current views are: 2

25 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:35

Το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει επιθέσεις σε μετρό ΗΠΑ – Γαλλίας, ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι δυτικές χώρες υπό τον φόβο επιθέσεων μελών του Ισλαμικού Κράτους, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ, να εντείνουν την ανησυχία.

Δημοσίευση 16:35’
αρθρο-newpost

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι δυτικές χώρες υπό τον φόβο επιθέσεων μελών του Ισλαμικού Κράτους, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ, να εντείνουν την ανησυχία.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι δυτικές χώρες υπό τον φόβο επιθέσεων μελών του Ισλαμικού Κράτους, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ, να εντείνουν την ανησυχία.

To Ιράκ έχει «αξιόπιστες» πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι τζιχαντιστές μαχητές σχεδιάζουν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίου του δικτύου του μετρό στο Παρίσι ή τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι.

«Σήμερα, ενώ βρίσκομαι εδώ, λαμβάνω ακριβείς πληροφορίες από τη Βαγδάτη όπου υπήρξε (η) σύλληψη (κάποιων) προσώπων και ότι υπάρχουν δίκτυα που σχεδιάζουν μέσα από το Ιράκ να εξαπολύσουν επιθέσεις» επισήμανε σε μια μικρή ομάδα Αμερικανών δημοσιογράφων.

«Σχεδιάζουν να διαπράξουν επιθέσεις στα μετρό του Παρισιού και των ΗΠΑ. Από τις λεπτομέρειες που έχω λάβει, ναι, φαίνεται πως είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες αυτές» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε σχετικά σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι δε μπορεί να επιβεβαιώσει προς το παρόν τις πληροφορίες από τις γαλλικές και αμερικανικές αρχές.

Ανώτερος  ανώτερος ιρακινός αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι πληροφορίες έχουν προωθηθεί στις «στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας», χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της χώρας «σοβαρές απειλές»

«Συνεχίζεται η πλήρης αποτίμηση της ακρίβειας των πληροφοριών και το πόσο έχουν προχωρήσει προς την εκτέλεση των σχεδίων αυτών. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε στα μέσα ενημέρωσης περαιτέρω τη φύση της απειλής, παρά μόνο για να επαναλάβουμε ότι το Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) θα συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, αν δεν εξολοθρευτεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Άγνοια δηλώνει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος, πάντως, δεν έχει ενημερωθεί για κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο μαχητών του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Είδαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αμπάντι», ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν σε ανακοίνωσή της. «Δεν έχουμε επιβεβαιώσει την ύπαρξη μιας τέτοιας συνομωσίας και θα πρέπει να εξετάσουμε τις πληροφορίες των ιρακινών εταίρων μας προτού κάνουμε περαιτέρω κρίσεις», πρόσθεσε η Χέιντεν.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του FBI Τζέιμ Κόμεϊ, δήλωσε και αυτός άγνοια για τους ισχυρισμούς του ιρακινού πρωθυπουργού.

Ανώνυμες πηγές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ υποστήριξαν στο δίκτυο NBC News πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή απειλή κατά του μετρό της Νέας Υόρκης. 

 

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο είπε ότι έχει ενημερωθεί για τις δηλώσεις του Αμπάντι και πρόσθεσε ότι οι αρχές είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνουν τα μέτρα ασφάλειας στο μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης της Νέας Υόρκης πριν την τελευταία προειδοποίηση.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της Νέας Υόρκης ότι ελέγχουμε προσεκτικά τις πληροφορίες αυτές και είμαστε σε στενή επικοινωνία με αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Κουόμο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας είναι μέρος μιας διαπολιτειακής πρωτοβουλίας που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη μαζί με τον κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, η οποία ελήφθη σε απάντηση στις πιθανές απειλές εναντίον αμερικανικών στόχων από μαχητές του ΙΚ.

Την ίδια ώρα η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι έχει επίσης ενημερωθεί για την προειδοποίηση του ιρακινού πρωθυπουργού. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το FBI και άλλους ομοσπονδιακούς συνεργάτες μας για να εκτιμήσουμε τη συγκεκριμένη απειλή», δήλωσε ο Τζον Μίλερ αναπληρωτής διοικητής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.


σχετικα αρθρα