current views are: 1

13 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση13:31

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ακόμη να βγει από το πρόγραμμα

«Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας», διεμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup, που πραγματοποείται αυτή την ώρα στο Λουξεμβούργο.

Δημοσίευση 13:31’
αρθρο-newpost

«Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας», διεμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup, που πραγματοποείται αυτή την ώρα στο Λουξεμβούργο.

Συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Λουξεμβούργο το Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων θα βρεθεί και η πρόοδος κατά την πρώτη φάση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας.

«Η υιοθέτηση προληπτικής γραμμής πίστωσης είναι μια εναλλακτική λύση», επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, και τόνισε ότι «πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και τα επόμενα χρόνια και να δούμε τι είναι αναγκαίο».

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης, ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως «είναι πρόωρο να πούμε κάτι τέτοιο, καθώς είμαστε εν μέσω του προγράμματος, που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους και εξακολουθούν να υπάρχουν δόσεις, αν οι Έλληνες δεσμευθούν, με περαιτέρω βήματα που πρέπει να κάνουν».

«Πριν από το τέλος του έτους θα πρέπει να πάρουμε απόφαση για το τι θα ακολουθήσει», πρόσθεσε.

Συγκρατημένοι ως προς το ελληνικό αίτημα για γρηγορότερη έξοδο από το μνημόνιο εμφανίστηκαν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ακριβείς προτάσεις των Ελλήνων. Αλλά δεν είναι σίγουρο, αν οι Έλληνες θέλουν να ενταχθούν και πάλι σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, ή όχι», σημείωσε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ. «Θα πρέπει να αναμένουμε, τι θα καταθέσουν οι Έλληνες. Αλλά θα πρέπει να πω, ότι το βλέπουμε με κάποια σκέψη και ανησυχία, καθώς έχουν γίνει στην Ελλάδα κινήσεις που υπήρξαν πολύ αποφασιστικές για την όλη εξέλιξη της χώρας. Υποθέτω πως αυτό δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος», προσέθεσε ο Σέλινγκ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια, επιβεβαίωσε ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα εξεταστεί ο σχεδιασμός της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.

Όσον αφορά στο αίτημα της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, ο Γκραμένια υποστήριξε πως θα αναμένει τη συζήτηση του Eurogroup, πριν απαντήσει.


σχετικα αρθρα