current views are: 6

20 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση09:48

Βερολίνο… εκεί που χτυπά η καρδιά της Ευρώπης!

Μια πόλη που το όνομά της έχεις συνδεθεί με την πιο δύσκολη ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης.

Δημοσίευση 09:48’
αρθρο-newpost

Μια πόλη που το όνομά της έχεις συνδεθεί με την πιο δύσκολη ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης.

Μια πόλη που το όνομά της έχεις συνδεθεί με την πιο δύσκολη ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης. Ίσως η μόνη πόλη στην Ευρώπη που έμεινε χωρισμένη στα δύο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά και ένα μέρος με απίστευτη ζωντάνια, μοναδική καλλιτεχνική δραστηριότητα και ιδιαίτερη νυχτερινή ζωή. Καλώς ήρθατε στο Βερολίνο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η πόλη συνδυάζει την αναγεννησιακή παράδοση με τις σύγχρονες επεμβάσεις και την πιο γλαφυρά αποτυπωμένη εικόνα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

Ανάκτορο Charlottenburg 
Το θερινό ανάκτορο των Πρώσων βασιλέων χτίστηκε μεταξύ 1695 και 1713. Η ανατολική πτέρυγα (νέα πτέρυγα) που φιλοξενεί τη χρυσή γκαλερί ήταν η επίσημη κατοικία του Φρειδερίκου του Μέγα. Η κατασκευή ξεκίνησε σε σχέδια του Νέρινγκ, αλλά αργότερα ο Γιόχαν Εοζάντερ φον Γκέτε επεξέτεινε το μέγαρο, στεφανώνοντάς το με ένα τρούλο και προσθέτοντας την πτέρυγα του πορτοκαλεώνα (δυτική πτέρυγα). 

Πλατεία Potsdam 
Κανένα μέρος στην πόλη δεν εκφράζει καλύτερα την σφύζουσα ενεργητικότητα του νέου Βερολίνου. Τη δεκαετία του 1902 υπήρξε η πιο πολυσύχναστη πλατεία της Ευρώπης, αλλά οι βόμβες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου την κατέστρεψαν ολοσχερώς. Μετά την επανένωση του Βερολίνου, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες άρχισαν ξαναχτίζουν την περιοχή, όπως Ντάιμλερ-Κράισλερ και η Sony. 

Κόκκινο Δημαρχείο 
Το σημερινό κτίριο του δημαρχείου σχεδιάστηκε από τον Χέρμαν Φρίντριχ Βάζερμαν και χτίστηκε μεταξύ 1861-1869. Ο αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε από τα ιταλικά, αναγεννησιακά δημοτικά μέγαρα, αλλά ο πύργος θυμίζει τον καθεδρικό της Λυόν στη Γαλλία. Οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι από κόκκινο τούβλο, από όπου προέρχεται και η ονομασία του δημαρχείου και όχι από τις πολιτικές πεποιθήσεις των δημάρχων. Στο κτίριο υπάρχει ζωoφόρος που παρουσιάζει πτυχές της πολιτικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής ιστορίας του Βερολίνου. 

Στήλη της Νίκης (Ζίγκεσζόυλε)
Η στήλη αυτή κατασκευάστηκε σύμφωνα με το newsit.gr εις ανάμνησιν της νίκης στον πρωσοδανικό πόλεμο του 1864. Ύστερα από τους πολέμους με την Αυστρία και τη Γαλλία στην κορυφή της κολώνας προστέθηκε ένα επίχρυσο άγαλμα του Ντράκε. Αρχικά βρισκόταν μπροστά από το Ράιχσταγκ, αλλά μεταφέρθηκε από τη ναζιστική κυβέρνηση στη σημερινή του θέση το 1938 

Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου
Αυτή η εκκλησία είναι ένα από τα σύμβολα του Βερολίνου. Περιστοιχίζεται από πολύχρωμο πλήθος υπαιθρίων πωλητών, καλλιτεχνών και ζητιάνων. Η νεορομανική εκκλησία σχεδιάστηκε από το Φραντς Σβέχτεν. Εγκαινιάστηκε το 1895, αλλά καταστράφηκε στους βομβαρδισμούς του 1943. Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τα συντρίμμια απομακρύνθηκαν και έμεινε μόνο ο ογκώδης μπροστινός πύργος, στη βάση του οποίου βρίσκεται η αίθουσα μνήμης, όπου καταγράφεται η ιστορία της εκκλησίας και περιέχει ορισμένα από τα αυθεντικά ψηφιδωτά της οροφής, μαρμάρινα ανάγλυφα και λειτουργικά αντικείμενα. Το 1963, ο ‘Αιερμαν σχεδίασε μια οκταγωνική εκκλησία με μπλε γυαλί και αυτόνομο κωδονοστάσιο. 

Πύλη του Βρανδεμβούργου
Σχεδιάστηκε από τον Καρλ Γκότχαρντ Λάνγκχανς και βασίστηκε στα Προπύλαια της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ανεγέρθηκε μεταξύ 1788-1791, όμως ο γλυπτός διάκοσμός του ολοκληρώθηκε το 1795. Στα πρόστυπα εικονίζονται σκηνές από την ελληνική μυθολογία και ολόκληρο το οικοδόμημα στεφανώνεται από το γλυπτό Τέθριππο, έργο του Σάντοβ. Το Τέθριππο αρχικά θεωρείται σύμβολο της ειρήνης. Το 1806 μεταφέρθηκε στο Παρίσι από το Ναπολέοντα, αλλά επέστρεψε το 1814 όταν και ανακηρύχθηκε σύμβολο νίκης και η θεά απέκτησε μια ράβδο με τον πρωσικό αετό και ένα σιδερένιο σταυρό διακοσμημένο με ένα δάφνινο στεφάνι. Η πύλη βρισκόταν στο ανατολικό Βερολίνο, αναστηλώθηκε το 1956-1958 και πλέον αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. 

Μνημείο του Ολοκαυτώματος
Το 2001 ξεκίνησε η κατασκευή ενός μνημείου για τους Εβραίους που σκοτώθηκαν από τους Ναζί μεταξύ 1933 και 1945. Βρίσκεται δίπλα στην Πύλη Βρανδεμβούργου.


σχετικα αρθρα