current views are: 2

5 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:49

Ο Ντάισελμπλουμ διέψευσε τα σενάρια παράτασης του προγράμματος

Η στρατηγική εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τέθηκε επί τάπητος στην κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Δημοσίευση 10:49’
αρθρο-newpost

Η στρατηγική εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τέθηκε επί τάπητος στην κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Η στρατηγική εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τέθηκε επί τάπητος στην κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ. Χαρδούβελης βρέθηκε στην σύσκεψη για να ενημερώσει, εκτός από τη στρατηγική της χώρας στην συνεδρίαση του αυριανού Eurogroup και για την εξέλιξη που υπήρξε από τον επικεφαλής του Γερούν Ντάισεμπλουμ. Με επίσημο έγγραφο ο κ. Ντάισεμπλουμ αναφέρει ότι στην συζήτηση που θα γίνει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών θα εξεταστεί εαν η Ελλάδα χρειάζεται παράταση του προγράμματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, ούτε βέβαια είναι κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά και στην ερώτηση πως θα πειστούν οι Ευρωαπαίοι απαντούν «όπως και τις άλλες φορές». Εννοώντας ότι όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και παρουσιαστούν τα οικονομικά μεγέθη από την ελληνική πλευρά οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συμφωνήσουν με τα δικά μας νούμερα.

Λίγο αργότερα, ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για επικοινωνία του κ. Χαρδούβελη με τον κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του newpost. «Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα.Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο».

Ο κ. Βενιζέλος, αμέσως μετά τη σύσκεψη υπογράμμισε ότι το αυριανό Eurogroup είναι καθοριστικής σημασίας και ήταν «παρεξήγηση» τα περί παράτασης του προγράμματος

Ο υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μίλησε για το τηλεφώνημα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «όλοι έχουν κίνητρο να πάμε σε μία κατάσταση που όλοι είναι νικητές».

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup θα γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους όπως και στην επόμενη την 8η Δεκεμβρίου.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, δύο 24ώρα πριν οι δύο τους πετάξουν για την Κύπρο (όπου ο Πρωθυπουργός θα έχει κύκλο συναντήσεων με το σύνολο της ηγεσίας της Μεγαλονήσου) και, εν συνεχεία, για την Αίγυπτο όπου και, το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Αθήνας – Λευκωσίας – Καϊρου. 


σχετικα αρθρα