current views are: 1

31 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση18:49

Αβραμόπουλος: Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, πετύχαμε πολλά (Βίντεο)

Έναν απολογισμό έκανε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο απελθών υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δημοσίευση 18:49’
αρθρο-newpost

Έναν απολογισμό έκανε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο απελθών υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Έναν απολογισμό έκανε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία προς την παραμένουσα πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και προς τα μέλη των ανωτάτων συμβουλίων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, «που ήλθαν από όλες τις γωνιές της Ελλάδας», ο απελθών υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί.

Στην ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τους παρισταμένους, καθώς και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους συνεργάτες του για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση των στόχων που είχαν τεθεί.

«Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, πετύχαμε πολλά. Πάρα πολλά. Περισσότερα από ότι στατιστικά καταγράφονταν σε προγενέστερες περιόδους, και αυτό έγινε χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μας, στη συναντίληψη των στόχων που θέσαμε», τόνισε και ανέφερε, μεταξύ άλλων:

– Εξορθολογήσαμε τη λειτουργία του, εξοικονομήσαμε πόρους, ενισχύσαμε τη διακλαδικότητα και τη διαλειτουργικότητα, καθώς και τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδιαφερθήκαμε για τις ανάγκες του προσωπικού, επιλύσαμε χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα θεσμικής φύσεως, ενώ τέλος αποδώσαμε προς χρήση σύγχρονα οπλικά συστήματα που για πολλά χρόνια παρέμεναν αναξιοποίητα.

Η επιχειρησιακή βολή των S-300, η ένταξη στον στόλο του υπερσύγχρονου υποβρυχίου ΠΙΠΙΝΟΣ, η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ, η επερχόμενη ένταξη στον στόλο και των δύο άλλων υποβρυχίων, η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3, η προμήθεια πυρομαχικών για τα άρματα μάχης αλλά και για το Πυροβολικό του Στρατού Ξηράς, η δρομολόγηση της απόκτησης από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ αρμάτων μάχης Μ1 Abrams και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου MLRS, καθώς και η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων (αποπληρωμή υπολοίπου ποσού) για την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό των τριών πυραυλακάτων τύπου VOSPER, o εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16, αποτελούν μόνο μερικούς από τους καρπούς μιας επίπονης και εντατικής προσπάθειας και είστε σε θέση να γνωρίζετε ότι ούτε αυτό ήταν εύκολο. Γιατί αν ήταν εύκολο, θα το είχαν κάνει άλλοι πριν από εμάς.

– Δηλώσαμε την παρουσία μας σε καθετί που έχει να κάνει με τη διεθνή έννομο τάξη.
– Σώσαμε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Θυμηθείτε τι έγραφαν και τι έλεγαν οι εφημερίδες.
– Λύσαμε το μεγάλο πρόβλημα για το οποίο επιμένατε όλα αυτά τα χρόνια, το ζήτημα του follow on support. Δώσαμε έμφαση στη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού και εμπεδώσαμε στις μονάδες το πνεύμα και τη σημασία της ρεαλιστικής εκπαίδευσης.

Απευθυνόμενος δε προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων- στρατιωτικό και πολιτικό- εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το γεγονός ότι «με λιγότερους πόρους από ό,τι στο παρελθόν, αλλά με περισσότερη διάθεση για δουλειά, με περίσσιο φιλότιμο και επαγγελματισμό, τα στελέχη του στρατεύματος κατόρθωσαν αυτό που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν αδιανόητο: να βγάλουν το εθνικό αμυντικό μας σύστημα από τη στενωπό της οικονομικής κρίσης, περισσότερο ισχυρό, περισσότερο δυνατό και σίγουρο για τον εαυτό του- περισσότερο αποτελεσματικό και επιχειρησιακά έτοιμο».

Εξάλλου, σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι «η προϋπόθεση για την ορθολογική αξιοποίηση της ισχύος ενός έθνους, είναι πάνω από όλα η προσφορά του στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης, που είναι συστατικά στοιχεία της ευημερίας των λαών μας, κάτω βέβαια από όρους συνεννόησης και συνεργασίας, με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη και προσήλωση στους κανόνες της ευρωπαϊκής και διεθνούς έννομης τάξης.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εθνικής Άμυνας, «εργάσθηκα για την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής θέσεως της Ελλάδος και παρά την κρίση, η σημασία της Ελλάδος, όπως και της Κύπρου, αναδεικνύεται και ενισχύεται σε καθημερινή βάση», προσθέτει στη δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος και καταλήγει:

«Και να γνωρίζετε ότι δεν φεύγω, πολύ απλά αναλαμβάνω νέα καθήκοντα, που η Πατρίδα με καλεί, όπως πάντοτε έκανα στα 21 χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις για μια καλύτερη Πατρίδα, για ένα αισιόδοξο μέλλον, για μια ισχυρή και υπερήφανη Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται επάξια εδώ, στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων».

 


σχετικα αρθρα