current views are: 4

10 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση09:08

Στη Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον Κάιλας Σατιάρτι το Νόμπελ Ειρήνης

Στην πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και στον ινδό Κάιλας Σατιάρτι απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014, όπως ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης.

Δημοσίευση 09:08’
αρθρο-newpost

Στην πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και στον ινδό Κάιλας Σατιάρτι απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014, όπως ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης.

Στην πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και στον ινδό Κάιλας Σατιάρτι απονεμήθηκε από κοινού το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014, όπως ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης.

Το βραβείο το κέρδισαν «για τη μάχη τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και των νέων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση». 

Η 17χρονη μαθήτρια είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση ως «σύμβολο» του αγώνα για το δικαίωμα των κοριτσιών στη σχολική εκπαίδευση από Ταλιμπάν, που εισέβαλαν στο σχολικό λεωφορείο που βρισκόταν και την τραυμάτισαν σοβαρότατα στο κεφάλι. Η κοπέλα είχε μεταφερθεί στη Βρετανία, όπου και κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό της.

Να σημειωθεί πως η Μαλάλα ήταν φαβορί και πέρυσι, αλλά τελικά το βραβείο είχε απονεμηθεί στον Οργανισμό για τη Μη Διάδοση των Χημικών Όπλων, με φόντο τη συριακή κρίση. Στα 17 της χρόνια, είναι μακράν η νεώτερη που βραβεύεται στα 114 χρόνια της ιστορίας του Νόμπελ.

Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και σαφώς μεγαλύτερος σε ηλικία, ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, όλων μη βίαιων, “στην παράδοση του Γκάντι”, όπως υπογραμμίζει η επιτροπή του Νόμπελ.

Ο Σατιάρτι αφιέρωσε στα παιδιά που ζουν σε συνθήκες δουλείας το Νόμπελ Ειρήνης, που μοιράστηκε με τη Μαλάλα. 

«Είναι μια τιμή προς όλα αυτά τα παιδιά που εξακολουθούν να υποφέρουν σε συνθήκες δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και τράφικινγκ», δήλωσε ο ινδός ακτιβιστής.

«Είναι μια τιμή προς τους συμπατριώτες μου Ινδούς. Ευχαριστώ όλους αυτούς που υποστηρίζουν τον αγώνα μου εδώ και περισσότερο από τα τελευταία 30 χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τα εύσημα πηγαίνουν στους Ινδούς που μάχονται για να κρατήσουν τόσο ζωντανή τη δημοκρατία, στην οποία μπόρεσα να συνεχίσω να δίνω τη μάχη μου», δήλωσε ο Σατιάρτι.

«Κάτι που γεννήθηκε στην Ινδία έχει γίνει παγκόσμιο και τώρα έχουμε ένα παγκόσμιο κίνημα εναντίον της παιδικής εργασίας. Μετά τη βράβευση αυτή, αισθάνομαι πως οι άνθρωποι θα δώσουν περισσότερη προσοχή στην υπόθεση των παιδιών στον κόσμο», είπε.

Να σημειωθεί πως η Μαλάλα βρίσκεται στο σχεολείο και θα κάνει δηλώσεις, αφού τελειώσει τα μαθήματά της.

«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Νόμπελ Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.

Η επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος ότι ένας ινδουιστής και μια μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μια Πακιστανή, ενώνονται σ’ ένα κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού.

Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως για φέτος οι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης ήταν 278 (231 πρόσωπα και 47 οργανώσεις και οργανισμοί), που είναι αριθμός-ρεκόρ, ενώ ανάμεσα στους υποψηφίους ήταν ο  Έντουαρντ Σνόουντεν και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ντ. Μ.


σχετικα αρθρα