current views are: 1

24 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση07:06

Βενιζέλος: Στην Κύπρο συνεχίζει να παραβιάζεται βάναυσα το διεθνές δίκαιο

Το δικό του σχόλιο για την 24η Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών έκανε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δημοσίευση 07:06’
αρθρο-newpost

Το δικό του σχόλιο για την 24η Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών έκανε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το δικό του σχόλιο για την 24η Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών έκανε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Εορτάζουμε, σήμερα 24 Οκτωβρίου, την παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, του σημαντικότερου Διεθνούς Οργανισμού που είναι ο θεματοφύλακας της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, επιφορτισμένος με τη διαχείριση των σημαντικότερων παγκοσμίων προκλήσεων και κρίσεων, όπως είναι οι διεθνείς διενέξεις, οι ανθρωπιστικές κρίσεις αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Όλες οι ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές προκλήσεις που αποτελούν απειλή για διεθνή ασφάλεια αποτελούν πλέον πεδίο αρμοδιότητας του ΟΗΕ. Σήμερα, οφείλουμε να ανατρέξουμε στις βασικές καταστατικές  αρχές των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών».

Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τουρκική προκλητικότητα προς την Κύπρο: «Δυστυχώς, οι αρχές αυτές πολύ συχνά παραβιάζονται στην πράξη. Είναι πάντα ζωντανό μπροστά μας το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και της ευρωζώνης που αναγνωρίζεται διεθνώς από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, πλην της Τουρκίας.

Στην Κύπρο συνεχίζει να παραβιάζεται βάναυσα το διεθνές δίκαιο, 40 χρόνια μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού. Αυτές τις μέρες, παρακολουθούμε δυστυχώς τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros, το οποίο, κατά παράβαση των προβλέψεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, βρίσκεται στην περιοχή της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας για να πραγματοποιήσει παράνομα έρευνες σε μία περιοχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης».

 

 

 


σχετικα αρθρα