current views are: 1

8 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση15:56

Η ταυτότητα του φονικού βλήματος που σκόρπισε το θάνατο

Το βλήμα των 81 χιλιοστών που έσκασε πριν βγει από τον όλμο σκοτώνοντας τα τρία παλικάρια στο Γλαφυρά της Μαγνησίας, κατά τη διάρκεια άσκησης, είχε κατασκευαστεί το 1985 από την τότε ΠΥΡΚΑΛ.

Δημοσίευση 15:56’
αρθρο-newpost

Το βλήμα των 81 χιλιοστών που έσκασε πριν βγει από τον όλμο σκοτώνοντας τα τρία παλικάρια στο Γλαφυρά της Μαγνησίας, κατά τη διάρκεια άσκησης, είχε κατασκευαστεί το 1985 από την τότε ΠΥΡΚΑΛ.

Το βλήμα των 81 χιλιοστών που έσκασε πριν βγει από τον όλμο σκοτώνοντας τα τρία παλικάρια στο Γλαφυρά της Μαγνησίας, κατά τη διάρκεια άσκησης, είχε κατασκευαστεί το 1985 από την τότε ΠΥΡΚΑΛ. Το «ένοχο» τμήμα, όμως,ήταν αγορασμένο από τις ΗΠΑ.

Πρόεδρος στην ΠΥΡΚΑΛ πριν από 29 χρόνια ήταν ο στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου Γιάννης Ζιάγκας και Διευθύνων Σύμβουλος ο Αντρέας Βελής.

Η παραγωγή του συγκεκριμένου όλμου είχε ξεκινήσει από την κρατική αμυντική βιομηχανία από το 1982. Όλα τα τμήματα του, κατασκευάζονταν από ελληνικά χέρια εκτός από τον πυροσωλήνα- πυροκροτητή που αποτελεί και την κεφαλή του όλμου. Αυτό το συγκεκριμένο τμήμα του βλήματος, το πουλούσαν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ, μέσω διακρατικής συμφωνίας που υπήρχε.

Το κομμάτι αυτό του όλμου θεωρείται υπεύθυνο της ανείπωτης τραγωδίας που σημειώθηκε στα Γλαφυρά της Μαγνησίας.

Οι περισσότεροι ειδικοί του ΓΕΣ εκτιμούν ότι ενδεχομένως με το που εισήλθε το βλήμα στο σωλήνα του όλμου ενεργοποιήθηκε ο πυροκροτητής και ακολούθησε η σκάση της εκρηκτικής γόμωσης που είχε.

Κανονικά για να ενεργοποιηθεί ο πυροκροτητής θα έπρεπε το βλήμα μετά την εκτόξευσή του να αποκτήσει μία επιτάχυνση 8 G. Για να συμβεί αυτό απαιτείται να περάσoυν 1,5 με 2 δευτερόλεπτα από τη στιγμή της εκτόξευσής του από το σωλήνα του όλμου και να έχει διανύσει 150 μέτρα.

Σύμφωνα με κάποιους πυροτεχνουργούς, οι οποίοι όμως να σημειωθεί ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία, μπορεί λόγω αστοχίας υλικού (δηλαδή να ήταν ελαττωματικός) να όπλισε αμέσως ο πυροκροτητής με το που εισήλθε το βλήμα στο σωλήνα του όλμου.

Μετά το 1985 σταμάτησε η παραγωγή και συναρμολόγηση του συγκεκριμένου βλήματος από την ΠΥΡΚΑΛ.

Πολλά έχουν ειπωθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο για το πρωτοφανές δυστύχημα που σημειώθηκε, τόσο για τα ελληνικά χρονικά όσο και για τα διεθνή. Τα σενάρια και οι υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναμένεται να τελειώσουν μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα και να δοθεί το επίσημο πόρισμα από το Πεντάγωνο.

Πάντως ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς έχει δεσμευτεί να υπάρξουν πολύ σύντομα οι απαντήσεις που βασανίζουν τόσο τις οικογένειες των αδικοχαμένων οπλιτών όσο και ολόκληρες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Γ.Κοκ.


σχετικα αρθρα