current views are: 1

23 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:44

Μέρκελ: Αισθητή η πρόοδος στην Ελλάδα – Σαμαράς: Δεν χρειαζόμαστε νέο πακέτο

Ικανοποιημένη είναι η γερμανική πλευρά από την πορεία του ελληνικού προγράμματος, όπως δήλωσε και η γερμανίδα Καγκελάριος. Άνγκελα Μέρκελ σε κοινές της δηλώσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έπειτα από την συνάντησή τους στο Βερολίνο. 

Δημοσίευση 10:44’
αρθρο-newpost

Ικανοποιημένη είναι η γερμανική πλευρά από την πορεία του ελληνικού προγράμματος, όπως δήλωσε και η γερμανίδα Καγκελάριος. Άνγκελα Μέρκελ σε κοινές της δηλώσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έπειτα από την συνάντησή τους στο Βερολίνο. 

Ικανοποιημένη είναι η γερμανική πλευρά από την πορεία του ελληνικού προγράμματος, όπως ανέφερε και η γερμανίδα Καγκελάριος. Άνγκελα Μέρκελ σε κοινές της δηλώσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έπειτα από την συνάντησή τους στο Βερολίνο. Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται νέο πακέτο στήριξης.

Πιο αναλυτικά η κυρία Μέρκελ τόνισε τα θετικά μηνύματα που λαμβάνει από την ελληνική κυβέρνηση. «Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα από την Ελλάδα. Ανάπτυξη παρατηρήθηκε στον τομέα του τουρισμού και με χαρά έρχονται στην Ελλάδα οι γερμανοί τουρίστες» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος τόσο με την τρόικα όσο με την ΕΚΤ.

«Μιλήσαμε και για τις επόμενες φάσεις. Τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Υπάρχουν σημαντικότατα δείγματα για τις διαρθρωτικές μεταρρύθμισεις. Σημαντικό θέμα είναι η χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις. Τα έργα δρομολογούνται καλά και υπάρχει βελτίωση στην Υγεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρόοδος είναι αισθητή» κατέληξε η κυρία Μέρκελ. Ερωτηθείσα αν συζήτησε με τον έλληνα πρωθυπουργό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, η κύρια Μέρκελ είπε ότι ο πρωθυπουργός κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα και σε συνεργασία με τους εταίρους. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι στη συνάντηση αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, για την πρόοδο του και τις προοπτικές. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα θετικά επιτεύγματα της χώρας και στο γεγονός ότι ξεπέρασε τους στόχους της.

«Από εδώ και στο εξής η χώρα μου πέτυχε μια σειρά από δύσκολους στόχους σε ένα διάστημα συντομότερο από ό,τι αρχικά προβλεπόταν. 

Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και θα το κάνουμε και το 2014 . Πήγαμε πάνω από τους στόχους, βγήκαμε στις αγορές δύο χρονια νωρίτερα και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Οι αποδόσεις όταν βγήκαμε ήταν στο 4,95%, σήμερα έχουμε σταθεροποιηθεί στο 4,20% με προοπτική να κατέβουμε κι άλλο.

Η Ελλάδα πέτυχε παρά τη σκληρή λιτότητα να βγει από την ύφεση μετά από εξι χρόνια και το τρίτο τρίμηνο του 14 αναμένεται να αγγίξουμε θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, δηλαδή ανάκαμψη για πρώτη φορά. Επίσης η ανεργία μειώνεται μετά από 6 χρόνια, η θέση της χώρας μας στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας βελτιώνεται συνεχώς ενώ την μεγάλη αυτή πρόοδο την αποδέχονται τόσο στην ευρωπαϊκή επιτροπή όσο και στο ΔΝΤ έχουν να γίνουν πολλά» ανέφερε  o κ. Σαμαράς. 

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «δεν απαιτείται καινούργιο πακέτο βοήθειας» και πρόσθεσε ότι «Έχουμε ανάγκη ορισμένων ανακουφίσεων για να μειωθεί η ανεργία και να εκπληρώσουμε με επιτυχία τους στόχους εξυγίανσης».

«Δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά παρά τις συνθήκες ύφεσης σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Η Ελλάδα θα προτείνει δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα επόμενα χρόνια. Γυρισμός δεν υπάρχει. Πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε» είπε. 

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε επίσης ότι «Η συνεργασία με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή αλλά δεν θα είναι διαζύγιο». 

«Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα «μπαίνει σε νέα εποχή μεταρρυθμίσεων με ανάπτυξη» και σημείωσε ότι υπογράμμισε στην κυρία Μέρκελ: «Η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο ρόλο, μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και με τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα. Έρευνες στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργιο ασφάλειας, όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύναμος κρίκος. Η Ελλάδα στοχεύει στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων. Επίσης, η Ελλάδα θα μετάσχει στη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος ενεργειακός στην περιοχή. Από το Μπακού μέχρι την Ιταλία θα γίνουν 3.500 χιλιόμετρα αγωγών, σε μία επένδυση 50 δισ. δολαρίων».

Ερωτηθείς αν θα έκανε κάποια σύσταση στη Γαλλία για τη δική της δημοσιονομική προσαρμογή, απάντησε λέγοντας «παν μέτρον άριστον».

 

Επίσης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Τις μεταρρυθμίσεις που βοηθούν να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα έπρεπε να τις έχουμε κάνει μόνοι μας. Η κυρία Καγκελάριος γνωρίζει καλά το πρόβλημα της ρευστότητας όμως η Ελλάδα πολύ σύντομα ολοκληρώνει την εποχή της δύσκολης προσαρμογής. Όρθια στα πόδια της μπαίνει σε νέα περίοδο ανάπτυξης, ενώ εξελίσσεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρέος ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο λόγω των χαμηλών επιτοκίων που πληρώνουμε, λόγω μιας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, λόγω των αποκρατικοποιήσεων, λόγω μιας μακροχρόνιας ανάπτυξης χωρίς ελλείμματα. Είναι νωρίς να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, ο ενεργειακός μας ρόλος είναι η αξιοποίηση πλούσιων ενεργειακών αποθεμάτων, τόνισε.


σχετικα αρθρα