current views are: 3

3 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση08:46

Αυτές είναι οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων – Τι θα γίνει με τα στεγαστικά (Βίντεο)

Την τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Δημοσίευση 08:46’
αρθρο-newpost

Την τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Την τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Η ρύθμιση κατατέθηκε σήμερα το μεσημέρι ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως τόνισε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα σκληρής προεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, την Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, την ΕΚΤ, «ώστε να εξαντληθούν οι αντοχές του συστήματος και της οικονομίας και να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα».

Όπως προανήγγειλε ο κ. Δένδιας εντός του επομένου διαστήματος θα έρθει και η ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση της κυβέρνησης για τα στεγαστικά είναι να «σπάσουν» σε δύο τμήματα, ανάλογα με την τρέχουσα αξία των ακινήτων και την αξία που είχαν όταν αυτά αγοράστηκαν και δόθηκε το δάνειο.

Οι λύσεις που εξετάζονται είναι δύο. Είτε να γίνει επανεκτίμηση της αξίας του στεγαστικού δανείου, είτε να γίνει «κούρεμα» 30% στα στεγαστικά δάνεια για να αρχίσουν να αποπληρώνονται.

Ένα τμήμα περίπου 30% του σημερινού δανείου θα μεταφερθεί στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστεί μετά από 10-15 χρόνια και το υπόλοιπο τμήμα που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου να συνεχίσει να αποπληρώνεται με τους σημερινούς όρους.

Το τμήμα του δανείου που θα μεταφερθεί για αποπληρωμή ή οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση (π.χ διαγραφή) στο μέλλον δεν θα καθίσταται υπερήμερο δεν θα βαρύνεται από τόκους και το πιστωτικό ίδρυμα θα σχηματίζει ειδική απαίτηση για αυτό.

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων, σε αυτή μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.

Έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν διαγραφή οφειλών, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη -εκτός εάν παραιτηθούν αυτών των ρυθμίσεων
  • Δεν έχουν νομικώς λυθεί ως εταιρείες ούτε έχει σταματήσει η δραστηριότητά τους,
  • Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση και
  • Δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Οι διαγραφές των απαιτήσεων και των τόκων γίνονται εφόσον οι οφειλέτες στις 30 Ιουνίου 2014 είχαν προς την τράπεζα οφειλή με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, είτε επίδικη είτε ρυθμισμένη, δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα, λόγω ρύθμισης, και είχαν μια ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.

Η διαδικασία

Ο οφειλέτης υποβάλλει βεβαίωση προς την τράπεζα, όπου αποτυπώνονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις του, ώστε να προσδιορισθεί η καθαρή περιουσιακή θέση του. 

Στη συνέχεια, η τράπεζα παρέχει την αιτούμενη ρύθμιση ή/και διαγραφή, σύμφωνα με κριτήρια για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου να ανταπεξέλθει στις ρυθμιζόμενες υποχρεώσεις.

Οι στόχοι του υπουργείου είναι:

– η παροχή κινήτρων για συμμετοχή των οφειλετών και των τραπεζών σε πρόγραμμα ρύθμισης – διαγραφής χρεών

– η ελάφρυνση και ο διακανονισμός χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, που προβαίνουν σε ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες

– η έκτακτη διαδικαστία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, με δεσμευτική δύναμη για το σύνολο των πιστωτών

– η έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από το νομοσχέδιο αυτό θα επωφεληθούν 180.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» για ένα νέο ξεκίνημα, ενώ θα διασωθούν τουλάχιστον 350.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Η διάσωση και η «διατήρηση στη ζωή» χιλιάδων επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται, θα έχει «μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατ. ευρώ από την είσπραξη μελλοντικών φόρων και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.


σχετικα αρθρα