current views are: 2

5 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση12:26

Ρακιντζής: Μόνο στη Δικαιοσύνη τα ονόματα που απαλλάχθηκαν από ποινικές ευθύνες

Μόνο ενώπιον της Δικαιοσύνης μπορεί να αποκαλύψει τα πρόσωπα που απαλλάχθηκαν με απαλλακτικά βουλεύματα, αναφέρει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Δημοσίευση 12:26’
αρθρο-newpost

Μόνο ενώπιον της Δικαιοσύνης μπορεί να αποκαλύψει τα πρόσωπα που απαλλάχθηκαν με απαλλακτικά βουλεύματα, αναφέρει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Μόνο ενώπιον της Δικαιοσύνης μπορεί να αποκαλύψει τα πρόσωπα που απαλλάχθηκαν με απαλλακτικά βουλεύματα, αναφέρει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Λέανδρος Ρακιντζής, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Ρακιντζής ωστόσο, στο έγγραφό του αναφέρεται σε υποθέσεις για τις οποίες, ενώ είχαν εντοπιστεί παραβάσεις, αυτές καλύφθηκαν αναδρομικά ύστερα από την ψήφιση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή. Πρόκειται για ένα κείμενο πέντε σελίδων στο οποίο ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επιλέγει να ενημερώσει τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων όχι μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν έδειξαν σοβαρά ζητήματα, αλλά και να απαριθμήσει και τις νομοθετικές διατάξεις που οδήγησαν είτε στην αναδρομική τους κάλυψη είτε στην απαλλαγή τους.

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε καταθέσει ερώτηση έπειτα από δηλώσεις του κ. Ρακιντζή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για «ιδιότυπη ασυλία επωνύμων και για εμπόδια στο έργο του, όποτε προσπαθεί να ελέγξει επωνύμους», καθώς και «για απαλλαγή ΔΕΚΟ από ευθύνες, γεγονός που υποκρύπτει αμνηστία εξαιτίας νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή». Ο κ. Καμμένος με την ερώτησή του, ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιους επωνύμους αναφερόταν ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και αν ερευνήθηκαν οι καταγγελίες αυτές.

«Δεδομένου ότι η αποκάλυψη προσώπων που έχουν απαλλαγεί με απαλλακτικά βουλεύματα αποτελεί το ποινικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και παράλληλα, παράβαση της νομοθεσίας περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τα πρόσωπα αυτά μπορούν να αναφερθούν μόνον ενώπιον του δικαστικού λειτουργού στον οποίο ανετέθη η διαταχθείσα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διακριβωθούν ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικών λειτουργών που εξέδωσαν απαλλακτικά βουλεύματα» απαντά ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

«Σταμάτησαν διώξεις για τον ΟΣΚ»

Ο κ. Ρακιντζής αναφέρει ενδεικτικά ότι το 2009, ο ΓΕΔΔ διενήργησε έλεγχο στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), όπου εντοπίστηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει μάλιστα, με τις διαπιστώσεις της Έκθεσης συμφώνησε ομόφωνα η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Οι υπερβάσεις επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια, από έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο ξεκίνησε τη διαδικασία επιστροφής τους, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. Η Έκθεση Ελέγχου διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος ξεκίνησε διώξεις για απιστία των μελών του ΔΣ του ΟΣΚ. Ωστόσο, με τη διάταξη του άρθρου 39 παρ. 12 του Ν. 4024/2011, νομιμοποιήθηκαν αναδρομικά οι εν λόγω υπερβάσεις και σταμάτησε κάθε διαδικασία.

 


σχετικα αρθρα