current views are: 2

4 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση16:03

Δημόσιο: Όλες οι αλλαγές για μετατάξεις, αποσπάσεις και επιλογή προϊσταμένων

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται τους επόμενους μήνες, όσον αφορά στις μετατάξεις, τις αποσπάσεις και το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τον χάρτη του δημοσίου τομέα. 

Δημοσίευση 16:03’
αρθρο-newpost

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται τους επόμενους μήνες, όσον αφορά στις μετατάξεις, τις αποσπάσεις και το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τον χάρτη του δημοσίου τομέα. 

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται τους επόμενους μήνες, όσον αφορά στις μετατάξεις, τις αποσπάσεις και το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τον χάρτη του δημοσίου τομέα. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια για πρώτο μισθό στα 586 ευρώ, προαναγγέλοντας τις νέες παρεμβάσεις στο μισθολόγιο.

Πώς θα γίνεται η επιλογή των προϊσταμένων

Στις γραπτές εξετάσεις και στις προφορικές δομημένες συνεντεύξεις των υποψηφίων, υπό την επόβλεψη του ΑΣΕΠ, θα στηρίζεται το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

Σύμφωνα με τις δύο εγκυκλίους, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που έφερε το υπουργείο στη Βουλή τον Ιούνιο, η επιλογή των γενικών διευθυντών θα βασίζεται κατά 30% στις γραπτές εξετάσεις και κατά 70% στη συνέντευξη, ενώ η αντίστοιχη αναλογία για τους διευθυντές θα είναι 40% εξετάσεις και 60% συνέντευξη και για τους τμηματάρχες η αναλογία θα είναι 50-50.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων, συνοδευόμενες από βιογραφικό σημείωμα, υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ, εντός της προθεσμίας που θα οριστεί στην προκήρυξη, ενώ η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σχετικά με τα στοιχεία που αναφέρει.

Μετά τη βεβαίωση των στοιχείων, οι αιτήσεις αποστέλλονται στο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) του φορέα που προκηρύσσει τις θέσεις, το οποίο και θα αποφανθεί αιτιολογημένα για ποιους από τους συμμετέχοντες υποψηφίους, πληρούνται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα προσόντα.

Στη συνέχεια, με μέριμνα του γραμματέα του αρμόδιου ΕΙΣΕΠ η απόφαση και οι πίνακες προκρινόμενων και αποκλειόμενων υποψηφίων, αποστέλλονται έντυπα και ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ, το οποίο θα καταρτίσει τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων και μετά τις ενστάσεις τους οριστικούς πίνακες. Έπειτα, η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού με απόφασή της θα καθορίσει τη μορφή της γραπτής εξέτασης και μετά τη βαθμολόγηση των γραπτών, καταρτίζονται πίνακες επιτυχόντων από το ΑΣΕΠ και τέλος οι υποψήφιοι θα περάσουν από συνέντευξη.

Ταυτόχρονα, με αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη καθορίζονται τα αποδεκτά βασικά πτυχία ή διπλώματα για την πλήρωση θέσεων γενικών διευθυντών, με αντικείμενο τη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού και πληροφορικής, ενώ με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται τα αποδεκτά πτυχία και διπλώματα για την πλήρωση των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι έως το τέλος του έτους να έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι γενικοί διευθυντές στο δημόσιο, οι οποίοι θα είναι μειωμένοι κατά πολύ, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, που θα τεθούν σε εφαρμογή στις 29 Οκτωβρίου, οι δομές τους μειώθηκαν κατά 40%.

Συνολικά, με το νέο σύστημα θα επιλεγούν: 81 γενικοί διευθυντές, 383 διευθυντές, 1384 τμηματάρχες και 1.848 προϊστάμενοι.

Τέλος τα «ρουσφέτια»

Μεγάλες αλλαγές έρχονται και όσον αφορά στις μετατάξεις και τις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων

Από εδώ και στο εξής, τα «ρουσφέτια» θα αποτελούν παρελθόν, μιας και η «εσωτερική αγορά» θα λειτουργεί με διαφανείς διαδικασίες και δημόσιες προκηρύξεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, κάτι που παραπέμπει σε έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας.

Ήδη, με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει προχωρήσει η χαρτογράφηση των διατάξεων για τις μετακινήσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι διαφορετικές ρυθμίσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις υπολογίζονται σε περισσότερες από 150. Με το νέο καθεστώς, όπως τονίζουν στελέχη του Δημοσίου, καταργούνται.

Το νέο αυτό καθεστώς μετακίνησης υπαλλήλων (μόνιμων ή αορίστου χρόνου) θα είναι υποχρεωτικό από το τέλος του έτους, για τους εξής λόγους:

1. Θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου εκ των ενόντων, δεδομένου του κανόνα «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις».

2. Για να «κοπούν» τα ρουσφέτια και η θέσπιση «φωτογραφικών» προσόντων, στα οποία στηριζόταν μέχρι σήμερα η ανορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.

Έτσι, δύο φορές τον χρόνο (πιθανόν Σεπτέμβρη και Φεβρουάριο) θα καλούνται οι φορείς του Δημοσίου να υποβάλουν αιτήματα για τις κενές θέσεις που θέλουν να καλύψουν με μετατάξεις ή αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Στη συνέχεια, στη βάση των αιτημάτων αυτών θα δημοσιοποιούνται σχετικές προκηρύξεις και όσοι υπάλληλοι ενδιαφέρονται για τις θέσεις αυτές θα καταθέτουν αιτήσεις. 

Ανάλογα με τα προσόντα τους θα γίνεται η επιλογή για το ποιος υπάλληλος θα μεταταχθεί ή αποσπασθεί σε κάθε υπηρεσία.

Με το νέο αυτό σύστημα επιχειρείται η επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς για να συμμετάσχει κάποιος φορέας ωστις προκηρύξεις για μετατάξεις και αποσπάσεις πρέπει να έχει νέο οργανόγραμμα, εγκεκριμένο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης,

Με τα νέα οργανογράμματα, εκτός από τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, θα ενισχυθεί η διαφάνεια στις μετατάξεις και αποσπάσεις, ενώ για να προχωρήσει η διαδικασία της μετάταξης θα πρέπει να υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Τα οργανογράμματα θα οδηγήσουν παράλληλα σε περιορισμό των δομών κάθε φορέα, προαπαιτούμενο για την προώθηση του νέου συστήματος αξιολόγησης.

Διάψευση των σεναρίων για εισαγωγικό μισθό 586 ευρώ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έβαλε τέλος τα σενάρια για εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο 586 ευρώ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει μηνιαίο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο, διότι στο μεν ιδιωτικό τομέα έχουμε 14 μισθούς και στον δημόσιο 12, άρα οποιαδήποτε τέτοια σύγκριση σε επίπεδο μηνιαίων μισθών είναι από τη φύση της άδικη».

Εξάλλου, «δεν λαμβάνεται υπόψη και το ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο αφορά στον υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και υπάρχει μια προσαύξηση ανάλογα με τα εκπαιδευτικά προσόντα που δεν υπάρχει κατ” ανάγκη στον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά στο τι μισθό πρέπει να παίρνει αυτός ο υπάλληλος, αυτό θα το συζητήσουμε, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα είναι 586 ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντως, από το υπουργείο σημειώνεται πως οι παρεμβάσεις στο μισθολόγιο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, που σημαίνει ότι θα δοθούν αυξήσεις σε υπαλλήλους υψηλών προσόντων και σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις για υπαλλήλους χαμηλών προσόντων.

Παράλληλα, με τη θεσμοθέτηση του νέου πάγιου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο θα καταργήσει τον νόμο Μητσοτάκη με τις ποσοστώσεις, θα δοθούν μπόνους αποδοτικότητας στους υπαλλήλους που θα λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. 


σχετικα αρθρα