current views are: 4

1 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:03

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να σταλεί το «προσκλητήριο» στην τρόικα

Σε «πυρετό» επαφών βρίσκεται η κυβέρνηση, με στόχο να κλείσει τα μέτωπα που θα «φέρουν» ξανά στην Αθήνα την τρόικα για την κομβική έκτη αξιολόγηση. 

Δημοσίευση 07:03’
αρθρο-newpost

Σε «πυρετό» επαφών βρίσκεται η κυβέρνηση, με στόχο να κλείσει τα μέτωπα που θα «φέρουν» ξανά στην Αθήνα την τρόικα για την κομβική έκτη αξιολόγηση. 

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Σε «πυρετό» επαφών βρίσκεται η κυβέρνηση, με στόχο να κλείσει τα μέτωπα που θα «φέρουν» ξανά στην Αθήνα την τρόικα για την κομβική έκτη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση, που άκουσε με ικανοποίηση το ΔΝΤ να στηρίζει τη θέση για αποφυγή μείωσης των μισθών και των συντάξεων, προσέρχεται στην τελική διαπραγμάτευση με δύο «όχι», σε ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις. Παράλληλα, αναζητείται λύση και για συνδικαλιστικές άδειες και ανταπεργία (lock out).

Για τα «αγκάθια» αυτά αλλά κυρίως και για τη νέα ρύθμιση για τα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης θα περάσει σήμερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Για το ασφαλιστικό, στόχος της κυβέρνησης είναι να μείνει εκτός αξιολόγησης και να μετατεθεί προς το μέλλον, αίτημα που έχει εκφραστεί επίσημα προς τους δανειστές.

Στο άλλο μεγάλο θέμα, για τα μισθολογικά και τον κατώτατο μισθό του Δημοσίου στη χθεσινή σύσκεψη των επιτελείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου βρέθηκε συμβιβαστική λύση που θα σταλεί προς έγκριση προς τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα, ενώ το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει από το 2016. Σε ό,τι αφορά τους νεοεισερχομενους στο δημόσιο και τον κατώτατο μισθό, όσοι εργάζονται στην επαρχία, δηλαδή πρωτίστως οι εκπαιδευτικοί θα ενισχύονται από ένα πρόσθετο επίδομα. Ερωτηματικό αποτελεί και ο τελικός αριθμός απολύσεων στο Δημόσιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή της τρόικας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν, η ημερομηνία έλευσης των δανειστών είναι «θολή» με τους ίδιους να έχουν ρίξει το «μπαλάκι» στην Αθήνα. «Η ημερομηνία θα καθοριστεί από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει» είπε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις την Πέμπτη, ενώ χθες, εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας.


σχετικα αρθρα