οφειλών με δεδομένο ότι το 70% των χρεών που έχει αναλάβει το ΚΕΑΟ είχε δημιουργηθεί το χρονικό διάστημα ως το 2009, δηλαδή πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και προκειμένου να διευκολυνθούν οι εισπράξεις, το ΚΕΑΟ εξακολουθεί να χορηγεί άτυπα ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες, κυρίως με ποσά κάτω των 5.000 ευρώ που καταβάλλουν κάποιο ποσό ανά μήνα.

Από την άλλη πλευρά όμως, η υπουργική απόφαση για την ίδρυση του ΚΕΑΟ, αναφέρει ρητά ότι «η μερική εξόφληση της οφειλής χωρίς υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης δεν αναστέλλει τη διαδικασία λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης».

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις κύριες συντάξεις, ενώ η καταβολή των συντάξεων είναι πλήρως διασφαλισμένη.


σχετικα αρθρα