current views are: 1

25 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση12:38

Ποιοι εκλέγονται από τη ΝΔ, ποιοι πάνε σπίτι τους

Στην πολιτική τα «κουκιά» είναι αυτά που μετράνε, είναι αυτά που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση και είναι αυτά που οδηγούν ή όχι μια χώρα σε εκλογές.

Δημοσίευση 12:38’
αρθρο-newpost

Στην πολιτική τα «κουκιά» είναι αυτά που μετράνε, είναι αυτά που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση και είναι αυτά που οδηγούν ή όχι μια χώρα σε εκλογές.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Στην πολιτική τα «κουκιά» είναι αυτά που μετράνε, είναι αυτά που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση και είναι αυτά που οδηγούν ή όχι μια χώρα σε εκλογές. Το «μαγικό» νούμερο για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι το 180 αφού αν συγκεντρωθούν αυτοί οι βουλευτές τότε η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας.

Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκεντρώσει αυτόν τον αριθμό βουλευτών , οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις πρόωρες εκλογές και προετοιμάζονται γι αυτές. Και εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι βουλευτές της Β΄ Αθήνας που αναμένεται με μία λέξη να γίνει κυριολεκτικά «σφαγή». Με βάση τα δεδομένα των ευρωεκλογών αλλά και των πρόσφατων δημοσκοπήσεων η ΝΔ αναμένεται να έχει μεγάλη πτώση στο λεκανοπέδιο και να εκλέξει το πολύ τρεις βουλευτές στη β Αθήνας όπου συνωστίζονται πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη. 

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Α΄ Αθήνας όπου πάλι με βάση τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων η ΝΔ θα εκλέξει τρεις βουλευτές  από οκτώ που είχε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ας δούμε ποιοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν. 

Η Όλγα Κεφαλογιάννη θεωρείται φαβορί καθώς σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις καταλαμβάνει μια από τις πρώτες εκλόγιμες θέσεις. Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να επανέλθει στην πρώτη περιφέρεια της χώρας δημιουργεί επιπλέον ανησυχία στους υπόλοιπους καθώς θα είναι στην πρώτη ή τη δεύτερη εκλόγιμη θέση μαζί με την υπουργό τουρισμού. Την Τρίτη θέση διεκδικεί με αξιώσεις ο Βασίλης Κικίλιας το προφίλ του οποίου ενισχύθηκε σημαντικά με την υπουργοποίηση του.  

Ωστόσο τη θέση αυτή διεκδικεί και η Φωτεινή Πιπιλή που το 2012 είχε εκλεγεί τέταρτη και παραμένει ως η πιο αγαπητή πολιτικός στο κέντρο της Αθήνας. 

Σταθερή αξία ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος αλλά σε δύσκολη θέση ο Νικήτας Κακλαμάνης που η επάνοδός του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν «σβήνει» τα όσα προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες. 

Λύση στο πρόβλημα της εκλογής του φαίνεται ότι βρίσκει ο Νότης Μηταράκης που σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφιος στη Χίο μετά την αποχώρηση από την πολιτική του Κωστή Μουσουρούλη

Και πάμε στην μεγάλη «σφαγή» της Β Αθήνας όπου οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ΝΔ θα εκλέξει το πολύ οκτώ βουλευτές από τους 13 που είχε εκλέξει τον Ιούνιο του 2012. 

Στην περιφέρεια αυτή εκλέγονται όλα τα προηγούμενα χρόνια ο πρόεδρος της βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μίλτος Βαρβιτσιώτης, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Στην ίδια περιφέρεια εκλέγονται και οι πρώην υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης,  Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Στην Β Αθήνας αναμένεται να μετακομίσει από την Κέρκυρα και ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας ενώ στην ίδια περιφέρεια αναμένεται να κατέβει και ο βουλευτής επικρατείας Γιάννης Μιχελάκης

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτελεί «σταθερή αξία» στη Β Αθήνας και τον Άδωνη Γεωργιάδη να μην ανησυχεί για την εκλογή του , όλοι οι υπόλοιποι έχουν μεγάλο άγχος για την πορεία του στις εκλογές.  

Για τις υπόλοιπες θέσεις η υπουργοποίηση του Αργύρη Ντινόπουλου λειτουργεί θετικά κάτι που δεν ις΄χυει για την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη η οποία έχει αρνητική προβολή από την στιγμή που ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα και συγκεντρώνει στο πρόσωπό της πολλές αρνητικές γνώμες για την πορεία της κυβέρνησης. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης διεκδικεί με αξιώσεις την επανεκλογή του στην Β΄ περιφέρεια της Αθήνας αφού αποτελεί ίσως την πιο μετριοπαθή φωνή στην ΝΔ ενώ και η υπουργική του θητεία κρίθηκε ικανοποιητική ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Κατερίνα Παπακώστα θα πρέπει να περπατήσουν «πολλά χιλιόμετρα» στις γειτονιές της Αττικής αν επιθυμούν μια νέα βουλευτική θητεία .Σε δύσκολη θέση και ο Πανος Παναγιωτόπουλος που ωστόσο έχει πολύ μεγάλη απήχηση στην βάση της ΝΔ ενώ ο Νίκος Δένδιας αν επιλέξει τελικά την Β΄ Αθήνας θα έχει δύσκολο έργο αφού δεν αρκεί μια υπουργική θητεία για να αντιμετωπίσει τους υπόλοιπους συνυποψήφιους του .


σχετικα αρθρα