current views are: 3

7 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση13:07

Οι τρεις πιθανές αιτίες για το πολύνεκρο δυστύχημα στην άσκηση στο Βόλο

Αστοχία υλικού αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις ότι είναι η αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 13:30 στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών Μαγνησίας από έκρηξη όλμου. 

Δημοσίευση 13:07’
αρθρο-newpost

Αστοχία υλικού αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις ότι είναι η αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 13:30 στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών Μαγνησίας από έκρηξη όλμου. 

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Αστοχία υλικού αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις ότι είναι η αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 13:30 στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών Μαγνησίας από έκρηξη όλμου. 

Από την έκρηξη δύο υπαξιωματικοί και ένας στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους ενώ τραυματίστηκε σοβαρά και ένας υπολοχαγός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βόλου. Πηγές του νοσοκομείου ανέφεραν ότι ο αξιωματικός είναι εκτός κινδύνου, με τραύμα στο κοιλιακό τοίχωμα εξωτερικά. 

Αυτή την ώρα το Γενικό Επιτελείο Στρατού βρίσκεται στη διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών. Μόλις ολοκληρωθεί το Πεντάγωνο θα δώσει στη δημοσιότητα των ονόματα των θανόντων και του τραυματία αξιωματικού.

Τα αίτια της έκρηξης

Σύμφωνα με ειδικούς αξιωματικούς οι όλμοι αυτοί έχουν μητρώο όπου αναφέρεται πόσες βολές έχουν πραγματοποιήσει και όταν συμπληρωθεί ο αριθμός που ορίζει ο κατασκευαστής, αποσύρονται

Επίσης πριν από την κάθε χρήση του σωλήνα όλμου γίνεται πάντα οπτικός έλεγχος από ειδικό αξιωματικό. Ειδικοί οπλουργοί ελέγχουν σχολαστικά το συγκεκριμένο όπλο και αν εκτιμήσουν ότι για οποιοδήποτε λόγο ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αποσύρεται αμέσως χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Άρα για να διαρραγεί ο συγκεκριμένος σωλήνας θα πρέπει να μην είχε συμπληρωθεί το προβλεπόμενο όριο εκτελέσεων βολών και ο σωλήνας όλμου να έδειχνε «καθαρός», να μην φαινόταν ότι έχει υποστεί ρήγμα από προηγούμενες βολές. 

Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί για κάποιον , άγνωστο μέχρι στιγμής, λόγο το βλήμα να μπλόκαρε μέσα στο σωλήνα και ενώ δημιουργήθηκαν τα προωθητικά αέρια εκτόξευσής του δεν μπόρεσε να βγει από το σωλήνα και να έσκασε μέσα σε αυτόν. 

Το να ενεργοποιήθηκε το καψούλι έκρηξης της κεφαλής του βλήματος με το που εισήλθε το βλήμα στο σωλήνα δεν αποκλείεται καθώς θα διερευνηθεί και αυτό το ενδεχόμενο. 

Ειδικός από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα επεσήμανε στο newpost ότι το να ήταν το βλήμα ελαττωματικό είναι δύσκολο έως απίθανο. Ωστόσο αργά το απόγευμα άρχισε να επικρατεί περισσότερο ως πιθανή αιτία από τους ειδικούς ότι το συγκεκριμένο βλήμα ήταν ελαττωματικό τελικά . Συγκεκριμένα αξιωματικός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του-για ευνόητους λόγους- υποστήριξε ότι  όταν πυροτοδοτήθηκαν οι μηχανισμοί εκτόξευσής του, έγινε ανάφλεξη και στον πυροσωλήνα του βλήματος με αποτέλεσμα να προκαλέσει αμέσως και την ανατίναξη της εκρηκτικής του κεφαλής. Ο όλος μηχανισμός λειτούργησε με λάθος τρόπο. Εκτός από τους μηχανισμούς εκτόξευσής του δεν θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί κανένα άλλο σύστημα του βλήματος . 

Τα συγκεκριμένα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση προέρχονται από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και κατασκευάστηκαν το 1985. 

Χειρουργήθηκε ο τραυματίας

Αισιοδοξία εκφράζουν οι γιατροί που χειρούργησαν εσπευσμένα τον υπολοχαγό Β.Κ. που είχε τραυματιστεί στο πεδίο ασκήσεων της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι χειρουργοί αφαίρεσαν επιτυχώς θραύσμα του όλμου 81 χιλιοστών που τον είχε χτυπήσει στη δεξιά κοιλιακή χώρα.

Οι γιατροί αφαίρεσαν το θραύσμα και σταμάτησαν την αιμορραγία, εξέλιξη που δημιουργεί την αισιοδοξία ότι είναι εκτός κινδύνου ο συγκεκριμένος αξιωματικός.

Ο υπολοχαγός, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1984, θα παραμείνει νοσηλευόμενος σε θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός αναμένεται να φωτίσει και τις αιτίες του δυστυχήματος.


σχετικα αρθρα