current views are: 2

10 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:42

Με τηλεφώνημα Σαμαρά σε Νταβούτογλου «έκλεισε» το Ανώτατο Συμβούλιο

Τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση το Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων και επίκεντρο τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δημοσίευση 16:42’
αρθρο-newpost

Τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση το Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων και επίκεντρο τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, και σε συνεννόηση με τη Λευκωσία, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί κανονικά στην Αθήνα η Σύνοδος του Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας να πραγματοποιηθεί κανονικά στην Αθήνα στις 5-6 Δεκεμβρίου.

Στόχος είναι να διατηρηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου και να μην διαταραχθεί το χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων επαφών Ελλάδος- Τουρκίας.

Αυτά γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων και επίκεντρο τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού είναι δυνατό να συνεχιστούν, μόνον αφού τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως είπε:

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής διεξήχθη μέσα σ’ ένα σοβαρό και συναινετικό κλίμα. Θέλω να ελπίζω ότι αυτός είναι ένας καλός οιωνός για τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων και αύριο στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και γενικότερα καθώς διανύουμε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις και για το Έθνος μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας

Ο κ. Βενιζέλος έκανε εκ νέου λόγο για τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ που παραβιάζει κραυγαλέα το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Σημείωσε δε, ότι η πρόκληση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας και της Ελλάδος. Υπενθύμισε, παράλληλα, τη συμφωνία για την έρευνα και διάσωση που ενώνει το FΙR Αθηνών με το FIR της Λευκωσίας και τους δύο αντίστοιχους θαλάσσιους χώρους, αλλά και τις αποφάσεις της τριμερούς Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο το περασμένο Σάββατο, τονίζοντας ότι:

Η Τουρκία διαβάζει με άνεση το μήνυμα που στέλνεται, που είναι ένα μήνυμα για το ρόλο του Διεθνούς Δικαίου και της ανάγκης να ισχύει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στη Μεσόγειο  και η Μεσόγειος να είναι μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας των λαών.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η προστασία της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, της υπόστασης, της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών  δικαιωμάτων  της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν μόνο αν σταματήσει η τουρκική πρόκληση.

Ερωτηθείς για το Σκοπιανό και τη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες στη Νέα Υόρκη σημείωσε:

Εμείς σεβόμαστε τη διαδικασία και τον κ. Νίμιτς, μετέχουμε με καλή πίστη και με παραγωγικό τρόπο. Περιμένουμε βήματα από την άλλη πλευρά. Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή και είναι μια θέση, η οποία συνάδει και με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και με την ανάγκη η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης να γίνει μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας.

 


σχετικα αρθρα